Moto Sportivo

Meer reacties en Ervaringen

Bergtraining Eifel 5 t/m 8 mei 2016
5-8-2016

Voor mij waren het vier hele leerzame dagen. Waarbij ik duidelijke instructies en begeleiding heb gekregen, zonder overkill. De groep was erg gezellig dus dat was een mooie bijkomstigheid. Zeker voor herhaling vatbaar.
Eric Albers

15-5-2016

Leuk weekend gehad. Goed georganiseerd ga zo door. Voor herhaling vatbaar. Voor ons zoals je weet, de volgende keer wat andere routes zou fijner zijn. Routes eventueel wat eerder aanleveren a.u.b.
Kortom gezellig goed. Doe Sicco de groeten, het is een gezellig persoon. Hopelijk de volgende keer weer met hem ??
Frank

15-5-2016

Gezellig en leerzaam weekend. Veel humor van Sicco en een leuke groep. Ben nu 5 keer mee geweest en er zullen er nog meer volgen. Super weer gehad, volop zon en droog. Dus wat dat aan gaat onbezorgd gereden.
Paul Schut

12-5-2016
Fantastisch weekend gehad in de Eifel! Veel opgefrist en bijgeleerd en genoten van het leuke gezelschap. Alles is prima geregeld. Een aanrader voor iedere motorrijder. Volgend jaar Dolomieten 😉
Elisabeth

Bochtentraining op PVI Lelystad 29 april 2016
4-5-2016

Het was voor mij de eerste keer dat ik deel nam aan zo’n training. En ik moet zeggen dat het voor mij een zeer leerzame dag is geweest. Ik rij ruim 20 jaar motor en zo’n dag maakt duidelijk dat je nooit te oud bent om te leren. Je gaat weer even kritisch naar je eigen techniek kijken, routine is ok maar ook zeer gevaarlijk. En dat is wat mij deze dag heeft opgeleverd. Verder ben ik zeer tevreden op de manier hoe de instructeurs hun werk deden, professioneel, humor, kundig, opbouwende kritiek, persoonlijke aandacht en enthousiast. Groet, Jan Gossen

4-5-2016

Zodra m’n snelheid omhoog gaat worden de lijnen beter Maar nu heb ik geleerd en ervaren dat m’n lijnen ook met lage snelheid perfect moeten zijn. De pionnen oefeningen waren een goed moment om wat je geleerd heb met de rijlessen even op te frissen nu het seizoen weer volop is begonnen.

Christiaan

3-5-2016

Ik heb een prima dag gehad met goede instructie en ruimte voor uitvoering op het circuit

Jan

3-5-2016

Heb vorig jaar, na lange jaren, weer een motor aangeschaft en ben gaan rijden. Tijdens de cursus veel bochtentechniek geleerd. Zeer waardevol. Ik ga nu met meer zelfvertrouwen strak een bocht door. Paul

29-4-2016
Na diverse VRO cursussen nu een keer met Moto-Sportivo. Weer een leerzame en leuke dag. Prima instructie en een leuke sfeer. Uitstekend verzorgde lunch. Zeker voor herhaling vatbaar.
Paul Schut

Bergtraining 16 t/m 18 april 2016

24-4-2016

Hallo Marcel, instructeurs en motorvrienden Eifel april 2016.
Was weer een uitermate gezellig en leerzaam weekend. Een goed hotel, goed eten en een goede nachtrust. (Bier ook trouwens maar dit terzijde)
Verder leuke stops en vele mooie kilometers, en dit dan, bult op en bult af.
Weer even een en ander herhaald zo aan het begin van een nieuw motor seizoen.
Stevig berg op en dat dan met gebruik van je achterrem. (in de bochten dan hè) Sicco dank voor deze herhaling. Ik wist hem wel, alleen nu voor het eerst echt goed toegepast. Geeft inderdaad veel meer stabiliteit en je bent sneller boven.
Marcel bedankt voor de perfecte organisatie. Hopelijk tot gauw op een volgende training. Met vriendelijke motor groet. Cor van Uden Ducati Diavel.

Bergtraining Oostenrijk 19 t/m 26 juni 2015

14-7-2015

Geschreven door Johan ten Hoor

Bergtraining OostenrijkHet wordt zo langzamerhand een gewoonte dat deze “Drent” uit Roden mee gaat met Moto Sportivo. Dit keer mee naar Oostenrijk. Een heel avontuur. Vertrek op donderdag naar een tussenovernachting in Leonberg. Het gemoedelijke hotel Hirsch. Vrijdag vertrokken naar Zams in Oostenrijk. Ik was net een kwartier voor Marcel gearriveerd. Na wat bijpraten de kamerindeling gekregen en ‘s avonds een lekker biertje genomen. Zaterdag de kennismakingsrit. Samen met Mark en Rick deze rit gereden. Onze instructeur was ditmaal Cees op zijn onderhoudsvrije super Pan European. Wel even wennen voor Cees want de leerlingen reden allemaal op een BMW R1200 GS. Even overleggen wie voorop rijdt en achteraan. De GS uit Roden was de meest onervaren rijder, maar dat drukte voor mij de pret niet. Mijn motor had net een grote beurt gehad en eigenlijk waren dit de eerste kilometers voor mij. Alles was weer even wennen en dat meteen in de bergen. Maar alles went weer. Mooie bergen, mooie passen, mooi weer en vanaf woensdag gingen alle ritsen van de motorpakken open. Het was echt mooi weer.
En dan komt Cees weer met tips en aanwijzingen. “Probeer eens die achterrem” vóór de bocht.

Ik wist het eigenlijk wel, maar waarom zou je dat in Drenthe doen? Maar in de bergen een verademing.

De bochten gingen, en vooral die naar beneden, ineens een stuk sneller. Je snelheid regelen met de achterrem en niet zitten ouwehoeren met je gashandel. Toch weer iets geleerd. Heb vertrouwen in je motor en vooral je voorband. Dan komt de rest vanzelf.
En dan is het gek dat de berg omhoog mij veel moeilijker afgaat dan naar beneden. Te weinig motorbeheersing zal het wel zijn.

Of er zit iets tussen mijn oren wat er niet behoort te zitten.
Eigenlijk was ik de tegenpool van Mark. Als een volleerde danser naar boven, maar naar beneden moest hij alle zeilen bijzetten om mij weer bij te houden. Rare mensen die GS rijders.
Ook alle bewondering voor de vriendin van Rick. Onervaren achterop in de bergen, maar toch mooi gedaan. Nu zelf nog een motor. Kijk Rick maar eens lief aan.
En dan vraagt Cees of ik nieuwe koffers wil. Ik reed met alle koffers en topkoffer. Lekker breed en ruimte genoeg voor ditjes en datjes onderweg. Ik zeg hoezo? Blijkbaar is mijn plaats op de weg zodanig dat het tegemoet komend verkeer mijn linker koffer eigenlijk niet kan missen.

En ik maar denken dat als mijn stuur er langs kan, dan kunnen mijn koffers er ook wel langs. Daar was Cees het niet mee eens.

Maar bedankt voor de tip, vanaf nu rij ik iets meer rechts. Leef ik ook langer. Kom ik Cees ook weer eens tegen in de toekomst.
Dan het hotel. Een hotel met alles erop en eraan. Massage mogelijkheden, fitness, zwemmen en relaxen. Het eten voortreffelijk.

En op maandag live muziek achteraf. www.luimartin.at. Toch jammer dat ik niet kan dansen. Volop mogelijkheden. Maar daar had Cees geen tip voor. En dat is dan zóóóóó jammer.

Maar ik wil toch positief afsluiten. Mooie groep, goede instructeur en goed georganiseerd door Marcel.

Daarbij gevoegd mooi weer en wat wil je dan nog meer.

Een vriendelijke groet uit Roden.
Johan ten Hoor.

Bergtraining 18 t/m 20 april 2015

10-5-2015

Intensieve en uitdagende training. Veel geleerd,goede begeleiding,uitstekend hotel. Wanneer mogen we weer.

Groeten van Jan (Santpoort-Noord)

5-5-2015

Prima training, met goede instructeurs die oog hebben voor de individuen. Mooie routes met fijne bochten stukjes erin die je iedere keer weer een glimlach bezorgen. 3 dagen vol plezier en zeer leerzaam!! Er zijn altijd dingen die je kunt verbeteren en je leert hier niet alleen techniek, maar ook verkeersinzicht! Zeer goed!!!
Ron

Bergtraining 9 t/m 11 augustus 2014

20-8-2014
Prima georganiseerd, leuke sfeer,veel geleerd en heerlijk motorgereden. Voor herhaling vatbaar :).

F.Holthuis

16-8-2014
Geschreven door Johan ten Hoor

Voor het weekend van 9 tot en met 11 augustus 2014 toch maar weer eens ingeschreven voor een cursus rijden in de bergen bij Moto Sportivo. In 2009 had ik ook al eens meegedaan, maar dat leek al weer zo lang geleden.
Aangezien ik uit het mooie vlakke Roden kom waar echt geen bergen zijn maar alleen maar mooie bosrijke omgevingen was dit toch wel weer een spannende beleving. Na een voorovernachting bij Hotel van der Valk werden de cursisten opgevangen door Marcel en zijn instructeurs. Het voelde meteen heel relaxt en gemoedelijk.
Na indeling in groepen vertrokken we richting Duitsland. Mooi over vlakke wegen net zoals in Drenthe. Hoezo moeilijk? De eerste dag liep dan ook wel lekker. De tweede en derde dag waande ik mij al niet meer in Drenthe. Mooie omgeving en ook nog eens bergen. Sommige met van de enge haarspeldbochten. Dat ik dit kon overleven. Mijn groep bestond naast mijzelf uit Frank, als vertegenwoordigers van het mannelijke geslacht, en voor de rest alleen maar dames. En dat vonden we ook niet erg. Met ons beiden een beetje achteraan tokkelen zodat onze rijstijl niet al teveel opviel. Want dat kon ook een stuk beter. Maar ja, onze instructrice had onze bedoelingen al lang door, ze zag ook alles, en we mochten, moesten er ook aan geloven. Volgen alstublieft en instructies opvolgen. Niks geen lanterfanten.
Tussentijds stoppen en bespreken wat goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. Beheerster rijden en vooral de bocht naar rechts konden stukken beter en vergeet die achterrem niet. De weersvoorspellingen waren ook somber, regen en nog eens regen. Maar dat bleek reuze mee te vallen. Alleen zondagmiddag een fikse bui op de helm en daardoor heel leerzaam.
In de regen rijden is net als op droog asfalt, maar dan anders. Deze dagen heb ik weer heel veel kunnen bijschaven aan mijn rijstijl. Nog steeds niet optimaal maar de verbeterpunten zitten wel weer tussen mijn oren.
En we hebben als groep vooral veel zelfvertrouwen gekregen, dankzij de kwaliteiten van onze instructrice en dat is een kunst die weinigen beheersen. Maar ja, in het noorden van ons landje zijn zo weinig heuvels om te oefenen.
Dus Marcel en Esther, I’ll be back soon.
Groeten uit Roden.

Johan ten Hoor.

16-8-2014
Heel leerzaam, leuk en gezellige dagen gehad. Esther was top! aanrader voor iedere motorrijder.

Groetjes Mia

16-8-2014
Gezellig en leerzaam weekend!

Mark

Bergtraining 29 mei t/m 1 juni 2014

8-7-2014
Geschreven door Ellen Aries

Hemelvaartweekend 2014

EllenVan tevoren had ik wat twijfels of ik een 4-daagse bergtraining aan zou kunnen. Ik had nog geen jaar mijn rijbewijs. Daarom heb ik eerst een VRO gedaan in Lelystad. Na dat dagje oefenen kreeg ik wat meer vertrouwen en heb ik mij samen met mijn vriend toch ingeschreven. Het is een intensief lang weekend met veel nieuwe ervaringen geworden. We hadden een voorovernachting in Venlo geboekt. Nooit eerder had ik echt in de regen gereden, maar die woensdag was er geen ontkomen aan. Het gutste de hele dag en we hadden 150 km te gaan. Er waren veel files door vakantieverkeer, de regen en meerdere ongelukken, waardoor dit alvast een uitdagende rit voor mij was. De donderdagochtend begon al vroeg met de kennismaking met Marcel, Nicole en de rest van de groep. KNMV-instructeur Jan kende ik al van de VRO. Na de koffie en enige uitleg gingen we op pad. Rijden in een groep was voor mij de volgende nieuwe ervaring. Niet je eigen tempo kunnen bepalen en opletten op je voorganger, de rijders achter je en het overige verkeer is toch even wennen. Eerst reden we zo’n 50 kilometer snelweg. Bij een tussenstop legde Jan de theorie van het bochten rijden uit aan de hand van de vier K’s. Eenmaal van de snelweg af volgden al gauw de eerste ruime bochten. Om beurten reed iedere cursist achter Jan aan, waarbij hij met handgebaren aanwijzingen gaf met betrekking tot kijkgedrag, positie op de weg, snelheid, remmen, schakelen en gasgeven. Daarbij zag hij in zijn spiegels echt alles! En dan natuurlijk vooral de dingen die niet goed gingen. Die werden dan ook van prompt van feedback voorzien. Naarmate we verder reden werden de bochten korter en kwam er meer hoogteverschil. En ineens was hij daar: mijn eerste haarspeldbocht! Geen idee waar het precies was, maar we hebben het weggetje een paar keer op en neer gereden om er zoveel mogelijk van te leren en te genieten. En we waren niet de enigen. Na een stevige lunch reden we verder. Op een vrachtwagenparkeerplaats werden onder het toeziend oog van de chauffeurs verschillende oefeningen gedaan. Met pylonnen werden haarspeldbochten nagebootst. Vooral het kijkgedrag en afschuinen werd geoefend. Daar waren die vermaledijde “achtjes” dus voor! Op naar het hotel in Gerolstein. De motoren konden in de garage, de kamer had een mooi uitzicht over het meertje en de heuvels, het bier stond koud en het drie gangen diner smaakte prima. En ondertussen kwamen de verhalen los. Na een enerverende dag zochten de meesten al vroeg hun mandje op. De tweede dag zaten we om 9.00u alweer in het zadel. Via mooie weggetjes kwamen we bij de Moezel. Hoogtepunt was toch wel de spaghettiweg bij Piesport. Alsof hij speciaal voor motorrijdend Nederland was aangelegd! Meerdere malen hebben we die heen en weer gereden. Of de dorpsbewoners daar blij mee waren waag ik te betwijfelen. Bij de koffiestop op het Panoramaterras konden we de bochten mooi overzien. Tijdens de lunch in Bernkastel Kues hebben we geleerd wat “flammkuchen” zijn, een soort kruising tussen een pannenkoek en een pizza. Lekker! In de middag was vooral een smal bosweggetje erg leuk om te rijden. Waar? Geen idee. Nicole heeft steeds de navigatie voor haar rekening genomen. Dat was erg fijn, zo konden de cursisten zich helemaal concentreren op het rijden. Al met al was het weer een intensieve dag en voor mij wel zo intensief dat ik ’s nachts in mijn bed nog “bochtjes lag te draaien”. Kennelijk moest er iets verwerkt worden in mijn bovenkamer. Gevolg was dat ik me de volgend e dag niet fit genoeg voelde om te gaan rijden. Jammer, maar veiligheid voor alles! En “een dagje terras” met duo Mieke was ook prima.

EllenDe laatste dag alweer. Marcel en Jan hadden nog een leuke oefening in petto, rijden over een autoband om te voelen wat het doet als je over een obstakel op de weg rijdt. Het leek heel wat, maar het viel uiteindelijk reuze mee. Zelfs “met losse handjes”. De route voerde ons naar een bikerscafé voor de lunch. Dit ligt aan het begin van de “Totenweg” Als waarschuwing hangen foto’s van ernstige ongelukken in de gang aan de muur. Tja, en dan moet je nog een heel stuk rijden… De weg was mooi en inderdaad uitnodigend om het gas open te trekken. We hebben het toch maar netjes gehouden. Wat later in de middag kwamen we uit bij het eindpunt van de training, een ijssalon waar het erg moeilijk kiezen was uit de vele coupes die te bestellen waren. De één zag er nog lekkerder en groter uit dan de ander.
Een mooie gelegenheid om te evalueren, de certificaten te overhandigen en afscheid van elkaar te nemen. Op naar huis en voor mij op naar het volgende record: nog nooit zoveel kilometer s op één dag gereden! Het was een intensief, leerzaam en gezellig weekend. Ik heb mijn grenzen leren kennen, ben er ( af en toe) overheen gegaan en heb ze ook verlegd. Ik hoop er nog vele kilometers plezier van te hebben. Met dank aan Marcel en Nicole voor de goede organisatie en de flexibele opstelling. En dank aan Jan voor de uitstekende instructie!

Ellen

11-6-2014

Prachtige routes, geweldige leerervaring! Tijdens deze cursus heb ik meer opstoken dan tijdens het hele afgelopen jaar. Ik zit nu een stuk zekerder op motor, met meer plezier en veiligheid als gevolg. Zeker voor herhaling vatbaar. De spannende bochtenweggetjes bij mij om de hoek zijn nu alleen wel een stuk minder spannend geworden – het gaat nu zo veel makkelijker. :o)
Ruben

Bergtraining 29 mei t/m 1 juni 2014 Hemelvaartweekend

7-6-2014

Prima lang weekend. Goede sfeer, mooie routes. Mooi weer gelukkig en veel geleerd. Cheerio. Karl Rigter

2-6-2014
Wat een leuk lang weekend ook voor niet motorrijder, maar duopassagier. Ook ik heb veel geleerd kan de bestuurder helpen met kijken,weet hoe ik de bochten in moet gaan. Prachtig hotel goed eten, zwembad, sauna stoomcabine prachtige omgeving ook om te wandelen. Goede instructeurs, gezellige groep. Ik weet een ding zeker meerijden is super, maar zelf rijden lijkt me nu nog leuker. Zeker na een rondje bij Marcel achterop gezeten te hebben! Doen we zeker nog een keer!
Mieke

Bergtraining 3 t/m 5 mei 2014

12-5-2014

Goed begin van een motorseizoen!

Eva

9-5-2014

Moto Sportivo Rijvaardigheidstrainingen heeft mij tijdens de reis van 3-5 mei een veiligere, alertere en beweeglijkere motor rijder gemaakt. De bangheid voor bochten is sterk verminderd doordat ik een flinke dosis aan techniek en mogelijkheden heb aangereikt gekregen. De lessen door het zien en volgen – nadoen – en daarna voordoen, hebben mij geleerd dat een bocht goed, vlot en veilig te nemen is op iedere motorfiets. De wendbaarheid van mijn motor is veel meer dan ikzelf denk. Ik ben heel blij dat ik deze ervaring op heb gedaan, en zal zeker in de toekomst mijzelf blijven uitdagen en verbeteren door actief instructies te blijven volgen in motor rijvaardigheid.

Willeke (Yamaha FJR 1300)

9-5-2014

Voor mij was dit een perfecte seizoensopwarmer. Goede organisatie, mooie routes, goede begeleiding en instructie en dat met een leuke groep motorrijders. Het hotel was qua lokatie prima maar was wat aan de saaie kant en het eten was voldoende. De lunchlocaties waren ook weer qua locatie en qua timing prima, maar de lunches zelf waren maar net voldoende. Kortom, wat jullie zelf konden beïnvloeden was goed en daar waar jullie afhankelijk waren van anderen was er nog wel wat te verbeteren. Overigens is dat ook het minst belangrijk en ik verwacht dat wij volgend jaar wel weer met een groepje zo het seizoen willen gaan beginnen.

Menno

9-5-2014
Super gaaf weekend. Veel geleerd. Met als hoogtepunt het ‘ achteropje’ bij Marcel. Helemaal uit mijn plaat gegaan, nog steeds een bigsmile op mijn gezicht. Alleen daarom al zou ik nog een keer mee gaan.

Gr. Franka

9-5-2014
Mijn eerste rijtraining heb ik als zeer positief ervaren. Moeilijk en soms onzeker op de motor ben ik er in gegaan, het heeft mij zekerder gemaakt en ik ben met een rugzak vol met aanwijzingen en ervaring naar huis gekomen. Volgend jaar weer, want het is zeker de niet de laatste keer!!
Hartelijk groeten Peter van der Hoek Wieringerwaard.

9-5-2014
Het was een fantastisch weekend ondanks mijn ruime rijervaring en vele kilometers op de teller heb ik meer geleerd dan gedacht. Groet Eric

Bergtraining 7 t/m 9 september 2013
18-9-2013
Geschreven door Klaas ten Veen

Mijn rijvaardigheidstraining belevenis!
Daags voor de Eifeltraining had ik een toeristische route naar het vertrekpunt in Venlo gepland die ik met mijn Zumo wilde rijden.

Dat is helaas niet gelukt, want mijn Zumo viel onderweg steeds uit en dat terwijl hij onlangs nog was voorzien van nieuwe software en kaarten. Gelukkig had ik de bestemming aardig in m’n hoofd zitten.
Toen kwam de volgende verrassing, want ineens werd ik geconfronteerd met een fikse regenbui en onweer. “Nou, dat begint al lekker goed”, zei ik tegen mezelf.
De Moto Sportivo routes die ik gedownload had gaven tijdens de trainingen gelukkig geen enkel probleem. Achteraf bleek het probleem te liggen aan de nieuwste update versie van de stem Clair.

Werk aan de winkel
De volgende ochtend hadden wij onder het genot van koffie en cake, de eerste kennismakingmeeting met de vier instructeurs en werden de groepsindeling plus allerlei informatie voor de komende dagen aan ons meegedeeld. Voordat wij als afzonderlijke groep van het parkeerterrein vertrokken, kregen wij van instructrice Esther gelegenheid om ons aan elkaar voor te stellen door iets te vertellen. Daarna kregen wij van Esther nog allerlei aanwijzingen voor het eerste gedeelte van de route.
Als je al tweeëntwintig jaar motor rijdt, denk je wel aardig te kunnen motor rijden. Ja toch?
Maar bij de eerste instructiestop werd door Esther al aangeven dat er voor onze groep nog heel veel te leren valt. Dus werk aan de winkel. Viel dat even tegen, zeg!

Die twee ogen van Esther

Op gegeven moment moest ik voorrijden, maar dat vond ik niet zo prettig. Sterker nog, ik werd er nerveus van. Die twee ogen van Esther, die achter mij reed, zagen alles. Ook van de deelnemende cursisten die achter haar reden, zag zij alles. En bij de volgende stop kwam zoals verwacht, de niets ontgaande, kritische Esther met haar feedback. En ze had alle recht om ons aan te spreken, want haar motorbeheersing, rij- en kijktechniek plus haar enorme gedrevenheid voor veilig motorrijden dwongen respect af.
Gelukkig waren de kritische opmerkingen van Esther, steeds opbouwend. Zij kon zowel met woorden als met schetstekeningen, de situaties op enthousiaste wijze uitleggen.

Speciale tips en adviezen
De organisatoren Marcel en Peter, hielden elke ochtend en avond een presentatie, zo ook de zondagochtend na het ontbijt. Er werd aangegeven dat het de hele dag zou regenen en mede daardoor kregen we speciale tips en adviezen hoe te rijden op natte, vuile en bochtige wegen. Ik was van plan om tegen Esther te zeggen: “Als ik straks moet voorrijden, laat ik dat liever over aan een ander “.
Maar om eerlijk te zijn, ik heb nog nooit in de regen zo prettig, ontspannen en relaxed motor gereden als deze dag.
Van Esther kregen wij als groep een compliment, want zij zag dat we al goede vorderingen maakten.

De derde dag gingen we vrolijk verder om het geleerde van de twee voorgaande dagen in de praktijk te volbrengen. Kortom, het waren prachtige, leerzame en gezellige motordagen, waarna ik naar huis vertrok met een koffertje vol nieuwe ervaringen, die ik thuis verder kan uitbouwen.
M’n complimenten aan de organisatoren van Moto Sportivo. Is er dan helemaal niets teleurstellends te melden? Ja natuurlijk wel, het was teleurstellend dat deze drie dagen zo snel voorbij waren.
Klaas ten Veen, Hilversum.

16-9-2013
Wij hebben deze dagen als zeer leerzaam ervaren en er veel van bijgeleerd. M.n. de rijvaardigheden in de regen zijn er flink op vooruit gegaan, nog nooit zo hard gereden én geremd tijdens natte omstandigheden. Hoewel de meeste motoren vrij nieuw zijn, is deze training ook goed te doen op onze “oude” motoren, t.w. Yamaha Maxim X 750 (1986) en Yamaha V-max 1993. Dus ook een aanrader voor (semi-)klassiekers, choppers en “rechtuit” fietsen 🙂 José & Gerard

15-9-2013
Geschreven door Peter Huijskens
Het is een uitdaging met een grote groep steeds op een plek te komen die daartoe is uitgerust. Jullie zijn daar goed in geslaagd. Het is leuk steeds de complete groep bij de stops te treffen.
Ik had het erg naar mijn zin. Op basis van een eerdere training waren mijn verwachtingen niet hoog gespannen. Ik was aangenaam verrast door de professionaliteit van het geheel. Het hotel in Daun is binnen de categorie motorhotels echt een topper. Dat heb ik wel stukken minder meegemaakt. Toevallig was ik in april ook in Daun, maar het hotel daar was, hoewel in een duurdere klasse, beslist niet beter dan jullie keus.

Bergtraining Eifel 29 juni t/m 1 juli 2013
12-7-2013
Geschreven door Annebeth Kloosterboer
Ik vond het een geweldig en super gezellig weekend waarin ik weer een hoop geleerd heb. Eigenlijk ben ik wel blij dat het heeft geregend want daar heb ik ook weer veel van geleerd. En ik ga zeker nog een keer mee want het is echt genieten op de motor met al die mooie landschappen en uitzichten waar je u tegen zegt.

7-7-2013
Onderwerp: Klacht
Ervaring: Eten was te Goed hotel te gezellig heb nu eens niks te zeiken dus volgend jaar gaan we er weer voor iedereen bedankt het was top groeten Edward Asseler

7-7-2013
Het waren uitstekende dagen. Weer de puntje op i gezet.

5-7-20132
Rini van der Bruggen schreef:
Ik heb enorm genoten van een heel mooi weekend ondanks de regen op de zaterdag. Misschien wel juist door de regen is mijn zelfvertrouwen op de motor ietsje toegenomen. Ik heb veel geleerd, maar moet nog veel meer leren. Dus, voor mij komt hier een vervolg aan. Dank aan iedereen, ook aan alle andere medecursisten.

5-7-2013
Helaas was mijn goede vriend Sep gevallen de eerste dag en in t ziekenhuis beland maar ook hier heeft de organisatie goed op ingespeeld en de juiste begeleiding gegeven. Ik dacht zaterdag dat het een baal vakantie zou worden maar heb het nog heel goed naar mijn zin gehad !!

4-7-2013
Ik wil eerst iedereen bedanken voor het super weekend echt genoten! Mariele enorm bedankt voor de aanwijzingen en het delen van je ervaring. Ik was de jongste cursist en begin aan mijn 3e jaar voor het rijbewijs. Ik heb de training ervaren als uiterst leerzaam, en vooral gezellig. We hadden een leuke groep, waar iedereen zijn/haar tempo kon rijden. Het hotel en alles er om heen was goed geregeld, veel ervaringen uitgewisseld en gelachen. Zeker omdat ik weinig ervaring heb op de motor, heb ik geleerd door deze training, veilig en gemakkelijker bochten etc. te nemen. Zou het zo weer willen doen. Gr Robin (blauw witte gixxer)

4-7-2013
Leerzaam en erg gezellig weekend! Met gerichte feedback en verbetertips van Peter om nog lekkerder die bochtjes door te komen. Heb genoten! Ook van de groepsgenoten trouwens die ook mooie technieken kunnen laten zien waar je wat van kan opsteken. Bedankt!
Jessie Willemse

4-7-2013
Wil jullie allemaal bedanken, super naar m’n zin gehad. Goede begeleiding en kennis overgebracht op mij. Bedankt! Robin

Bergtraining Frankrijk 14 t/m 22 juni 2013
9-7-2013
We hebben weer met plezier deelgenomen aan deze training. Voor ons was het dit jaar onderdeel van een mooie vakantie in Frankrijk.
Ineke en Paul

5-7-2013
Na vorig jaar de Eifel was nu de Vercors aan de beurt. Is wel een heel verschil, Duits of Frans. Je merkt het aan de wegen, in de Eifel mooie goed lopende bochten, prima asfalt en wegmarkering. Frankrijk, bochten zelf goed bekijken en inschatten, asfalt wat minder, maar daar leer je wel meer van. Hele fijne cursus, heb er veel geleerd en heb het idee dat de bochten rijden er nog beter inzit. Een aanrader. John van den Bos

19-6-2013
Kort geleden de CD ontvangen met het verslag van onze training begin april. Toch weer even heerlijk nagenieten en de bijgeleverde foto werd door mevrouw direct in de huiskamer gehangen. Ook mooi om te merken is dat de deelnemers van de TDM-TRX club enorm vooruitgegaan zijn. Er wordt een lekker maar veilig tempo gereden en met minder angst veel meer genoten. Zo’n training blijft een aanrader.
Wout Westdorp (TDM/TRX club)

Bergtraining Dolomieten 31 mei t/m 8 juni 2013
23-6-2013
Wij hebben enorm van deze instructie week genoten, prachtige routes, mooie bochten, leuke groep. Best wel veel geleerd. Groet Wim Willy

12-6-2013
Ondanks de slechte weersvoorspellingen toch een geweldig leuke week gehad. Moto-Sportivo laat zien dat het ook in Italië mooie routes kan uitzetten en goede training kan geven.
Dries Vrielink (Buell)

12-6-2013
Ik heb flink leren racen euh ik bedoel doorrijden, mijn vriend thuis kan me nu niet meer bijhouden! 😉 Goede ervaring opgedaan in de voor mij moeilijke punten, dank daarvoor!
Susanne

Bergtraining Eifel 17 t/m 20 mei 2013 Pinksterweekend
27-5-2013
Een zeer leerzame en boeiende cursus die onder verschillende weersomstandigheden is gegeven. Mijn ervaring is zeer positief en ik heb een hoop opgestoken dat weekend. Het regen rijden is een openbaring geweest zo ook het korte bochtenwerk wat gewoon in de regen werd uitgevoerd wat je een hoop vertrouwen geeft. Het persoonlijk benaderen van de instructeur en het toelichten van de materie en je wijzen op je gebreken is helemaal prima. Het “valt en staat” met de benadering van deze mensen en de groep die ons ter beschikking stond was formidabel, ik heb van alle aanwijzingen gehad op een positieve manier. Dat ik dit nog heb mogen ervaren op mij 61e. De training is een aanbeveling voor iedere motorrijder en ik zal het zeker promoten. Theorie tijdens de cursus is een zoals gezegd een leerzame wat de puntjes op de I zet. Vriendelijke groet Theo de Kok

27-5-2013 door Marjoke Peters
Voor mij was dit de eerste motorbergtraining om te beslissen of ik deze zomer een motorrit door Schotland zou willen gaan maken. Dat gaat zeker gebeuren, de reis is inmiddels geboekt omdat ik het een geweldige ervaring vond om in de Eifel te rijden. Heerlijk gereden op de prachtige slingerwegen en veel geleerd van het rijden door de bochten. Achterop mijn eigen motor bij instructeur Arthur heb ik kunnen ervaren wat “actief” rijden betekent, zeer leerzaam! En leuk!

27-5-2013
Ik heb de training als zeer waardevol ervaren. Ik wist al dat ik geen ervaren motorrijder was, ondanks vele jaren rijden. Ik heb hier echt veel bijgeleerd. Ben er nog lang niet en ga volgend jaar weer een training volgen. Peter, Marcel, Albert en natuurlijk alle andere medewerkers: Bedankt, het was top ondanks (of misschien wel dankzij..) een kleine schuiver en een zere knie. Olga

26-5-2013
Ondanks mijn oefenen in de bermvlucht ben ik zeker van plan om volgend jaar toch weer mee te gaan. Alleen dan twee maal drie dagen. Vier dagen is toch wel inspannend. Ook deze keer heb ik toch weer veel bijgeleerd. Nu nog het lef om de motor echt goed af te schuinen.
Fred Stedelaar

26-5-2013
Omdat het voor mij de 2e keer was wist ik al wel wat mij te wachten stond, maar ik heb het weer als zeer prettig en leerzaam ervaren. Nogmaals hartelijke dank daarvoor. Groeten G.Eenkhoorn

26-5-2013
Wat een geweldige ervaring! Ik heb genoten van de prachtige routes, de ontzettend goede begeleiding, de gezellige deelnemers en het goede hotel met de fantastische gastheer en gastvrouwen. De instructie was zeer professioneel, hier werd steeds ruim te tijd voor genomen en ik heb er enorm veel van geleerd. Mijn doel om door deze training te genieten van bochten rijden is zeker gehaald en ik kijk nu al uit naar een volgende vakantie bij Moto Sportivo. Marcel, Peter, Albert, Ruud, Arthur, Michel hartelijk dank!!
Diane

26-5-2013
Beste heren van Moto Sportivo.
Ik wil langs deze weg iedereen nogmaals bedanken voor een super weekend in de Eifel.
In het bijzonder wil ik Peter nogmaals bedanken voor zijn duidelijke en rustige manier van instrueren, veel baat bij gehad.
Ook aan alle mede cursisten een dank voor het (veel) te gezellige weekend, moest thuis echt weer afkicken. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.
Groeten Arjan

Bergtraining 9 t/m 12 mei 2013 Hemelvaartweekend

16-5-2013
Een super leuke en leerzame training!

16-5-2013
Het is voor mij de derde maal dat ik deelneem aan de 4-daagse bergtraining van Moto-Sportivo in de Eifel. Dit maal oefende ik met slechter weer. We hadden drie dagen erg wisselvallig weer. Dit was een wat grotere uitdaging om dan vol vertrouwen de juiste lijnen te rijden. We rijden in groepen van soortgelijke kunde maar van verschillende kunne en leeftijden, zeer inspirerend. Zo leer je van je eigen en andermans onvolkomenheden ook de instructies helpen veel bij tot het goed motorrijden. Ook na het rijden is het prettig en leerzaam in het hotel, de restaurants en de cafés. Een aanrader voor de motorrijder en dat voor vele jaren achtereen. Met VFRiendelijke groeten Willem.

15-5-2013
Ik heb een heerlijk, gezellig en leuk weekend gehad waar ik toch weer een paar weggetjes ontdekt heb die nog niet bij mij bekend waren. Waar ik uiteindelijk de tip heb gekregen waarmee ik vooruit kan. Dus het zal mij de komende berg-km’s benieuwen, wat ik daarmee kan. Want te leren heb ik nog steeds. Maar wie weet tijdens een volgende keer. Ik wens jullie allen veel succes met de organisatie en bedankt voor een gezellig weekend. Groetjes, Miranda

15-5-2013
Het was zeer leerzaam, ook al rij je 38 jaar motor mede door de fijne manier van lesgeven.
Bedankt, Jan Hillegers

15-5-2013
t was n heel leuk weekend.
De sfeer was goed en gezellig zeker voor herhaling vatbaar. Jan

Bergtraining 20 t/ 22 april 2013
28-4-2013
Zeker aanbevelenswaardig voor alle motorrijders. Individueel en toch gezamenlijk bezig zijn, mooie routes en weer veel plezier ervaren tijdens het rijden op mijn motor!
Corine

27-4-2013
Een uitstekend weekend, veel geleerd over kijken en over aansnijden bochten. Ook de oefeningen op afgesloten terreinen (noodstop, over obstakel heenrijden etc.) waren waardevol – zo leer je ook in noodgevallen doortastend te zijn! Door beperkt aantal leerlingen per instructeur is er ook aandacht voor je individuele leerpunten. Tenslotte: sfeer, hotel, goed eten en de fotografen die overal in de berm liggen zijn de kersen op de taart!
Groetjes Johan Adriaanse

27-4-2013
Het was weer een erg leuk en vooral leerzaam weekend. We hadden een leuke en aan elkaar gewaagde groep. De puntjes weer verder op de i gezet zodat het allemaal nog veiliger en harder kon. Hartelijk dank voor het leuke en leerzame weekend. Ik kom volgend jaar april zeker weer terug.
Thijs

26-4-2013
Heb 3 geweldige dagen ervaren en zal zeker nog eens van jullie trainingen gebruik maken! Top! Jaco Buurman

26-4-2013
In een prachtige omgeving heb ik van mijn eerste rijvaardigheidstraining onder leiding van Moto Sportivo genoten. De combinatie van gewoon doen en de theorie/uitleg van Peter maakte het voor mij de ideale mix. Ik kom zeker terug en zal jullie van harte aanbevelen! Bedankt voor de prachtige en leerzame dagen.

26-4-2013
Mijn zwager en ik gingen met open vizier heen om vooral te ontdekken en te leren. De groep waar we in zaten was leuk en begeleiding / instructie van Ron was goed. We hebben veel geleerd en de sfeer was goed. Voor herhaling vatbaar en ik denk er aan om volgend jaar weer vroeg in het seizoen te gaan om gelijk een goed startniveau te hebben. En ik weet dat ik nog beter wil leren rijden!
Groet,
Niels van Ginneken

26-4-2013
Jammer dat Frank onze namen na 3 dagen nog niet kende, toch een belangrijk element denk ik. Het baksteen rijden werd niet gecorrigeerd, was vaker cement rijden…
Al met al een heel goed weekend gehad.

Cor Vlemmix

26-4-2013
Prima bergtraining met uitstekende instructeur. Onze instructeur had een prima balans tussen praten en niet praten. Goede opmerkingen op het juiste moment. Erg leerzaam dus en daarnaast gewoon leuk om te doen. In de routes zat voldoende uitdaging.

Bergtraining Eifel 6 t/m 8 april 2013

17-4-2013
ik heb het e.e.a. geleerd van de training, met name de bochtentechniek. Dat was ook mijn doel, dus geslaagd. Cees Mieras

15-4-2013
Beste Peter, dank voor jou betrokken en persoonlijke benadering van de training. Het was leerzaam en goed! Mooi om te zien maar ook zeker te voelen dat de instructies ook werken. Op de terugweg (wij moesten helaas eerder weg) hebben Philip en ik de “snelweg” training direct in de praktijk gebracht. We reden “als 1 auto” samen op en hebben er van genoten! Groet, Frank

15-4-2013
Geschreven door Wout Westdorp:
Het was een fantastische seizoensopening. Met vrieskou vertrekken, door sneeuwlandschap rijden op natte weg, met blauwe hemel en zon op droge weg, alle omstandigheden gehad. Met goede aanwijzingen en goed gezelschap heerlijk gereden. Ook met meer dan 40 jaar en 600.000km. ervaring een welkome aanvulling en/of bevestiging van goed en veilig motorrijden.

13-4-2013
Peter & Marcel, Hartstikke leuk weekend. Hoop in de toekomst nogmaals gebruik van jullie diensten te maken! Groet, Philip

12-4-2013
Het was een leerzaam weekend, echt beter leren sturen. Het hotel was prima, uitstekende bedden en attente bediening,dinee’s waren goed. Lunchlocaties waren oké, geen lange wachttijden ondanks dat er 40 man komt binnen vallen. Kortom; een fijne korte leervakantie voor een goede prijs. Groet André

Hoi Marcel Peter, Voor mij was het voor het eerst een rit in bergachtig gebied ondanks 25 jaar ervaring en 18000 km per jaar. Ik heb het weekend in de Eifel als bijzonder leerzaam ervaren en kan het iedereen aanraden om meer inzicht te krijgen in het rijden van bochten. De gezelligheid voor en na het rijden (uiteraard binnen de TDM-TRX club) mag zeker niet onvermeld blijven evenals het leuke hotel. Wie weet komt er een vervolg.
Gr. Clim

Het was mede door het weer een uitdagend weekend. Heb veel geleerd over positie op de weg, theorie bochten techniek en vooral ruimer rijden. Merk dat ik sneller de bocht uitkom. Heb zelfvertrouwen op kunnen krikken. Vooral de zelfde weg een aantal keer op en neer rijden gaf veel leer momenten.
Lars Luten

Ik deed dit voor het eerst. Was zeer leerzaam. Prettig sfeertje (ongedwongen) zowel in de grote groep als in het groepje van Peter. Dit wil ik wel 1x per jaar doen. Volgende keer denk ik aan Frankrijk. Gr. Erik

Geschreven door André van der Stelt :
Ondanks dat ik als enige op een sportmotor (R1) in een groep was ingedeeld werd er ruim voldoende aandacht aan mij gegeven. Ook in de gekozen routes kwam ik volledig aan mijn trekken en bij de mooie locaties was er de mogelijkheid om even een stukje te herhalen. Bij aanvang aangegeven de bochtentechniek te willen verbeteren en daar is ruimschoots aandacht aan besteed met specifieke tips voor dit soort motoren. De training heeft een positieve bijdrage geleverd aan het vertrouwen in de motor, met name in de bochten. Het was voor mij de eerste keer dat ik aan een VRO cursus heb deelgenomen, dit proeft absoluut naar meer! Het was in een woord GEWELDIG!

Mooie opbouw van Tempo en Moeilijkheidsgraad. Prachtige wegen en veel variatie in wegsoort. Zeer leerzaam en voor mij ook grensverleggend. Kortom: drie dagen “big smile” Gr. Marcel

Geschreven door Edwin Stol:
Sinds het behalen van mijn rijbewijs, heb ik al lopen twijfelen om mee te doen aan een bergtraining (van Moto-Sportivo). Nu, 4 dagen na afloop, denk ik van; dit had ik direct moeten doen! Na het voorzichtig aftasten van het ‘vlees in de kuip’ door de instructeur, mocht ik halverwege de dag na een snelle(re) groep. Deze groep wordt voorgereden door Mr. Moto-Sportivo himself; Peter Dijkstra. Peter was (en is) uitstekend in staat om iedereen in zijn groep feilloos aan te voelen; de ervaring straalde er vanaf. Goed om te zien hoe betrouwbaar een motor zich blijft gedragen bij nat weer; dat geeft vertrouwen. Veel bruikbare tips meegekregen, die ik zoveel mogelijk ga proberen toe te passen. Tot de volgende keer!

Geschreven door Elvira Moes:

Ik heb waar voor mijn geld gekregen, ben enthousiast erover, zou het zo weer doen. Achteraf erg blij dat ik niet in een snellere groep reed, wat wel gekund had, maar nu had ik de rust en de ruimte alles uit te proberen. Ik ben tevreden over het weekend en zal het niet nalaten jullie aan te bevelen. Bij ervaren en minder ervaren rijders. Gerben is een rustige man die je snel vertrouwen geeft, voorrijden vond ik in het begin even spannend, dat was snel over. Ik heb hem als een zeer bekwame motorrijder en fijne instructeur ervaren.

Geschreven door Tony Wolf:
SUPERGAAF en GEWELDIG is m’n korte reactie. Het was voor mij voor het eerst dat ik met een grote groep motors zoiets gedaan heb en heb het als fantastisch ervaren. De sfeer en saamhorigheid en het rijden natuurlijk. Lekker gegeten en goed geslapen. Gerben bedankt en Marcel en Peter ook voor de onvergetelijke ervaring.

Geschreven door Jan Mulder:
Ik heb een TOP weekend gehad. Veel geleerd waarbij moeiteloos werd aangestipt waar bij iedereen de “pijnpuntjes” zaten. Voor iedereen die beter wil leren motorrijden is dit een aanrader. Zoals iemand op het forum van onze club al zij (TDM/TRX club) > MEGAkicken. Ga in de toekomst zeker nog een keer.

Geschreven door Matthijs Mulder:
Super mooi weekend gehad, enigsinds fris maar erg leerzaam. Zeker een aanrader!

10-4-2013
Hallo ik heb net een weekend bergtraining gehad 6,7,8, april in de Eifel.
Was de eerste keer, en het was een geweldige ervaring, en heel veel geleerd hele goede begeleiding fijn hotel, alles was top.
Zeker voor herhaling vatbaar en voor iedereen op eigen niveau een aanrader.
Ik wil ook iedereen van MOTO SPORTIVO hartelijk bedanken voor de geweldige ervaring en met name Robin onze instructeur van onze groep. Groeten Rudi

2e Moto Sportivo toertocht 6 oktober 2012
10-10-2012
De start was erg nat op zaterdag ochtend. Bij de aanvang van de tocht zelf knapte het weer al op. Met wat gespetter reden we van IJmuiden via leuke kleine binnendoor weggetjes onder Amsterdam door naar Vinkeveen. Tijdens de uitstekende lunch gezellig bijpraten.
Vervolgens de middag rit via nog meer dijkweggetjes naar Wormerveer. De zon kwam door en alle regenkleding kon uit. Een prima rit! Bij MotoPort de foto’s van de dag bekeken.
Marcel en Peter bedankt voor de organisatie.
Volgend jaar weer? Mariele Preker

Bergtraining Eifel 8 t/m 10 september 2012
15-9-2012
Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad, zeker voor herhaling vatbaar! Tot volgend jaar, groeten, Ton.

14-9-2012
Toptrainingen!
Ik ben nu twee keer mee geweest met Moto Sportivo, de Dolomieten: zelf gereden, en de Eifel: achterop, helaas, maar kon niet anders.
Beide trainingen waren op en top geslaagd! Mooie routes en goede instructies, die je meteen in praktijk kunt brengen. Je leert beter rijden, haalt meer uit jezelf en de motor, juist als je denkt dat je alles al weet. En ook als duopassagier heb ik het zeer naar mijn zin gehad. Ik ga zeker nog vaker mee!
Judith

11-9-2012
Bedankt Moto Sportivo!

Mijn leeftijd is 59 jaar en daarvan rijd ik zo’n 20 jaar in eigen land ‘recreatief’ rond op de motor. Maar in het afgelopen Eifel-weekend heb ik écht leren motorrijden. Beter kijken en anticiperen, veilige lijnen rijden in fabelachtig bochtenwerk, effectiever sturen, je persoonlijke grenzen verleggen… ik deed het allemaal en heb de begeleiding daarbij als zeer waardevol ervaren. Véél geleerd en… afgeleerd! Dit alles in een omgeving van gezelligheid en saamhorigheid, waarin je je ervaringen deelt met enkele tientallen andere enthousiaste motorrijders. Top!
Chris Kooij

11-9-2012
Whoea weer een paar daagjes mee mogen rijden. Blijf me verbazen, iedere x andere mensen en toch gezellig. Puik ook dat er weer nieuwe tips tussen m’n oren erbij zijn gekomen. MEGA super weer dit x. Dat was met April wel anders. Ok nu weer wachten tot de volgende x.

Ave Walter

11-9-2012
Vorig jaar met jullie in het Sauerland geweest. Dit jaar Eifel. Zeeeeer goed bevallen. Weer een hoop bijgeleerd en enorm genoten van het rijden en de jongens onder elkaar. Absoluut leuk team van instructeurs. Altijd leuk om jullie weer te zien. Hotel goed en eten goed, leuke gastheer en vrouw. We hadden de weergoden mee dus het was weer een perfect weekend.
Tot de volgende keer maar weer. Groeten Ron.

11-9-2012
Geschreven door John van den Bos.
Voor de eerst maal een bergtraining. Vanaf vertrek Venlo begint de training direct, en stopt pas bij het hotel. Goede instructeur en kleine groepen 6 man maken dat je veel aandacht krijgt. Niets is teveel, je kan blijven vragen als iets niet duidelijk is. Bovendien kan je achterop bij instructeur op eigen motor of zijn motor. Ook de tussendoor oefeningen, remmen en keren zijn handig. Heel erg leerzaam deze training, een aanrader.

11-9-2012
Veel bij geleerd, geweldige ervaring, leuke groep, uitstekende organisatie en instructeurs. Er heerst een prima sfeer bij Moto Sportivo. Kortom, ga ik nog eens doen. 😉
John

Bergtraining Sauerland 14 t/m 16 juli 2012
20-7-2012
Hoera, eindelijk geslaagd voor mijn zwemdiploma. Tjeempie wat kan het regenen in het Sauerland. Maar ik moet niet zeuren voor mij was dit een eenmalige gebeurtenis. De dames en heren instructeurs hebben dit jaar nog geen droge training mogen beleven. De training op zich was weer perfect georganiseerd en ondanks de regen heb ik mij prima vermaakt en veel bijgeleerd. Rijden in de regen is niet leuk maar je leert er wel veel van. Voorheen zat ik altijd met samengeknepen billen op de motor als de weg nat was en nu weet ik dat dat helemaal niet nodig is.
Peter had dit al eens geschreven in één van zijn berichten en tijdens deze training uitgebreid toegelicht. Hij heeft helemaal gelijk op een natte weg heb je nagenoeg dezelfde grip als op een droge.
Wel oppassen als het na een lange droge periode begint te regenen dan kan het namelijk wel glad zijn door diverse vervuilingen op de weg. De door ons gereden routes waren prima te doen wat betreft lengte en moeilijkheidsgraad.
Ook het hotel, naar ik heb begrepen de eerste voor Moto Sportivo, was goed. Dit geldt trouwens ook voor de diverse opsteekplaatsen tijdens het rijden van de routes.
Verder wil ik de begeleiding en de organisatie hartelijk danken voor de gedane moeite en hoop ik volgend jaar, en wie wet dit jaar tijdens de eventuele reünietocht, weer van de partij te zijn.
Groetjes en tot ziens, Fred

14-7-2012
Prettige, positieve en gezellige sfeer neergezet door het hele team.
Thanks voor een grandioos w-end!
Diana Monshouwer

Bergtraining Dolomieten 29 juni t/m 7 juli 2012
12-9-2012
Onder leiding van onze instr. Albert een pittige cursus meegemaakt. Absoluut de moeite en inspanning waard. Extra dank voor de persoonlijke training op dinsdag. Karl Gelissen

13-7-2012
Ik ging met twijfels heen maar ik moet bekennen, ik heb enorm veel geleerd en mij prima vermaakt. Echt een aanrader. Ik heb jullie de laatste dag niet meer gesproken maar via deze weg wil ik jullie nog bedanken voor de vooral leuke maar ook leerzame week, ook namens mijn zoon Rob die zich ook prima vermaakt heeft.
Met vriendelijke groet,
Jan Butter

13-7-2012
Ahummm,MS Italië 2012.
Helemaal goed. Vet 33°C in het dal en sneeuwballen gooien bovenop de bergpas.
Bochten in overvloed, in vele soorten en maten. Wel zijn de Italianen nog gekker dan ik op de motor. Lekker gegeten en veel deelnemers dit x.
Thanks Arthur voor alle puntjes die je iedere x weer aangeeft om te verbeteren. En de organisatie voor zo’n heerlijke veel te korte feestweek.
Volgend jaar weer Frankrijk en Italië.

Gekke Boskoper groet Walter

12-7-2012
Ik vind de bergtraining een absolute aanrader voor iedereen die zijn rijvaardigheid wil vergroten en daarmee meer plezier in het motorrijden zal krijgen. Overigens is wat je in deze training leert niet alleen ‘bruikbaar’ in de bergen, maar zeker ook in ons overwegend vlakke Hollandse landschap.
Tot volgend jaar in de Vercors in Frankrijk. Hilbert

12-7-2012
We hebben voor de 2e keer de bergtraining in de Dolomieten gevolgd. Het was zeker niet overdreven om deze training nog een keer te doen want we konden merken dat alles nu veel soepeler ging dan vorig jaar.
We hebben weer veel bijgeleerd en zijn daardoor weer een stapje hoger op de motorvaardigheids ladder gekomen. We hebben nu ook erg kunnen genieten van de prachtige omgeving waar de routes doorheen gingen.
Groeten en tot een volgende training.
Paul en Ineke Kaars

11-7-2012
Prachtige en voor mij onovertroffen week beleeft, lekkere passen waar de bochten maar bleven komen. Denk zeker weer meer zelfvertrouwen te hebben verkregen door zoveel dagen aaneen te rijden. Motor (GSX650FA) moest er wel aan trekken maar daar is ie voor, jammer dan. Peter bedankt voor de goede begeleiding, ik heb er weer volop van genoten en geleerd, maar…..september gaat ie weer. Gr. Hans

11-7-2012
Ik vond het spannend om dit te ondernemen maar heeeeeel goede leerscool de dolomieten,haarspelden blijven lastig en op mijn nivo gaat het best aardig!
Bedankt voor alles.
Ilonka Weber

11-7-2012
Na diverse cursussen in de Eifel en het Sauerland een keer in het bochten walhalla gereden dat de Dolomieten is. Ongelofelijk hoeveel mooie bochten hier aan elkaar geregen zijn. Van echte circuit bochten tot minipasjes met bijbehorende minihaarspelden en gravelpaden. Vooral van de laatste typen passen kan ik heel erg genieten. Motorfietspaden door de bossen. Super.
En ik moet zeggen dat alle voorgaande cursussen hun vruchten hebben afgeworpen. Ik voelde me helemaal thuis in dit gebied. De bochten technieken zijn iets anders maar dat pik je snel genoeg op. De heen en terugweg mijn beide motoren en die van de gekke boskoper in een bestelbus geladen. Perfecte reis gehad en heel ontspannen met motorrijden begonnen. Zowel op de zwart-gele CBF als op de X-runner veel plezier gehad.
En als slagroomtoefje op de taart, de Stelviopas op- en afgereden met de demo Ducati Multistrada. Heren instructeurs bedankt voor de wijze lessen en alle mede cursisten, het was weer ontzettend gezellig.
In september weer lekker rijden, Mariele Preker

Bergtrainining 9 t/m 11 juni 2012

18-6-2012

Super leuk en leerzaam weekend gehad! Laatste jaren erg weinig gereden, door dit weekend het plezier in motorrijden weer teruggevonden. Mijn doel was “met plezier de bochten door” en dat is gelukt!!! Bedankt Moto Sportivo!

Groetjes van Linda Hutten

17-6-2012

Motorvrienden/vriendinnen,
Na een geslaagd afgelopen weekend met Peter Dijkstra als instructeur (met Katja als duo passagier) en super gemotiveerde medecursisten: Albert, John, Richard, Klaas en Martin heb ik de BMW beloofd binnenkort weer te gaan sturen richting het te gekke bochtenwerk van de Eifel/Moezel. Wat is het toch fijn en nuttig om met je medecursisten, die gaandeweg je motormaatjes worden, ervaring en kennis op te doen in een ongedwongen sfeer en elkaars leermomenten onder leiding van een sympathieke en bekwame instructeur te delen. Iedereen heeft zich tijdens deze leerzame en ook uiterst gezellige dagen, een niveautje hoger op de ladder van het motorrijden weten te tillen. Het is altijd weer genieten om met de brommer en gelijkgezinden op stap te zijn! Vanaf 2009 neem ik deel aan de trainingen van MS en ben ontgroend door dé instructrice Esther ten Hof. Zij is voor mij een levensredder en eye-opener geweest want het enige wat ik destijds kon was gas geven. Nou ja, dat dacht ik te kunnen…: -) Haar niets ontgaande blik, haar techniek, gedrevenheid, tips (over veiligheid) en duidelijke uitleg zijn voor mij de basis geweest voor het worden van een ‘bewuste’ motorrijder. De daaropvolgende instructeurs met (weer) Esther en Peter in het bijzonder hebben me weer verder weten te helpen me te ontwikkelen, waarvoor dank! Zonder MS had dit mannetje al heel wat vaker onvoorbereid een bermvluchtje geoefend of erger. Kijk ernaar uit om de fraaie plaatjes die Marcel geschoten heeft, uit de brievenbus te halen. Altijd leuk om mooie momenten te herbeleven… Tot de volgende training en iedereen bedankt weer!!

Sportieve groeten, Peter Bläss

16-6-2012

Zéér leerzaam en absoluut voor herhaling vatbaar. Waarschijnlijk al in 2013. Zal bij alle motorrijd(st)ers die ik ken reclame voor deze training maken aangezien ik er persoonlijk erg positief over ben. Alles prima geregeld, goede instructies, goede instructeurs, leuke ontspannen sfeer, goed hotel kortom een aanrader voor iedereen die motor rijdt.

Peter

15-6-2012

Heel veel geleerd, uitstekend weer gehad in tegenstelling tot de vooruitzichten. Door de slechte vooruitzichten was de zin in het weekend even gedaald maar dit was nergens voor nodig geweest. Alleen de laatste dag regen, was ook de wens van de instructeur ( niet van de rest 🙂 ) toch ook hier weer van geleerd. Het stuk naar huis rijden door de regen en over de snelweg na zo’n mooi weekend met bochten en mooi weer was dan weer jammer. Groet, Cor de Boer

15-6-2012

Ondanks de flinke douche op het eind hebben we prima weer gehad. De groep paste prima bij elkaar en werkte goed samen. Esther gaf voldoende aandacht aan elke cursist, zodat iedereen met sprongen vooruit ging en het rijden alleen maar beter en leuker werd. De cursus is erg aan te raden voor iedereen die het rijden beter onder de knie wil krijgen. Ik heb een heerlijk weekend gehad, erg gezellig en ik heb veel geleerd. Ondanks dat ik met mijn cruiser (geen chopper Peter!!!!!) een vreemde eend was, kon ik goed meekomen in de groep en heb ik volop genoten. Esther, ontzettend bedankt voor jouw wijze lessen en ik KIJK uit naar de volgende keer. 😉
Organisatie bedankt voor deze heerlijke ervaring. Groeten, Marcel

14-6-2012

Allereerst wil ik Esther bedanken voor haar enthousiaste manier van lesgeven zelfs toen het regende straalde het enthousiasme eraf. Dat was super.
De eerste dag was wennen aan elkaar, namen onthouden en gespannen op de motor zitten, echter het baksteensgewijsrijden ging ons team gelijk goed af en het zag er ook mooi uit op de foto. Na ongeveer een uurtje op de snelweg een sanitaire stop en met de info dat we zo de snelweg afgingen en aan het echte avontuur gingen beginnen zijn we weer op de motor geklommen en gaan rijden. Het bochten rijden gingen van geen meter. Ik heb denk ik 1 of 2 bochten lekker gedraaid en alle andere bochten, daar heb ik mij doorheen geworsteld. Om half zes vermoeid aangekomen in het hotel maar wel op tijd voor de teleurstellende wedstrijd NL-DEN.
De nodige feedback gekregen en die was echt nodig, naar de kamer gegaan en om 20.00 lekker gegeten.
Zondag na ontbijt en theorie op de motor gestapt, prachtige wegen gereden, zonnetje, droog wat wil je nog meer. Heel veel geleerd betreffende het kijken, kijken, kijken en kijken, plaats op de weg, de hele breedte van de rijbaan gebruiken en de bochten kort of lang waren nu vele malen makkelijker als de eerste dag en dat was voor mij een openbaring. Terug in het hotel kregen wij de leuke mededeling dat maandag 90% kans op regen voorspeld was. Ons team (ook ik)had nogal een angst voor hemelwater maar met de uitleg van Peter hoeveel grip je nog hebt bij regen (mits er geen schuim op het wegdek ligt) en voorzien van regenpak gingen we op pad. Het gespannen rijden was er inderdaad binnen een uurtje vanaf en er werd weer voor ons niveau flink doorgereden. Het maken van bochten de hele korte en ook het hele lange geen probleem. Het was een prachtige route en je vergat zelfs dat het regende. Aangekomen bij de ijssalon kregen we natuurlijke de nodige feedback en adviezen en het certificaat waar ik best trots op ben.
Het waren drie hele leuk, zware, leerzame en gezellige dagen. Organisatie was uitstekend, hotel en eten waren goed. Verder wil ik mijn team Marcel, Cor, Martin, Henk, Michael en natuurlijk Esther bedanken voor de goede sfeer deze 3 dagen.
Mvrgr Natacha Moor

13-6-2012

Ik vond het heel prettig, leerzaam, leuk. Heb veel gelachen en veel geleerd en kom zeker een keer terug.

12-6-2012

Jongens wat heb ik genoten was zeer gezellig en een hoop geleerd. Arthur was top , had het veel eerder moeten doen. Grt Marco

12-6-2012

Een geweldig weekend, alles van begin tot einde zeer goed geregeld. Marcel die het gehele weekend foto’s heeft gemaakt, Esther die onze rustige rijders groep begeleid heeft. De vriendelijke mede cursisten. De briefing elke morgen even door Peter. Stukje theorie, het ging allemaal in een zeer ontspannen sfeer. Overnachting met diner en ontbijt prima verzorgt. En dan natuurlijk de Eifel zelf, hele mooie wegen uitgezocht, route klopte goed om mijn Garmin. Dit wat goed te doen. Kortom ik heb bijzonder veel geleerd en ben veel meer 1 geworden met mijn motor. Veel meer zelfvertrouwen gekregen en mijn grenzen zeker een beetje verlegt in positieve en veilige zin natuurlijk. Moto Sportivo bedankt voor de fijne en leerzame weekend. Het wat het geld dubbel en dwars waard.
vr gr Martin Huisman

9-6-2012

Prima bevallen. Het is duidelijk dat jullie hier al heel veel ervaring mee hebben. Ga zo door. Groet, Lucien

Bergtraining 25 t/m 28 mei 2012 (Pinksteren)

11-6-2012

Goed georganiseerde training met uitstekende instructeurs. Kleine groepjes met voldoende aandacht voor elke cursist. Tijdens training ook aandacht voor zaken als keren op de weg, noodstop en rijden over een obstakel. Mooie routes/omgeving. Fysiek en mentaal pittig, maar goed te doen bij goede voorbereiding. Deze training is absoluut een aanrader voor elke motorrijder!
Danny Jagernath

4-6-2012

Rijvaardigheidstraining pinksterweekend 25 t/m 28 mei 2012.
Een rijvaardigheidstraining in de Eifel, hoe moet je daar voorbereidingen voor treffen? Na vele jaren niet meer te hebben motor gereden en begin dit jaar weer opgestapt te zijn, en zeker al een kleine achthonderd kilometer succesvol te hebben gereden (dacht ik zo), is de conclusie aan het begin van de rijvaardigheid al snel duidelijk: er zijn maar twee soorten motorrijders die een onnavolgbaar tempo kunnen rijden in de Eifel en dat zijn de instructeurs ….en de Duitsers die hun tent hebben opgeslagen langs de weg en niets anders doen dan hun banden opruwen in de Eifel (het hele jaar door, ook in de winter als er sneeuw ligt).
Esther is onze instructeur. Echt waanzinnig hoe ze de rijvaardigheid van elke cursist in de groep middels instructies, en de nimmer aflatende evaluaties bij elke lunch – en koffiestop, weet te verbeteren. De gedrevenheid, rijvaardigheid en evaluaties van Esther zijn aanstekelijk en in combinatie met de routes die gereden worden maakt dat de rijvaardigheidstraining tot een regelrechte uitdaging. De rijvaardigheidstraining heeft mij een stortvloed aan indrukken en ervaringen opgeleverd, teveel om op te noemen. Rijden door de Eifel met Esther is een echte beleving. Niets ten nadele van de overige instructeurs. Ongetwijfeld zullen zij eenzelfde beleving genereren; je hebt Marcel op de blauwe FJR die de hele dag door tussen de groepen doorrijdt, foto’s van de cursisten maakt alsmede organisatie van de rijvaardigheidstraining bewerkstelligt – Albert met de Pan European die naast zijn banden ook zijn voetsteps elke seizoen verslijt (aan de onderkant) – Marcel met de BMW die vonkentrekkend de bochten neemt (getuigen de foto’s eerder gemaakt die dag) – Peter op de R1300 R die met een scherpe observatie een ieder zijn noodstop oefening onder de loep neemt en voorziet van constructieve feedback – Arthur op de GS1200 gecontroleerd rijdend door de bochten met opengeklapte systeemhelm en een sigaar in de mond en in de pauzes een dieet heeft van super sized m&m’s en ijs.
Mocht ik iemand vergeten zijn dan komt dat omdat ik alle indrukken nog aan het verwerken ben. Dit is de rijvaardigheidstraining voor mij in het pinksterweekend van 25 t/m 28 mei 2012.
Zo naar de overige cursisten geluisterd te hebben zullen zij bovenstaande waarschijnlijk wel beamen. Al met al zijn deze rijvaardigheidstrainingen een echte aanrader. De indrukken van de afgelopen vier dagen en het geleerde zijn gewoon fantastisch. De organisatie van het geheel is strak en alles is goed geregeld, dat geld ook voor het eten en het verblijf in de Eifel. Volgend jaar weer. Wellicht ook een paar zakken super sized m&m’s mee, in navolging van Arthur, om mijn techniek en de snelheid wat omhoog te krijgen.
Tot Dan! Bob Jagernath Rotterdam

1-6-2012

Zoals Marcel al zei: “besmet met het Moto Sportivo virus”, ik had me ’t liefst maandagavond al direct opgegeven voor september. Het was wederom een zalig weekend en ook weer heel veel geleerd. En ik geniet weer echt van het motorrijden zelf. Ik had het me niet gerealiseerd, maar door het rechte snelweg-rijden in Nederland had ik toch een beetje het plezier in het motorrijden verloren. En ik heb heel veel meer vertrouwen in mijn eigen rijvaardigheid gekregen, ik heb weer het gevoel dat ik er met de motor vandoor ga i.p.v. de motor met mij. Enne, Nicole ik was blij dat je bij ons in de groep zat, het is erg fijn rijden met je, zowel als je voorop rijdt of als je achter me rijdt!! Oftewel, heel waarschijnlijk tot september!

Mechteld

Bergtraining 17 t/m 20 mei 2012 (Hemelvaart)

25-5-2012

Ik heb het motorweekend met Moto Sportivo als helemaal super ervaren! Er was een open en hartelijke sfeer van begin tot eind. Dus als nieuweling en eenling, voelde ik me snel thuis tussen alle motormuizen. Zowel bij medecursisten als instructeurs. Ik zat in een gezellige groep met een lekker rijtempo. Kortom ik heb me heerlijk uitgeleefd op mijn Duc!
Veronica

24-5-2012

Nadat ik vorig jaar voor de eerste keer was mee geweest en zeer veel bijgeleerd en erg genoten had, meteen besloten om het nog eens over te doen. Wel dat is gelukt en ik heb er helemaal geen spijt van. Weer een prachtig weekend gehad en veel geleerd. Net als vorig jaar was alles weer prima geregeld en de verzorging in het hotel was uitstekend. Ik ga alvast nadenken over volgend jaar (maar niet zo erg lang ga gewoon weer mee als het kan en mag)

M.vr.G Fred Stedelaar

Zeer goede ervaring. Dankzij dit weekend weer vertrouwt geraakt met mijn “blade”. Er is nog veel werk aan de winkel maar het genieten is terug! Bedankt voor het super weekend. Groeten Dennis de Vries

23-5-2012

Na de geweldige ervaring van 2011 weer aangemonsterd voor zo’n geweldig leerzaam weekend met veel gezelligheid. Rijmaten, slapies instructeurs en organisatoren …. dank! Het was weer geweldig, niet in de laatste plaats het fantastisch meewerkende weer. Robin heeft mij geleerd mijn fouten te herkennen, ik heb nog wat te oefenen om het me echt eigen te maken. Alle reden om in 2013 mijn voortgang te laten checken. Hier krijg je nooit genoeg van, tot dan!
Bartho

Heb erg genoten! Wat ik in het begin als moeilijk ervoer, heb ik later gewoon kunnen doen. De “angst” voor haarspeldbochten is nu een leuke uitdaging geworden. Aniela

Bergtraining 5 t/m 7 mei 2012

14-5-2012

We wisten het al enige dagen. Het weekend zou regen, regen, regen worden. En inderdaad, we vertrokken in de regen en kwamen in de regen aan bij het hotel. Klote zou je zeggen. Inderdaad erg koud en nat, maar super leerzaam. Wellicht hebben hier het meeste van geleerd. De tweede dag was deels nat en droog en de derde dag helemaal droog. Het was bij nader inzien de ideale mix. Heel veel geleerd. Belangrijk is wel dat je in de juiste groep zit. Te laag en te hoog is beide niet goed. Prachtige routes, van alles wat. Uitstekend verzorging in hotel. Top!
Martijn Volleberg

13-5-2012

Inmiddels weer terug in New York. Direct weer hard aan het werk.
Ik heb een zeer leuke tijd gehad in Nederland mede mogelijk gemaakt door de inzet van Mariele met al haar goede zorgen en natuurlijk door Moto Sportivo. Bedankt voor een zeer leerzaam Eifel weekend. Ik weet nu van veel technieken hoe het wel moet en van sommige hoe het niet moet. Deze laatste gaan in de memoires: “Zo moet het dus niet”
Ditte Preker

9-5-2012

Voor de tweede keer met moto sportivo mee geweest met 2 vrienden ondanks de regen weer veel geleerd Zeker hoeveel grip je nog hebt in de regen Dit is zeker een aanrader en zeker in het begin van het motor seizoen Leuke rij instructeurs die het allemaal goed en duidelijk uitleggen En op de route staan nog 2 man die foto’s maken Tot volgend jaar was weer leerzaam en gezellig.

Pim Aarts

Hallo Marcel en Peter,

Nogmaals bedankt voor het leerzame weekend. Ondanks het slechte weer hebben we alle drie (Michel, Martijn en Rob) veel geleerd en een mooi motor-weekend gehad.

Martijn en ik hebben tijdens het weekend een aantal opnames gemaakt met GoPro camera’s. Ik heb al enkele opnames online gezet die voor jullie misschien ook wel interessant zijn. Je ziet hier goed wat Moto-Sportivo doet en wat je van de cursus kunt verwachten: http://www.youtube.com/watch?v=R_FUYQb_1m0

Groeten, Rob Hamer

8-5-2012

Het waren drie heerlijke dagen!! Heel gezellig en zeer goed verzorgd maar bovenal heel veel geleerd. Opeens wordt een bocht leuk in plaats van, zoals in mijn geval, “ojee een scherpe bocht”. Wil hierbij allen van Moto Sportivo complimenteren met de organisatie en zeker onze instructeur Jan die ons duidelijk en heel prettig de fijne kneepjes van het bochtenwerk geleerd heeft.
Gr. Paul Meester

7-5-2012
Ben net thuis gekomen van een weekend in de Eifel. Cursus Bergtraining gevolgd. Niet alleen gezellig maar ook zeer veel geleerd. Op een meer dan professionele manier de kneepjes geleerd van het betere bochtenwerk. Een echte aanrader ook voor diegene die al denken goed te kunnen motorrijden. Elke cursist krijgt van de instructeurs van Moto-Sportivo voldoende aandacht en begeleiding. Het heeft in ieder geval mij veel gebracht.
Met vr.gr. Wim Kuijk

Bergtraining 21 t/m 23 april 2012
4-5-2012

Heb enorm genoten vooral zondag middag en maandag toen was de groep behoorlijk gelijkwaardig, heb weer ontzettend veel geleerd het was weer een top weekend en kom volgend jaar zeker weer terug met Jan de bruin en Tom. Hebben afgelopen zaterdag de motor van Tom opgehaald, even nieuwe onderdelen erop ongeveer 3 minuten werk en daarna nog lekker de hele dag sturen. Peter nogmaals bedankt en tot volgend jaar!!
Groeten, Thijs

30-4-2012

Yes, het was zover. Eindelijk kon ik de X-runner in de Eifel uitproberen. Sinds vorig jaar september heb ik uitgekeken naar deze training. Fijne lijnen rijden en genieten van de bochten. De X-runner is er echt voor gemaakt! De eerste dag rustig beginnen, het weer werkte niet mee. Het ging steeds beter en de laatste ochtend heerlijk samen met de mannen warm gereden op ons “eigen stukkie”. Een leerzaam en erg gezellig weekend. Walter proficiat met de 10e X. Marcel, Peter en alle instructeurs en cursisten tot de volgende keer. Mariele Preker (Zwarte VFR800X)

29-4-2012

Het was weer eens erg gezellig en gelukkig hadden we redelijk veel regen, want tenslotte valt er dan veel te leren. Michel

27-4-2012
Whoea ik mocht weer met Marcel en Peter mee. Smile, stuiter, stuiter is mijn normale reactie voor dit soort aangelegenheden. Nu een x niet. Ik was ronduit triest. Had sinds september niet meer motor gereden. En was van plan alle motor verwante spullen weg te doen. Mensen die mij kennen weten dat dit er erug veel zijn. Het is niet zo moeilijk: ik mis Johan. Die maffe maat van me die 3 jaar geleden verder ging met z’n motor dan ik. Regen, veel regen en hagel daar was zaterdag mee gevuld. Tja dan rij je wat rustiger en soepeler. Kom je ook in het hotel aan.
Wel puik was mijn jubileum. Van 10x meedoen en het einde halen. En dat is ook niet gebruikelijk voor mij. Thanx Marcel, Peter en alle anderen.
Zondag was er een ‘nieuwe route’. Haha, nieuw deze had ik ook al een paar x gedaan. Zeker wel fijn dat de ochtend grotendeels droog was. Ook wel puik om een nieuwe koffie gelegenheid aan te doen. In de middag was er weer een buitje hier en daar. Maar dat mocht mijn pret niet meer beletten.
Maandag was zeker weer een bijzondere dag. In de ochtend lekker met Frank, Mariele en de Busa de banden warm en onszelf los gereden. Dan een paar x over de band heen rijden en tijd voor foto’s en afscheid nemen van Tom. Helaas was Marloe er niet bij dit x. Na een fijne suggestie van Arthur tussen m’n oren rust gevonden. Heel de morgen mezelf lekker uitgelaten op de motor. Na de lunch verder gereden met een duo achter op. Viel niet tegen met z’n 2 op het brommertje. Doorgereden naar de volgende foto stop. Hiero m’n best gedaan om actie foto’s te maken. Viel me zwaar tegen. Petje af Marcel voor al die keren dat ik je voorbij rij als jij daar staat af te klikken. Na m’n bekeuring vorig jaar ook weinig behoefte om hier rond te rijden. Wordt ik nu weer weg gestuurd door Herr Polizei. Iets van “kein foto’s”! Afijn al goed eind goed. Denk je alles gehad te hebben. Wij onderweg naar huis. Marcel, die van: Wanneer hebben jullie voor het laatst je banden spanning gecontroleerd?? Ook wel wegenwacht meneer had een lekke band. Is dit best te overzien. Helaas was daar bij ons op de vluchtstrook binnen No time onze eigen Nederlandse Politie meneer en mevrouw’. Wat er aan de hand was en Waar zijn jullie gele hesjes?? Uh, gele hesjes? Das toch alleen in Frankrijk verplicht? Reste mij verder nog de eer om Ilonka (van V-rod Fred) thuis te brengen. Al met al een bewogen weekend.
Moet gewoon tot eind juni wachten voor ik weer mee ga!

Groeten Gekke Boskoper Walter

Drie dagen Eifeltraining. Heerlijk! De training, betrokkenheid instructeurs, mooie gevarieerde omgeving. Goede verzorgde locatie; kortom voor nu en nog eens.
Wendy van Wijk

Was weer leerzaam vooral met het barslechte weer jawel hagel!! Goede instructie,gezelligheid,mooie routes ga zo door op naar de dolo’s yeahh!!

Ilonka.

24-4-2012
Met regen en lage temperaturen in het vooruitzicht was ik benieuwd hoe het zou zijn. Okee het was nat en koud af en toe, maar ook dat blijkt een keer goed te zijn. Het leren rijden in de regen was een nieuwe goede ervaring, dus veel bijgeleerd! Daarnaast natuurlijk de gezelligheid en goede sfeer die het mindere weer compenseerde. Athur en collega’s, bedankt!
Gr. Frank KTM.

Bergtraining 10 t/m 12 september 2011

26-9-2011
Een waanzinnig goed , bere-gezellig en leerzaam weekend. techniek wordt al in de schaarse ritjes met succes toegepast.
Groepsamenstelling was juist ingeschat. voor herhaling vatbaar.
Rob van de Wal

21-9-2011
Ga zo lekker door met de organisatie.
Heb een zeer leuk, gezellig en vooral zeer leerzaam weekend gehad.
Vond t helemaal te gek.

Gr Marc Gielens

20-9-2011
Eifel weekend 10-12 september
Na veel er over te praten eindelijk met 2 vrienden met Moto Sportivo een rijvaardigheidstraining gedaan. In een woord geweldig!
Geweldige instructeurs, mooie wegen en een gezellige groep. Na 26 jaar motorrijden weer veel geleerd. Wij komen zeker nog een keer.
Mark Kuijper

19-9-2011
Helaas en gelukkig

Helaas was de afgelopen bergtraining de laatste van dit jaar. Gelukkig was het twee en een halve dag schitterend weer en konden we de kijk- en bochtentechnieken goed oefenen. Helaas moest zondag middag de rit ingekort worden vanwege hevig onweer en regenval. Gelukkig kwamen we met onze soepele rijtechnieken uitstekend over de vochtige wegen bij het hotel. De rest van de middag een interessant theorie uurtje over nattigheid, vooral de aansluitende discussie over banden (weet jij de juiste bandenspanning van je motorbanden?) en vering was uitermate leerzaam. Helaas hebben we een lange winterstop voor de boeg. Gelukkig is er volgend jaar april de eerste bergtraining van Moto Sportivo, dan ga ik weer mee! Marcel, Peter en alle instructeurs en cursisten bedankt voor het leerzame en gezellige weekend!

Mariele Preker (nu op een zwarte Kawa Z750)

19-9-2011
Ik heb het als zeer leerzaam ervaren. Ik heb zelf op de motor een beetje ruzie met mezelf gekregen en zonder
Esther was ik ook zeker van de motor afgestapt of naar huis gegaan. Echter wist zij mij zo te motiveren dat ik
alsnog doorging en ook in ging zien dat mijn gedachtes met mezelf aan de haal gingen.. Ik ben haar zeer dankbaar
voor alle kennis die zij heeft overgedragen. Op het begin gaf ze zelf aan zeer streng te zijn. Ik heb dit echter niet zo
ervaren. Door haar kennis en doorzettingsvermogen zijn wij in de drie dagen gegroeid. Tevens vond ik het erg gezellig.
Er hing een zeer comfortabele sfeer, het was bijna als thuiskomen. Ga zo door!!!

Carolien

18-9-2011
Bergtraining Eifel 10-12 sept. 2011
Samen met zusje Ilonka voor de ?-de keer meegedaan aan deze training, in de sportieve groep bij Arthur.
Altijd wennen in het begin, veilig, snel rijden blijft een kunst, maar gaandeweg kwam ik er goed in en heb wéér veel
bijgeleerd, ook van m’n groepsgenoten!
Arthur bedankt voor je aanwijzingen en de organisatie en instructeurs Marcel, Peter, Esther en Ruud voor het
supergezellige en leerzame weekend!
Ik heb 21-23 april 2012 alweer in de agenda staan
Frank-veel oranje-KTM.

13-9-2011
Training 10 sept/12 sept 2011
Voor de 3e x mee met motosportivo weer was prima, instructie zeer leerzaam en duidelijk ben nog een stuk wijzer geworden!
Gezellig is het zeker ook, en prachtige routes, in april ga ik weer, het zijn net de puntjes op de i, dikke aanrader!
Ilonka Weber

1e Moto Sportivo toertocht 30 juli 2011

7-8-2011
Samen met nog drie leden van de side motormaatje.nl hebben wij heerlijk en mooi gereden.
Het was geweldig georganiseerd en we zijn op plekken geweest waar je anders nooit komt.
Doen jullie volgend jaar weer zo’n rit dan zullen we zeker van de partij zijn.
Bedankt het was mooi.

Vriendelijke groet
Karel Hannema

3-8-2011
Column uit Noord-Hollands dagblad van 3-8-2011 door Michiel Snik
Motortoertocht
Als enthousiast motorrijder, die voor deze krant geregeld nieuwe motorfietsen test, denk ik zo’n beetje alle weggetjes
in Noord-Holland te kennen. Want al die motoren moeten op die wegen worden uitgeprobeerd waarvoor de fiets het
best geschikt is. Racers krijgen de vrije teugels op breed stil asfalt, terwijl ik met rustigere pruttelmachines de dijk
weggetjes opzoek.
Bling-bling choppers zijn weer leuk om langs terrasjes in onder meer Hoorn en Enkhuizen te schuiven, terwijl ik met
een allroad zo nu en dan wegbermen opzoek.
Dit weekend sloot ik me aan bij een toerrit van Moto Sportivo door Noord-Holland. Uiteraard zat de Westfriese
Omringdijk in het programma. De, over het algemeen grijze deelnemers, die uit alle hoeken van het land kwamen,
waren laaiend enthousiast over dit monument. De talloze molens die ik soms als stille figuranten bij de foto’s van de
testen gebruik, kregen ook veel complimenten. Net als de stolpboerderijen. Dat we onderweg een uitlaat van een
motor verloren, een andere fiets na de koffiepauze niet meer wilde starten en een derde deelnemer met hulp van
de ANWB thuis moest komen leek voor de toerrijders normaler dan ons landschap.
Ik dacht alles gezien te hebben, maar kijk na het enthousiasme van al die motorrijders toch weer met andere ogen
naar West-Friesland. Het lijkt plots allemaal veel mooier.
Michiel Snik

30-7-2011
Heel gezellig, veel bekende gezichten gezien en veel bij gepraat. Tussendoor genoten van de Noord-Hollandse dijkjes.
Het is anders dan de Eifel of het Sauerland maar ook op de dijkjes komen de kijk- en bochtentechnieken heel goed
van pas.

Volgend jaar weer?

Mariele Preker (dit keer op de Deauville)

Bergtraining Sauerland 1 t/m 3 juli 2011

10-7-2011
Bedankt!
Wat is Nederland saai als je eenmaal de flow te pakken hebt na een bergtraining in Sauerland! Dit viel me op toen we bij terugkomst in Nederland de technieken die we geleerd hebben wilden oefenen. Ik heb veel geleerd tijdens de training, hierdoor veel meer plezier gekregen in het rijden in de bergen en is mijn zelfvertrouwen weer een stukje gegroeid! Marcel
en Peter bedankt voor de organisatie, alle medecursisten bedankt voor de gezelligheid en Arthur en Gerben bedankt voor alle nuttige tips en het plezier tijdens het rijden en de stops!
Groetjes, Emmely

6-7-2011
Ik vond het een superweekend!! Goede en leuke instructeurs, nuttige tips, kritisch maar oprecht, super sfeer en leuke deelnemers, goed hotel en veel gelachen. Motorrijden verbroedert echt. Voor mij in elk geval niet de laatste keer.
I’ll be back!!

Groetjes Ron

6-7-2011
Het was wederom een zeer leerzaam weekend. In de sportieve groep werken aan de goede bochtenlijnen was niet eenvoudig. Vooral ver vooruit en goed kijken is het halve werk zeker als de snelheid omhoog gaat. Ondanks of misschien dankzij de minder goede weersomstandigheden was het heel gezellig. Nieuwe en bekende mensen ontmoet en genoten van het rijden. Verandering van spijs doet eten dus in september ga ik ook mee naar de Eifel!

Tot dan,

Mariele Preker (Zwartgele CBF)

5-7-2011
Geweldig weekend, leuke groep en een mooi hotel op een prachtige locatie. De training heb ik als heel positief ervaren.
Was er vorig jaar ook bij, maar heb toch weer een hoop nuttige tips gekregen. Ga zeker nog eens mee.
Groet, Arnold Boerefijn

5-7-2011
Ik denk dat een ieder die zijn motorrijbewijs heeft gehaald op termijn dergelijke trainingen moet doen.

Dit geeft veel meer motorplezier en veiligheid onderweg. Hier leer je pas echt voertuig beheersing.

Rijden in Nederland is leuk maar tijdens de Sauerland bergtrainingen heb ik geconcludeerd dat rijden in NL veel minder plezier geeft. The mountains are it.

Een motor lijkt wel ontwikkeld te zijn voor in de bergen. Voor mijzelf heb ik een enorme sprong genomen met betrekking tot mijn kennis en kunde in de praktijk. Vond het zaterdag gewoon jammer dat wij van de fiets afmoesten.

Zou willen afsluiten met de woorden “Het waren drie mooie dagen” Ga mij zeker inschrijven voor de Eifel het volgende jaar.
(Wellicht zien wij elkaar bij een nieuw georganiseerde training ergens in NL ik doe dan mee)

Michel Sijmonsbergen

5-7-2011
Dit was voor mij de tweede keer dat ik mee ging eerst een lekker lang weekend in de Eifel (4 dagen), hartstikke leuk gehad, veel van geleerd. En nu dit afgelopen weekend, ook reuze naar mijn zin gehad, weer erg veel van op gestoken.
Gaat gelukkig steeds beter bedankt voor de uitleg en het (motor) plezier.
Tot een volgende keer, ga zeker nog een keer mee naar de Eifel.
Groeten, Peter.

5-7-2011
Opnieuw een weekendje Moto Sportivo. Terwijl ik het tik, klinkt het als een opgave. Niets is minder waar: het waren weer een paar dagen van veel sturen, apexen, kilometers, soms flink schroeven aan je gashandle, maar vooral ook eenpaar dagen van een klimaat tussen gelijkgestemde malloten m/v. Die in een mistig (!) juli en herfstomstandigheden (gem 11 gr) onder wakend oog in dit geval Sauerland intrekken. Enerverende kilometers in een ‘eigen’ omgeving met ook nu weer voldoende ‘oh ja’-momenten om vermoeit terug te kijken op een prima weekend. Sjoerd bedankt, maar zeker ook Marcel & Peter en alle anderen!

Grtz, Hilko

5-7-2011
Jammer dat de training voor mij zo vervelend is afgelopen. Daardoor heb ik de laatste dag moeten missen en geen afscheid kunnen nemen.
Ik heb zondag de hele dag/nacht in Langewiese doorgebracht en maandag met het Openbaar vervoer naar huis kunnen reizen, dat blijft me nu meer bij dan de hele training.
Ron ik kan je nu nog niet bestoken met mails. Veel plezier met je Ducati, toppie.
Emmely jij kan en gaat het heel ver schoppen met je rijden, ziet er top uit. ‘K zou willen dat ik 30 jr jonger was hadden we een wedstrijdje kunnen doen haha.
Suze

5-7-2011
Beste Moto Sportivo vrienden,

Dit was alweer de 5e training en we blijven terug komen. Het is nl. erg leerzaam, maar ook zeker gezellig!! We zagen nieuwe gezichten, maar ook vertrouwde gezichten. Dat is ook altijd erg leuk. De ervaring wat betreft het hotel was helaas minder, maar dat lag niet aan Moto Sportivo. Hier word ook wat aan gedaan, dus volgend jaar een ander hotel waarschijnlijk.
Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij!! Iedereen bedankt en Ruud, bedankt voor je mooie woorden bij de uitreiking van het certificaat.

Michel en Margit Vedder, Borger

5-7-2011
Het afgelopen weekend (1 t/m 3 juli) in het Sauerland is echt een super ervaring geweest. Als je denkt dat je het motorrijden beheerst daag ik je uit om een keer mee te gaan met Moto Sportivo. Van een Honda VT 600 naar een Suzuki Bandit 1200 is een nieuwe wereld die mij na dit weekend heel goed bevalt. De eerste dag niet omgevings bewust kunnen rijden maar alleen bomen, asfalt en mijn voorgangers gezien. Dit met name omdat het rijden op mijn nieuwe motor en het bochten werk voor mij een intensieve ervaring werd. Daarbij de aanwijzingen van de instructeur volgen en de technieken toepassen.
Zoek je apex!!!!!!!! je wat !!! en je motor afschuinen, huh! Heb je een Garmin!!! dan kan je voorop rijden.
Eh ik heb een tanktas en mijn leesbril niet op! Termen en technieken die ik niet eens van woord ken laat staan dat ik deze een keer kan toepassen. Maar de instructeurs zijn er in geslaagd mij binnen drie dagen de juiste bochten, kijk en rijtechniek aan te leren en op een veilige wijze mijn snelheid te verhogen. Super gedaan mannen. Zelfverzekerd ben ik zondagavond naar huis gereden met een rugzak vol ervaring, enorme lol gehad en een grote glimlach op mijn gezicht want ik heb mijn apex gevonden! Bedankt voor de “LES” en met name ook de lol die we met elkaar hebben gehad.
Marlies

5-7-2011
Wat een perfect weekend was het, na de eerste meters vanaf het restaurant vrijdagmorgen voelde het goed en dat bleef ook zo. Mooi om te zien dat ondanks dat er een groot diversiteit van mensen aan mee doet, die elkaar niet of nauwelijks kennen, het toch zonder, voor mij merkbaar, problemen is verlopen. Afgelopen dagen heb ik veel geleerd en vooral ook genoten, Uiteindelijk drong het zondagmiddag, bij het heen en weer rijden bij de laatste fotopunt en zeker met de aanvulling van Peter, tot me door op welke manier je goed vloeiend door de bochten heen kan sturen. Na 3 dagen sturen was de terugreis op de A1 (na de file) met 5 motoren voor me en een ondergaande zon een perfecte afsluiting van het mooie weekend. Als minpuntje hoor ik nu bij elke bocht in mijn hoofd ‘buiten, buiten, buiten en nu pas naar binnen
sturen’…..en bedankt Peter
Dank aan Marcel, Ruud, Peter en het hele team. Ik zie de inschrijvingen voor volgend jaar graag tegemoet.
Groet,
Ferry

Bergtraining Dolomieten 17 t/m 25 juni 2011

4-7-2011
Thanx ik vond ’t weermega puik
Wat een geweldige tijd weer beleeft met Moto-Sportivo.
Een x gekozen om de heen en terug reis met de motor in de bus te doen.
Veel fijn stuurwerk bochtjes, blinde bochtjes, haarspeld bochten en passen.
Ook weer leuke graffel weggetjes en heerlijk met sneeuw gegooid.
Ook weer nieuwe puntjes geleerd van een ander intructeur.
Ik mag in September weer.

Ave “Gekke boskoper groet” Walter

3-7-2011
GE-WEL-DIG!

Met de motor rijden in de Dolomieten hoort thuis in het lijstje ‘Things to do before you die’.
Voor mij is met deze trip een wens in vervulling gegaan. Dankzij de
bezielende begeleiding van Peter, Marcel en Ruud heb ik een geweldige week gehad en weer veel bijgeleerd en de steps herhaaldelijk aan de grond gehad. Hoe anders is dit dan rijden in de Eifel (ook nog steeds mooi!).
Langzame stukken, snelle stukken, grote en kleine bochten en vooral veel passen rijden (Doen we de Stelvio gewoon nog een keer…..
Prima weer, sfeer en goed hotel. Kortom, een echte aanrader en het geld waard. Dankzij de gezelligheid in de groep van Peter heb ik het weer prima naar de zin gehad.
Daarom niet alleen Peter bedankt maar ook John en Twan, Paul en Ineke, Judith, Nicole en Gart (hopelijk niemand vergeten?).

Beste Marcel en Peter, bedankt voor jullie support en enthousiasme.

Groeten en tot ziens, Rob (en van het thuisfront Mariska)

27-6-2011
Ik ben een redelijk ervaren motorrijder, en had niet verwacht dat er nog zoveel te leren was. Vooral de techniek van hoe je een bocht nog beter neemt en hoe je het beste de bocht doorkijkt.
Dit heeft mijn ogen geopend. Wat resulteert dat als ik de kans krijg dan ben ik er zeker weer bij. Of dit nu naar
Duitsland, Italië of naar Frankrijk is.

Vriendelijke Groet,

Walter Heins

27-6-2011
Dit was mijn 2e bergtraining van Moto Sportivo, wederom een geslaagde week met bochtige routes, meestal droog en af en toe een bui voor de oefening.
Iedereen weer bedankt voor de gezelligheid en Ruud bedankt voor de duidelijke instructies. Tot ziens bij een volgende training want dat er weer een komt is nu al zeker.

Benno (vfr)

26-6-2011

Dolomieten 2011
Wat een fantastische week!
Hotel, routes, instructies, ervaringen, in een woord: GRANDIOOS!
Wat hebben we genoten en veel geleerd.
Dit was onze 3 training met Moto Sportivo en vast niet onze laatste.
Peter bedankt voor al je goede adviezen en ik zal niet meer proberen een Scania uit de bocht te koppen

Als passagier bij Paul achterop heb ook ik veel ervaringen opgedaan tijdens de bergtraining in de Dolomieten. De eerste dag tijdens de kennismakingsrit dacht ik bij elke bocht nog: “nee he, niet weer één”. Maar hoe meer de dagen vorderden ging het steeds beter zodat het op het laatst geen enkel probleem meer was als weer een van de vele haarspeldbochten in aantocht was. En we hebben er wat gereden.
Ook de goede tips van Peter hebben mij over mijn “angst” voor de bochten heen geholpen.
Mijn dank hiervoor.

Paul en Ineke Kaars

25-6-2011
Italië 2011
Met geluiden van de GP op de achtergrond aan de keuken tafel even toch een woord van dank schrijven.

Een week bergtraining in Italië helaas het zit er weer op. Het was dik genieten veel geleerd, ik was dit jaar voor het eerst met mijn Suzuki GSX-r600 aan de start wat toch wel iets anders is dan mijn vorige fiets (BMW-Rockster) Mooie vergezichten zijn gepasseerd, bochten zat om het geleerde in praktijk te brengen. Het gezegde oefening baart kunst was voor mij zeker van toepassing.

Wat wil je nog meer, je krijgt les in motorbeheersing (het gas opengooien kan iedereen) maar technisch goed rijden daar heb je in de bergen veel profijt van en snelheid komt wel (en anders maar niet).
Je leert leuke mensen kennen, aan het eind van de dag onder het genot van een drankje even de dag door nemen.

Ik heb vet genoten en wil hierbij Marcel, Peter en Ruud bedanken voor de input en uiteraard de gezelligheid.

Albert als trainer toch nog even apart benoemen, ik heb veel van je geleerd en een gezellige tijd gehad bij deze bedankt.

Groetjes, Kiki

25-6-2011
Dolomieten
Met de Eifel-training als “berg ervaring” was ik nu toe aan het grotere werk, de Dolomieten dus!
Schitterende routes, goeie organisatie en instructie (bedankt Ruud!) en, last but not least, veel gezelligheid.
Kortom een heel geslaagde week en weer een stapje verder met goed kijken en snel en veilig door de bochten komen.
Volgend jaar zeker weer!
Groeten, Frank KTM.

Bergtraining 10 t/m 13 juni 2011 (Pinkster weekend)

27-6-2011
Voor de 3e keer mee met MS. Wat kun je dan nog leren.
Nou…heel veel. We zijn weer grensverleggend bezig geweest. Niet alleen maar om hard te kunnen maar vooral ook voor meer motorbeheersing, dus veiliger rijden en beter anticiperen. Dankzij de tips van Sjoerd, en zijn onnavolgbare humor was het dus weer een vruchtbaar weekend. Thanks Sjoerd, je bent toppie. Ook de groep was weer helemaal super.
Met Rick lekker over de bosweg bij Brüttig Fankel kunnen boenderen.
Dat blijft toch altijd wel een topervaring daar. Maar ook Bremm en Piesport waren hoogtepunten. Maar ja, wij zijn bochtjesmensen. Rechtuit rijden kan iedereen.
Gelukkig dit weekend zonder incidenten en uitglijders en niet te vergeten, best lekker weer, hoewel een regenbui zo nu en dan er blijkbaar gewoon bij hoort in de Eifel. Wat vooral opvalt… geen flitspalen…geen drempels..en geen politie gezien, behalve Sjoerd dan.
Verder weer leuke en gezellige mensen ontmoet. Rick, Aart, Egon, Paul en Karen, jullie ook bedankt. Ook van jullie heb ik weer geleerd, maar vooral ook bedankt voor de gezelligheid. Op naar volgend jaar, dan zijn we er zeker weer een keer bij.

Groetjes Ed

25-6-2011
Top 4 dagen er even tussenuit met gezellige mensen met een zelfde doel fijner en veiliger te kunnen rijden.
Wat de begeleiding betreft super. Hartelijk dank voor alles.

Groet Gerard

20-6-2011
Beste mensen,

We schrijven inmiddels een week na mijn eerste rijvaardigheidstraining van moto sportivo. Warm gemaakt door alle verhalen van mijn vader kon ik natuurlijk niet wachten voordat ik zelf eens mocht sturen in die verschrikkelijk mooie Eifel.
Zelf heb ik nog geen jaar mijn rijbewijs maar ik zat hiervoor wel regelmatig achterop bij Willem. In die laatste jaren merkte ik al aan zijn rijstijl dat hij met enorme sprongen vooruit was gegaan en ik was blij dat het moment daar was dat ook mijn rijstijl een upgrade mocht ondergaan. Jong en onervaren als ik ben in het leven en de motorwereld doet mij niet minder beseffen dat er bij motor rijden meer komt kijken dan vol aan het gas. Vanaf het formatie rijden op de snelweg tot de eerste en laatste mooie bochtjes die ik mocht sturen, ik heb ontzettend veel geleerd van jullie (en vooral van Esther). Niet alleen
over het rijden maar ook over de omstandigheden en de machine waar je zelf op zit. Ik vond het vooral heel fijn dat je tijdens j e ritten al regelmatig feedback krijgt! De dagen waren fantastisch, lang en zwaar, maar dat had ik vooral aan mezelf te danken omdat de bar zo verleidelijk was. Al met al zit ik nu op de motor met het gevoel (en de wetenschap!) een veiligere en betere motorrijder te zijn en valt me nu nog beter op hoe anderen over de weg slingeren of slecht opletten. Ik was als beginnende motorrijder natuurlijk de ideale cursist omdat ik als blanco pagina nog makkelijk beschreven kan worden maar
laat je vooral ook als meer ervaren motorrijder niet tegenhouden want je leert in 3 of 4 dagen zo ontzettend veel en dat is het op de motor dubbel waard! Bedankt voor alles en zeker tot een volgende keer!

Kevin Verwoert (24 jr.)

16-6-2011
De gehele Bergtraining heeft overtreffend voldaan aan onze individuele verwachtingen.

Zowel Astrid als ikzelf, zijn meer dan tevreden over hetgeen we hebben ervaren en erbij geleerd hebben.
Voor ons beide (ieder in de eigen groep) heeft het zondermeer een meerwaarde gebracht op onze motorrijstijl, overtuiging/vertrouwen bij het rijden als de omgang met onze eigen Triumph Speed Triple ABS en Street Triple R Deze Bergtraining bevelen wij van harte aan, aan al onze motorrijdende kennissen en collega’s.Op het Speed Triple en Street Triple Motorforum zullen we zondermeer ons enthousiasme omtrent de Moto-Sportivo training uitspreken. Zodra fotomateriaal beschikbaar is, gebruiken we deze om ons verhaal “kracht” bij te zetten.

Sjoerd heb ik ervaren als een “koele” nuchtere, relativerende instructeur met een berg kennis en ervaring. Het was zeer prettig om Sjoerd op het achterwiel volgende te hebben, als ook te mogen achternarijden.
Zijn advies en terugkoppeling waren voor mij zeker van waarde en bevestigend op mijn basis rijstijl, welke ik nu dankzij hem op een hoger en veiliger plan heb kunnen brengen.

Marco’s wijze van communiceren, begeleiding en het geven van rij-advies, waren voor Astrid van grote waarde. Zijn input heeft haar zelfvertrouwen weer teruggebracht en ervoor gezorgd dat zij haar Street met overtuiging kan rondsturen. Astrid is met groot enthousiasme en een big smile met mij terug gereden naar huis.

Prima evaluatiemomenten van zowel Marco als Sjoerd !

Wij moeten wel toegeven dat de intensiteit en de focus waarmee wij de Bergtraining hebben (willen) ervaren, heeft bij thuiskomst een behoorlijke vermoeidheid tot gevolg gehad. Deze gezonde vermoeidheid onderstreept de focus en de inspanning die wij verricht hebben om volop van de training te kunnen profiteren.

Sjoerd, Marco, Marcel. . . . . S U P E R B E D A N K T ! !

Rick Verver (Triumph Speed Triple ABS, rood)
Astrid Verver – De Hoog (Triumph Street Triple R, metallic mat-grijs)

15-6-2011
Bergtraining Pinksteren 2011 10 t/m 13 juni
Hierbij wil ik allereerst alle instructeurs en fotograven heel hartelijk bedanken voor dit onvergetelijke weekend.
Wat hebben jullie dit vreselijk goed georganiseerd.
Alles klopte, de routes, de hotels, de pauze(plas)plaatsen, hi hi, en vooral ook de ondersteuning op moeilijke momenten.
Ik heb zo ontzettend veel geleerd, ARTHUR je bent een TOPPER!!!! De rust waarmee je mij zelfvertrouwen hebt gegeven is me heel goed bevallen.
Wat een goeie training geven jullie.
Vandaag heb ik weer een ritje met motormaatjes gereden en het ging super. Er waren nu eens anderen die het tempo niet bij konden sloffen, haha. Het dijkenrijden ging me nu veel en veel makkelijker af, heerlijk.
Dank, dank en nogmaals dank. Jullie zien mij zeker weer terug, xxxxxxxxxxxx
Loes Ganseman

15-6-2011
Jammer dat Peter er niet was………
Dit was voor ons de 3e keer en het heeft de verwachtingen ruim overtroffen.
Wederom een geweldige ervaring! Ik denk dat het een jaarlijks terugkomend iets voor ons blijft.
Jullie doen het gewoon te goed.
Ik zal jullie blijven aanbevelen!

Bedankt heren!

Groeten, Karen

14-6-2011
De eerste dag vertrok ik vanaf Venlo met instructrice Esther en een fijne groep mensen, die dag heb ik al veel geleerd. Toen wij bij het hotel aan kwamen was ik erg moe. Na goed overleg met Esther is besloten naar een iets rustiger groep te gaan. Het was prettig dat dat kon. De volgende dag ging ik met instructeur Marco op pad, hij was een goeie intructeur die je vertrouwen en ruimte gaf. Er waren op tijd rustmomenten in gepland.
De volgende 3 dagen heb ik nog het nodige bijgeleerd en erg veel plezier gehad met mijn medecursisten. Mijn groep was namelijk nogal avontuurlijk aangelegd. De laatste avond werd een certificaat uitgereikt. Ik was met vlag en wimpel geslaagd.
Ik heb een prima tijd gehad.

Erna

14-6-2011
Ben nu de 3e keer mee en vond het deze keer zeker weer de moeite waard, wat kan die Esther toch goed de boodschap overbrengen, echt fantastisch, ik heb weer veel geleerd en zelfvertrouwen gekregen.
Kortom wat een goed team zijn jullie, ik heb ervan genoten.
Ken diverse bikers en probeer hen de zin van de training over te brengen, dus hopelijk in de toekomst….. weer nieuwe cursisten. Jullie gaan me zeker weer terug zien, tot dan en groeten Hans Janze.
(met de zwarte Suzuki 650 GSX FA)

14-6-2011
1e keer (samen met mijn vrouw Erna) mee met Moto Sportivo. Zoals altijd nieuwsgierig, maar met open verwachtingen opweg naar Venlo. Na de eerste dag al behoorlijk gesloopt. Gelukkig is onze chef Sjoerd de rust, wijsheid en kalmte zelf.
De tweede dag gaat al stukken beter en de vertrouwenscurve met de motor gaat met sprongen vooruit. De groep is gelukkiggoed aan elkaar gewaagd en dat rijdt erg prettig. De routes zijn zeer divers met langzame en snelle stuurstukken. Gelukkig ook voldoende pauzes, want er wordt ongemerkt toch behoorlijk hard gewerkt. De 3e dag verloopt met name door een moment van brandstoftekort niet geheel vlekkeloos. Maar Rick sleept mij daar letterlijk en figuurlijk doorheen. Rick BEDANKT !!!
Het eten smaakt ’s avonds bijzonder lekker. Mmmm, BBQen is aan mij wel besteed.
Na 2 dagen van prachtig zonnig en niet te warm rijweer in de Eifel breekt de laatste dag een beetje grauw aan. Maar het blijft gelukkig bij een paar losse spettertjes. Inmiddels ga ik, als een zo goed als volleerde motor-berggeit de paden op en de lanen in. (toch ? Sjoerd.) Maar Sjoerd weet van mij, dat het morgen misschien beter wordt, maar toch nooit echt goed.
Na een lekker ijsje en hartelijk afscheid van alle prachtige nieuwe motor vrienden en vriendinnen kom ik met een gigantische zere ree, uhh achterwerk, maar met een voldaan gevoel weer thuis. Zo, en nu eerst een lang heet bad.
Was getekend,

Aart van der Ploeg

14-6-2011
Wat een drama die training!

Vier hele dagen op de motor;
Zon voor het plezier tijdens het rijden en op de terrasjes;
Regen voor de ervaring;
Allemaal leuke cursisten;
Een hele goede instructeur;
Hele leuke routes;
Een goed hotel;
Heel veel gelachen;
En ook nog heel veel geleerd! Die rugzak wordt steeds zwaarder

Volgend jaar maar weer mee om te kijken of het leuker kan!
Marianne

Bergtraining 2 t/m 5 juni 2011 (Hemelvaart weekend)

23-6-2011
Ik, Karl Gelissen, 68 jaar oud en de oudste deelnemer van de 4-daagse Hemelvaart bergtraining in de Eifel.

Wat hotelaccommodatie en instructeurs betreft heb ik al geantwoord via het vragenformulier, zonder meer uitstekend en instructeurs van klasse qua kennis en kunde.

Ik rijd ongeveer 2000 km per jaar, uitsluitend doordeweeks, droog weer en daglicht, gebied Zuid-Limburg/België.
Ben dus absoluut geen ervaren rijder, •maar wil plezier beleven aan mijn BMW 650GS. Ik heb recentelijk mijn BMW Boxer ingeruild voor de lichtere 650.

Onze groep bestond uit 5 deelnemers van de classificatie “rustige rijders”. Onze instructeur was Gerben.
De technische informatie m.b.t. gedrag motorfiets, obstakels, noodstop enz. werd prima toegelicht en voor de leek zoals ik ben zeer waardevol.
Gerben heeft het vermogen de zaken didactisch prima te brengen, zorgt voor goede sfeer, is rustig van natuur, corrigeert waar nodig en mogelijk en doet dit alles op een ontspannen maar serieuze manier, een fijne deskundige vent. Zijn manier van “optreden” is ook bepalend geweest voor de uitstekende sfeer in onze groep, en dat al vanaf dag 1. Waardevol zijnde “tussenstops” waarbij Gerben attendeerde op belangrijke zaken, de kracht van de herhaling zogezegd.

Veiligheid stond voorop, dat was ook mijn doel hieraan deel te nemen. Mijn gevoel van veilig rijden en ’n stuk beheersing van mijn motor heeft mij plezier verschaft. Zelfs met het rijden in het vreselijke noodweer is mijn angst door deze cursus behoorlijk gedempt.

De routes waren deels intensief (voor mij dus ietwat zwaar maar toch te doen, er moet ook gewerkt worden) en “luchtig”, knap zoekwerk dit aan elkaar te breien.
Schitterende omgeving in de Eifel, en dan zowel in de Moezel-, Hunsrück- en afkickstreek.

Het op peil houden van de aangeleerde vaardigheden zal in ons Nederland niet zo makkelijk zijn, een
jaarlijks “opfrisbeurt” lijkt mij niet meer dan noodzakelijk wil ik het plezier en vertrouwen in het veilig motorrijden behouden.

De gehele organisatie was uitstekend, prima mensen waarmee je goed ’n aantal dagen gezellig en leerzaam kunt doorbrengen.
Wat hun technische vaardigheden betreft alle lof voor hun kennis en kunde en de manier van overbrengen.

Voor iedereen die erover denkt aan een training deel te nemen, Moto Sportivo is een absolute aanrader.

Kortom, een geweldige positieve ervaring, opgedaan door een kritisch constructief ingesteld mens.
Tot volgend jaar!

9-6-2011
Wij hebben nu voor de 2e keer meegedaan, en iedere keer zoals Arthur het zei, vullen we het rugzakje weer met meer informatie. Arthur is rustig in de omgang dat hebben we als zeer prettig ervaren.
We vonden het dit jaar persoonlijker, leukere omgang met de instructeurs. Vorig jaar werd er
’s avonds ook de hele tijd over gesproken hoe we het allemaal moesten doen en daar heb je niet altijd zin in, maar verder was het een prima instructeur.
We geven ons zeker weer op voor het volgend jaar, of de Eiffel of Sauerland dat moeten we nog even bekijken
En Arthur mag onze instructeur wel weer zijn.

Ps petje af voor alle instructeurs die veel van hun vrije tijd eraan besteden. Chapeau

Groetjes Frank en Hélène

7-6-2011
Na een geslaagde training in 2010 besloten om dit jaar weer mee te gaan.
Ik heb het weer erg naar mijn zin gehad.
Veel gezellige mensen.
Na een jaar alleen maar in NL te hebben rond gereden was het eifel gebied weer even wennen en daar bewijst de instructie zijn nut.
Dat alles georganiseerd is van koffiestop tot hotel geeft veel gemak. Als het aan mij ligt volgend jaar weer.
Edwin

6-6-2011
Ik heb voor de derde keer weer een ontzettend genoten van de routes en de ontzettend mooie omgeving en vaak zeer goede wegen. Ik kijk er weer naar uit om voor de 4de keer mee te gaan.

Maarten

6-6-2011
In het Hemelvaartweekend vier fantastische dagen met de groep en instructeur Gerben op pad geweest. In die korte tijd heeft hij ons via vele honderden bochten de kneepjes van het bergrijden aangeleerd. Om zoals de “snelle” groep met de knie over de grond te scheren, hangend naast de motor, is niet mijn doel (en ook niet zo nodig op mijn gezapige RT), maar wel om lekker en vooral veel veiliger en vlotter te kunnen rijden, dat is zeker gehaald!
Gerben, hulde! Marcel en Peter, ook dank, en aan alle anderen dank voor de gezelligheid enne….tot ziens volgend jaar?
Bartho

6-6-2011
Ik heb diverse trainingen gedaan, waar ik meestal wel een puntje van kritiek heb, maar deze training vond ik erg gezellig leerzaam en heel goed georganiseerd, de instructeurs zijn erg professioneel en persoonlijk naar je toe, dus niet wat je op sommige trainingen meemaak dat het geld binnen is en het wel ok zit, dit smaakt naar meer, bv volgend jaar nog een keer de eifeltraining en dan misschien wel Frankrijk of Italië??
Kortom ik ben zeer tevreden over deze dagen.
Met vriendelijke groet,

Terence Akkermans

Bergtrainig 21 t/m 23 mei 2011

7-6-2011
We hebben weer genoten (voor mijn man de 4e keer, voor mij als duo rijder de 3e keer) en gaan ook op 1 juli weer mee!!
Het is super leerzaam en ook erg gezellig.
Arthur, bedankt voor de training en Moto Sportivo, bedankt voor de super weekenden!
Michel en Margit Vedder

5-6-2011
Was vrijdag al in Venlo aangekomen om goed uitgerust aan de training van zaterdag te beginnen. Dit was een goede keus gebleken want na de eerste haarspeldbochten had ik al bijna de drang om de terugweg weer op te zoeken, dit zou natuurlijk zonde zijn van deze geweldige ervaring. De organisatie van deze training was top, de indeling van de verschillende groepen was ook goed op niveau ingedeeld (zat zelf namelijk ook in de gezelligste groep).Na diverse tips en tricks op de tweede dag ging niet alleen mijn rijvaardigheid veranderen maar ook mijn gezicht, de glimlach werd steeds groter en die had ik zelfs de dinsdag nog. Moto Sportivo bedankt voor dit geweldig weekend dit was zeker voor herhaling vatbaar en denk dat ik van dit weekend nog wel bekende terug zie.

Groeten Arjan Koerts (VTR SP1)

30-5-2011
Ik ben met twee buur mannen vertrokken naar Venlo, op naar de cursus, wat staat je te wachten ik weet het niet, ontvangst op de locatie was leuk koffie en je wordt in een groep verdeeld, buiten instructie hoe en wat, en je gaat rijden in de groep waar je in wilt, onderweg op een parkeer plek rem proeven en balans oefeningen leuk en spannend wehebben gelachen, en dan weer verder je komt dan snel in de bergen leuk lekker sturen en zo en veel instructie goed, een goede instructeur veel aandacht op puntjes, en dan in het hotel lekker douchen en een wit biertje, even na praten en instructie lekker eten met ze allen en gezellig na borrelen. de volgende dag ontbijt prima verzorgd half 9 instructie hoe en wat, we gaan weer prima rijden door berg en dal gezellig lekker lunchen en koffie, s avond barbecueën gezellig en top geregeld, de volgende morgen de zelfde start gezellig prima rit met zeer scherpe haarspeld bochten en 22 % hellingenhet was met mijn 1500cc 6 cilinder goed te doen nog effe op een parkeer plaats over een auto band rijden leuk en een
goede ervaring, we stopte als afsluiting bij een zeer goede ijssalon heerlijk en we kregen een certificaat waarbij ik korting kreeg bij mijn verzekering van 10 % ( combi verz.) leuk meegenomen.
Prive vond ik het zeer goed en top geregeld een echte aanrader voor iedereen.
Ervaring of niet en qua gezelligheid een dikke 10 bedankt Moto Sportivo

Grt Cor v/d Hoek

25-5-2011
Goedemiddag.
Mijn naam is Fred ik ben 68 jaar oud en woon in Heemskerk.
Een paar weken geleden las ik stukje in de krant over een bergtraining in de Eifel gegeven door Moto Sportivo. Omdat ik zelf graag op de motor rijdt maar nog steeds het gevoel had dat de motor met mij reed in plaats van ik met de motor, website opgezocht en de diverse mogelijkheden bekeken. Er waren nog een aantal plaatsen vrij in het weekend
van 21 t/m 23 mei. Helaas na een aantal telefoontjes niemand kunnen vinden die met me mee wilde. Alleen leek me niks dus besloot ik er maar vanaf te zien. Na een paar dagen piekeren en mezelf diverse malen uit gemaakt te hebben voor “watje” uiteindelijk toch ingeschreven. Nu na afloop van de training ben ik daar ontzettend blij mee.
Ik heb een onvergetelijk weekend beleefd. De organisatie was perfect in orde, keurig hotel met uitstekende maaltijden en onderweg voor de lunch waren ook prima voorzieningen getroffen.
Maar het belangrijkste is natuurlijk de training zelf. De routes zijn zorgvuldig en opbouwend in moeilijkheidsgraad opgebouwd waardoor iedereen mee kan komen. Daar komt bij dat je door de aanwijzingen en duidelijke uitleg van zeer vakkundigebegeleiders heel veel dingen leert en ook leert begrijpen waarom bepaalde dingen moeten en andere dingen juist weer niet.
Tot slot vraag ik me af kan ik nu motorrijden? NEE natuurlijk niet dat is nu eenmaal niet te leren in drie dagen maar ik heb veel bijgeleerd en zit nu voor mijn gevoel een stuk zekerder op de motor.
Omdat ik het zo uitstekend naar mijn zin heb gehad kijk ik me nu alweer uit naar de volgende training want dat
gaat (mits ik fit) blijf ongetwijfeld gebeuren.

25-5-2011
Mijn eerste bergtraining zit erop. Een flinke ervaring rijker. Met mijn angst voor bochten en bochtjes en mijn niet zo idiale motor (Kwasaki Vulcan 800, verchopt) voor deze omgeving had ik dit weekeinde voor geen goud willen missen. Buiten het feit dat Peter mij het rijden in de bochten leerde, leerde hij mij vooral het plezier voor het motorrijden te houden.
Ook toen ik het gevecht met de Kawa in de bergen zat was.
Voor mij is het zeker dat ik volgend jaar weer ga. Hoogstwaarschijnlijk met een wat makkelijkere motor, misschien toch weer met de Kawa!
Ik kan iedereen met liefde voor motoren aanraden eens mee te gaan. Welk type motor je ook rijdt, het plezier in het rijdenstaat voorop. Een grote pluim voor de organisatie en instructeurs van Motor Sportivo.
Tot volgend jaar.

Anita

24-5-2011
Prima organisatie, ga ik zeker positieve reclame voor maken. Nu maar lekker veel oefenen. Deze vakantie ga ik voor het eerst naar de Dolomieten, ga ik eens flink de techniek toepassen. Ook al reed ik regelmatig in de bergen, ik ben nu echt wel zelfverzekerder in de bergen geworden. Hele krappe haarspeldbochten met weinig zicht blijven denk ik nog wel een beetje een probleem, maar ik hoop dat door flink te oefenen deze ook steeds makkelijker gaan.
Kortom:
– grilavond schandalig goed! Vette complimenten, heel veel keuze en heerlijke dingen
– leuke instructeurs met, voor mijn gevoel, voor iedereen persoonlijke aandacht

Odrie

24-5-2011
Moto-Sportivo … BEDANKT !!!
Met nog een beetje lood in de benen van een weekend intensief motorrijden kan ik zeggen dat ik er WEER (ik reed voor de tweede keer mee) veel van opgestoken heb. Binnenkort ga ik twee weekenden met mijn vrouw achterop naar de Eifel en het Sauerland en ervaar deze training als een fundament voor zelfvertrouwen en veiligheid.
Langs deze weg wil ik dan ook de organisatie en de instructeurs heel hartelijk danken voor dit leerzame weekend.
Wellicht ben ik volgend jaar weer van de partij.
Groeten Han……op de blauwe Yamaha FJR

PS wat zijn het toch mooie machines hè? ennuhh, we werden echt niet voorgetrokken door Marcel hoor….LOL

Bergtraining 14 t/m 16 mei 2011

20-5-2011
Beste mensen van Moto-Sportivo.

Wat een geweldig en goed verzorgd weekend was dat in de Eifel.
Wij hebben dan ook erg veel geleerd en nemen dat dan ook mee in ons rijden hier in Nederland.

Hans en Sonja

19-5-2011
Bergtraining Eifel 14-16 Mei 2011
” ER VALT ALTIJD WAT TE VERBETEREN..!!”, zelfs met 38 jaar motor ervaring .. !!

Beste Peter & Marcel,
Allereerst onze dank voor de TOP georganiseerde weekend ..

Dag 1: Na een lekker fiks ontbijt te hebben genuttigd in de v/d Valk hotel Venlo, hebben wij kennis gemaakt met de “Eifel Bergtraining groep”. wij werden ingedeeld ( als enige met duo passagier ) bij debuterend MS instucteur Michel.
Allereerst kennis gemaakt met de groep van 6 .., daarna een korte maar duidelijke briefing van afspraken omtrent het groeps rijden, posities, tempo, inhalen, elkaar in de gaten houden enz.
Dag 1: lekker veel info. > theoretisch/praktisch > nog wel erg onwennig om de gegeven info. in praktijk te brengen ..

Dick en Mia den Boer

18-5-2011
Veel geleerd tijdens drie dagen bergtraining. Ik had eerder wel gehoord hoe je bochten zou moeten maken en een paar keer geoefend. Nu konden we de theorie veelvuldig in de praktijk brengen. Herhaling is goed. Terug in Nederland merkte ik vanmiddag dat ik de aangeleerde bochtentechniek nu bijna automatisch toepas.
Ik zat in een leuk groepje met Jan als instructeur, die veel van zijn ervaring met ons heeft gedeeld. In het hotel was het ’s avonds prettig toeven. Het eten was goed en er was tijd genoeg om de dag door te nemen en te horen hoe anderen de training ervoeren.
De Eifel is een mooie omgeving, hoewel je daar tijdens het rijden niet al te veel van merkt. Je ogen zijn toch voornamelijk op de weg gericht. Af en toe een seconde of twee rondkijken is maximaal. Het is wellicht leuk om eens terug te gaan om goed te genieten van de omgeving daar.
Misschien volgend jaar weer of een toertocht.
Pieter

18-5-2011
Na drie jaar rijervaring op de motor de rijvaardigheidstraining in de Eifel gevolgd.
Ten eerste heb ik echt ontzettende veel geleerd. Een special compliment aan Michel onze instructeur.
Daarnaast een prima sfeer, uitstekende accommodatie, goed eten en drinken.
Wat ik zo goed vind aan deze training is dat iedereen aan zijn trekken komt, de beginnende motorrijder en
de snelle jongens.

Fred de Korte.

18-5-2011
Heb net 1,5 jaar m’n rijbewijs, ongeveer 1 jaar een eigen motor en nog maar 5000 kilometer gereden.

Voordat ik de Eifel in ging had ik hier in Nederland ook nog wel eens moeite met een bocht.
Nu, 3 dagen verder van intensief motorrijden, denk ik dat de bochten in Nederland wel gaan lukken.
Met m’n Suzuki Intruder was ik niet altijd de snelste. (meestal de langzaamste van de groep )
Heb nog lang niet alles even goed onder de knie maar als ik de volgende keer de bergen in rijd heb ik
wel het idee dat het allemaal gaat lukken. Heb ontzettend veel geleerd en een superleuk weekend gehad.
Deze uitdagende en gezellige cursus zou iedereen die in de bergen gaat rijden moeten volgen.
Ga volgend jaar zeker weer mee.

Groeten, Luuk

18-5-2011
Ik heb weer heeeeeeeeeeeeel veel geleerd van Arthur en cornuiten.
Zeker op de glibberige boswegen door de regen geven de tips je meer rust in het motorrijden en tussen je oren.
Nu even wachten dan mag ik in Juni weer mee naar Italie.
Ave Walter

17-5-2011
Samengevat was het zeer leerzaam en zeer gezellig !! Na een goede uitleg in woord en beeld moest je het in de praktijk laten zien (incl. bekeuring voor te hard rijden …).
Tussendoor volgde een onderbouwde beoordeling waar je zeker wat mee kon. Esther had gelijk: ze is streng
maar rechtvaardig !!…
Deze training is zeker voor herhaling vatbaar (of het volgen van een andere training bij Moto Sportivo) !!
De foto’s zijn een mooie herinnering. groet, Bert.

Bergtraining 22 t/m 25 april 2011

18-5-2011
Dit is pas lekker uit je winter slaap komen.
Dik 4 dagen bochtjes sturen terwijl ik pas 3 dagen in Nederland had gereden na m’n winterknutselwerk.
In Mei mag ik weer mee.
Ave Walter

27-4-2011
Heb zowel van David als Tim veel kleine maar hele leerzame tips gekregen. Viel me op dat ze de cursisten in hun waarde laten.
En niet te vergeten ontbrak ook de humor niet. Kortom een leerzame cursus waar ik volop van heb genoten.
Groet
Leo

26-4-2011
Bergtraining Paasweekend
Als je 54 jaar je motorrijbewijs hebt, 38 jaar een eigen motor, een jaargemiddelde van meer dan 10000 km dan denk je dat je wel een beetje kunt rijden. Totdat je achter Arthur rijdt en merkt dat zijn lijnen net ff beter zijn dan de jouwe. Bovendien leert hij je wat ik het “Arthur”-bochtje noem (hij heeft een andere naam), waardoor de hairpins echt makkelijker gaan.
Beheersen doe ik het nog niet helemaal, maar eind juli ga ik in de Dolomieten verder oefenen. Ik ging mee met vrienden voor de gezelligheid en dat is prima gelukt. Ik ging niet mee om sneller te leren rijden dat hoeft op mijn leeftijd niet zo nodig, maar ik heb wel bijgeleerd!
Ondanks een kleine 400.000 km op de motor wist Arthur me toch nog met waardevolle tips te verrassen.
Bedankt Arthur en je groep.
Zo’n weekend is voor iedereen een aanrader, de prijs/kwaliteitsverhouding is uitstekend, je leert ervan en het is knoertgezellig.
Jan Leeuwis

26-4-2011
Super!Mariele

Het weer was super mooi, de routes waren super gaaf, de sfeer was super gezellig. Weer een heel goed trainingsweekend achter de rug, nu vier dagen lang instructie en nog meer geleerd van bochten en kijktechnieken. Het ging supersnel op de weg en helaas was het weekend supersnel om, op naar het volgende evenement, de Dolomieten.

Iedereen super bedankt!

Mariele (zwartgele CBF)

26-4-2011
IlonkaVoor de 2e x mee na nog geen jaar rijbewijs suprrrr leerzaam weer, goede instructie en vooral heeel gezellie en prachtig weer.
Op naar de 3e x een aanrader!! Groet Ilonka

26-4-2011
Beste Peter en Marcel,

Beetje brak (520 km op de KTM is best wel veel…) maar met een goed gevoel bedank ik jullie voor het weekend.
Het was weer erg leuk en leerzaam.

Groeten, Frank.

Frank

Geschreven door Esther ten Hof (Instructrice Moto Sportivo)
7 september 2010

Dolomieten: here we come!!
Net als vele voorgaande jaren stond ook dit jaar weer een week motorrijden gepland in het walhalla voor de motorrijder die van sturen houdt: de Dolomieten!! Het toeval wilde dit keer dat de oprichters van Moto Sportivo, Peter Dijkstra en Marcel Steijger, in diezelfde week 40 kilometer verderop in een hotel zaten om van daaruit de routes voor volgend jaar uit te zetten en geschikte pauze- en lunchlocaties te zoeken.

Het moge duidelijk zijn, dit vroeg om samen rijden, want ook bij motorrijden geld ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. En dus gingen we samen op pad om voor volgend jaar de mooiste plekjes en stuurweggetjes te zoeken en te verwerken in een aantal zeer afwisselende en uitdagende tochten.

Ook dit jaar was het weer één groot feest, want wat is dit toch een fantastische plek voor ons motorrijders!
De ene geweldige pas na de andere zorgt ervoor dat je qua stuurkunsten niks tekort komt en niet bang hoeft te zijn in te dutten omdat het saai wordt. Gelukkig staan op de grotere passen bordjes met bochtnummers, zodat je niet hoeft te vrezen de tel kwijt te raken, want passen met meer dan 20 haarspeldbochten omhoog en minimaal zo’n zelfde aantal om weer beneden te komen, zijn geen uitzondering.

Deze passen zijn met elkaar verbonden door goed aangelegde wegen die door bossen en valleien lopen met kleinere idyllische dorpjes en grotere bergsportdorpen waar veel te zien en beleven is. Het verkeer is goed ingespeeld op de vele motorrijders en men is over het algemeen zeer tolerant. Tel daarbij op de prachtige omgeving met adembenemende vergezichten en ruige bergtoppen, de fantastische Italiaanse keuken en de vriendelijke mensen en je waant je niet alleen in een ‘bikers paradise’, je bent er ook echt!

Ons unaniem oordeel was dus wederom dat dit toch wel de leukste speeltuin voor volwassenen is. Dus voor iedereen die van sturen, goed eten, een mooie omgeving en een gezellige sfeer houdt en die wel eens wat anders wil proberen dan onze Hollandse dijkweggetjes en de Duitse Eifel,
zorg dat je er bij bent volgend jaar, want het gaat zeker een groot succes en een fantastisch mooie en gezellige week worden.

Ik hoop dan ook veel nieuwe en bekende gezichten te zien volgend jaar tijdens de training in de Dolomieten. Tot dan!

Sportieve motorgroeten,
Esther

Hieronder de korte reacties van voorgaande jaren

28-9-2010
Mooie en leerzame weekenden
Mijn man is nu 2 maal mee geweest met Moto Sportivo en dat is hem prima bevallen. In juni naar Sauerland met zijn neef en
in september naar de Eifel met mij samen. Wat leer je ontzettend veel en je bent ook erg veel aan het rijden en bespreken.
Het is ons goed bevallen en gaan volgend jaar weer heen!! Een mooie en leerzame ervaring, ook als duo-rijder.
Margit Vedder

20-9-2010
2 jaar geleden heb ik eerder meegedaan met de training in de Eifel. Als ik een vergelijking maak dan is de kwaliteit nog professioneler geworden en zijn jullie als organisators en instructeurs gegroeid en bekwamer. Een geweldige sfeer onderling en we hadden een prima instructeur. Het is geweldig om en deel van de route meerdere malen te rijden. Je kan jezelf dan makkelijk verbeteren.
Onder het eten foto’s presenteren en kijken is een geweldig idee. Niet alleen van de instructeur maar ook van elkaar leer je door te vergelijken hoe de bochten worden genomen en welke lijnen er worden gereden.
Samengevat heb ik 3 fantastische dagen gehad, genoten van de sfeer en het hotel, geweldige tochten gereden en heel veel geleerd.
Ga zo door met de trainingen en ik zal zeker nog een keer van de partij zijn.

Hartelijke groet aan Marcel, Peter, Arthur en alle anderen.
Johan Schipper

15-9-2010
Dit was de 2e berg training voor mij en het was voor mijzelf goed dat ik weer heb deelgenomen.Het is mij weer duidelijk geworden dat ik snel slordig wordt in het rijden van de juiste lijnen en daar aandacht aan moet blijven besteden.Dat zullen we dan de aankomende maanden dan maar blijven proberen en dan hoor ik volgend jaar in de Dolomieten wel of ik het goed doe!
Team Moto-Sportivo en mede cursisten bedankt en tot volgend jaar!
Benno (blauwe vfr)

15-9-2010
Whow wat een mega puik weekend weer ervaren met die maffe Marcel, Peter, cornuiten en Eshter niet vergeten natuurlijk anders mag ik nooit is mee.
Gaaf gevarieerd gezeldschap weer.
Van Triumph tot KTM-tje en vette Goldwing’s zo’n HD machine en chick’s op strakke Ducati’s van alles wat en allemaal gaan ze de bocht door.
Maar dat is ook het uitgangs punt van deze bijeenkomst van mensen met allemaal de neuzen dezelfde richting op.
Jep motorijders die de bocht door willlen en er nog vlotter eruit komen.
Nou even de cursus data bekijken en volgend seizoen weer verder leren.
Ave gekke Boskoper groet Walter

15-9-2010
Wat een ervaring! En dat bedoel ik in de breedste zin van het woord. Prima training, goed hotel en leuk gezelschap, een compleet plaatje dus. Ik ben inmiddels met meerdere groepsreizen mee geweest en aardig wat toertjes gemaakt op de motor maar ik was onder de indruk van de goede begeleiding van de instructeurs en de persoonlijke aandacht die je hierbij kreeg.
Hier doe je het voor! De routes zijn ook goed qua opbouw en oh wat zijn die wegen gaaf! Van krulspeldbochten naar haarspeldbochten, stuur naar binnen, billen naar buiten en kijken kijken kijken, wist niet dat ik zo lenig was in mijn nek
De prachtige omgeving maakt het plaatje compleet, prachtige natuur, mooie bergen en goede wegen. Ook ’s avonds aan de bar is het goed toeven, bij de apres-moto worden de nodige ervaringen uitgewisseld en dan is het tijd om naar bed te gaan, klaar voor een volgende dag motorrijden, heerlijk……
Ellen van der Drift

14-9-2010
Met weinig rijervaring stond ik er dan zaterdag 11 september in venlo net 2 maand mijn rijbewijs.
Ik met mijn ducati monster helemaal spannend en hup daar gingen we wat een super bijzondere, leerzame,aangename, onderneming deze 3 dagen een dikke aanrader!
Ondanks weinig ervaring heb ik nu meer durf,zekerheid,techniek en leerzame theorie momenten en petje af voor de instructeur met al zijn geduld ga zo door ik kom zeker terug,
Gr Ilonka.

12-7-2010
Opnieuw sloot de training goed aan bij mijn behoefte om kortere bochten beter te nemen en bochtentechniek in zijn algemeenheid te verbeteren. De opgedane ervaringen zijn van meerwaarde voor mijn motorpraktijk. Ik heb ervan geleerd en dat was de opzet; jullie zijn daarin geslaagd. Het plezier in motorrijden is verder toegenomen.
Volgend jaar is Ben er opnieuw!

8-7-2010
Het waren drie prachtige dagen. Ik kan het niet allemaal omschrijven wat ik allemaal heb geleerd. En wat ik nog kan verbeteren. Een feit is het, dat 30 jaar geleden dat L-bordje achter de motor plakken, onvoldoende is geweest om te zeggen dat je echt kan motorrijden. Na z’n driedaagse training weet je pas wat motorrijden inhoud. Er wordt je in die dagen heel veel bijgebracht. En op ieder niveau.
Lijnen volgen, bochten aansnijden, zelfvertrouwen leren te krijgen door verantwoord door te rijden in de regen,
noodstop maken, over obstakels rijden. Geweldig was het.
En de gezelligheid onder elkaar is ronduit goed.

Er komt zeker een vervolg.
Marcel Houberg

7-7-2010
Na afloop merk je het pas echt: het is een heel intensieve cursus geweest, waarin ik in korte tijd heel veel heb geleerd dat direct toepasbaar is in de dagelijkse praktijk. Gelukkig ook genoten van de prachtige omgeving, eindeloos gekletst en veel gelachen.
Er zijn voor mij een paar duidelijke ontwikkelpunten uitgekomen en daar ga ik de komende tijd zeker aandacht aan besteden.
En het vertrouwen in mijn motor en mezelf is flink gestegen! Volgend jaar verder….
Richard

2-8-2010
Natuurlijk wilde ik de nieuwe bestemming Sauerland graag proberen! Zo dachten er velen over, die al eerder
een Eifel weekend hadden gedaan. Het was een grote groep van 50 mensen, met ongeveer 10 vrouwen.
Maar dat is alleen maar gezellig. Overdag rijd je toch met je eigen groepje van 8 mensen. Dus veel ruimte en gelegenheid om om beurten voorop te rijden en tips te krijgen. De instructeur van mijn groep had communicatiemiddellen mee, waardoor je direct feedback kon krijgen en volgende bocht kon toepassen. Ik heb weer veel geleerd, en genoten van heerlijk rijden in deze mooie omgeving!

Elise

29-6-2010
Ik heb erg genoten van de bergtraining in het Sauerland. (heel orgineel cadeau van mijn vrouw).
Het was zowieso leuk om te doen, mooie routes en ook nog leerzaam.

Zelf rij ik motor vanaf mijn 18e; dat zijn inmiddels 25 jaar. In die tijd vroeg je een oefenvergunning aan, schroefde een “L” op je motor, en je mocht rondrijden……
Leuk want het motorrijbewijs kostte op die manier vrijwel niks. Echter……je krijgt dan ook geen enkele opleiding.
Je leert jezelf het motorrijden aan, eventueel met verkeerde gewoontes. Dat was bij mij het geval. Dus wel 25 jaar het rijbewijs, maar achteraf gezien feitelijk niet 25 jaar ervaring. (althans niet de juiste).

Jan had snel in de gaten dat met name mijn kijktechniek verbetert kon worden. Jan zei “rij maar een tijdje achter me aan, en goed de lijnen volgen”. Dat was heel effectief. Ik merkte dat ik aan het eind van de 2de dag, sneller én veel zelfverzekerder en toch veilig door de bochten kon gaan. Chapeaux voor Jan !!
Ook de theorielessen waren zinvol: hier kwamen stuurtechnieken aan bod waarvan ik nog nooit gehoord had.

De bergtraining is zeer zeker een aanrader voor iedereen, die pas het rijbewijs heeft, maar ook voor diegene die al jaren rijd.

Groetjes John Hermens

27-6-2010
Whow en flutter.
Vet puik, weer op pad met Moto Sportivo.
Lekker dichtbij verzamelen dit keer.
Veel bekende gezichten en allemaal een beetje zenuwachtig voor hoe nat we het krijgen.
Nieuwe training die weer als van ouds in elkaar gedraaid is.
Petje af als je zoveel mafkezen op de motor in z’n gareel kan houden.
Veel door de bossen en langs water gereden.
Dit keer helaas ook genoeg over der autobahn maar dat komt door de locatie.
Weer wat bij geleerd door de kijk van een andere instructeur.
Das wel puik als je met meerdere instructeurs kan/mag rijden.
Gekke boskoper groet Walter

27-6-2010
Mijn intensie was om een cursus te volgen om zo mijn rijvaardigheid naar een hoger plan te tillen. En moet zeggen dat ik in 3 dagen meer heb geleerd dan in al mijn reguliere rijlessen bij elkaar, fantastisch.
De kleine groepjes, persoonlijke aandacht, groepen samgesteld op ervaring, grote flexibiliteit gedurende de cursus.
Kortom echt goed voormekaar en zal in de toekomt zeker nog enkele van deze trainigen bij Moto Sportivo gaan volgen!!
Heren bedankt (jij ook hoor Esther) en tot de volgende keer.
Mark Vedder

26-6-2010
Ik vind dit een zeer nuttige training. Na jaren van motorrijden slijten je eigen gewoontes er in, ook de minder goede.
Door deze cursus begrijp ik (weer) beter hoe de ideale lijn te rijden, waar te remmen en in te sturen. Geen rocket-science, maar wel de meest essentiele onderdelen van motorrijden, die je eigen veiligheid en plezier vergroten. Ik zal deze lessen nog vaak blijven oefenen tijdens mijn motor tochten. De kans is zeker aanwezig dat ik volgend jaar weer mee ga.
Groetjes Mark Spronk

10-06-2010
De rit heen en terug naar de Vercors is een aardige zit, maar de moeite meer dan waard. Het bochtenwerk in
dit deel van Frankrijk is echt van een hogere orde. Mooie passen en gorges met lange, korte en haarspeldbochten.
Vooral de alternatieve afdaling van de l’Alpe d’Huez zal me nog lang heugen. Walter, Harold en Gard het was een heel gezellig clubje, de tijd ging veel te vlug… Een vakantie weekje met intensieve training, een uitstekende combinatie!
Zeker voor herhaling vatbaar.
Groeten Mariele (Geel-Zwarte CBF 1000)

28-05-2010
Te gek weekeinde, met goeie instructeurs, en deelnemers die goed op elkaar ingespeeld waren qua ervaring,
rijvaardigheid en karakters. Vier dagen buitenspelen op onbekend terrein en onder wisselende omstandigheden is natuurlijk erg leuk, en ook bijzonder nuttig. Er is een verschil tussen weten en doen, en dankzij de goede tips van Peter ben ik weer helemaal bij de les. Mooie en afwisselende routes: met name het weggetje bij Piesport was een absolute speeltuin, als de groep op enig moment niet gewoon verder was gegaan dan zou ik er nu nog steeds mijn rondjes rijden.

Dit is absoluut voor herhaling vatbaar, dus tot volgend jaar!

Marcel, prachtige foto’s heb je gemaakt, bedankt!

Albert Vreeman

27-05-2010
Een aanrader voor elke motorrijder.
Je wordt er een betere motorrijder van en maak je bewust van de dingen om je heen.
Nou zullen meer mensen dit zeggen, maar ik durf van mezelf te zeggen dat ik enige vorm van eigenwijsheid
heb, dus voor iedereen die dit leest. DOEN!!! en inschrijven, het is nog gezellig ook.
Willem Verwoert (BMW 1000RR)

27-05-2010
Ik had mij, net als vorig jaar, weer ingeschreven voor de sportieve groep, vorig jaar op de KTM veel geleerd,
dit keer wilde ik op de voor mij lastiger rijdende Monster verder komen en dat is goed gelukt!
In deze groep, (die écht heel sportief rijd…) lukte het mij om mijn grenzen te verleggen maar wel zó dat
ik mij er goed bij voelde. Dat is ook de verdienste van Moto-Sportivo, ze kijken of je het wel aankan in
de groep en of je niet te ver gaat.
Ik ga volgend jaar weer!
Frank Weber

22-05-2010
In tweewoorden ONGELOFELIJK VET!! Helemaal die bochten en de afdalingen in Piesport =D Volgend jaar zeker weer!! Iedereen nog bedankt en ik vond het echt een geweldig weekend met leuke en gezellig mensen!!

Auf wiedersehen.. und de groeten!

Marije

22 mei 2010
Bergtraining Hemelvaart 2010

Vorig jaar voor het eerst meegedaan aan de training (Hemelvaart 2009), wij hebben dus een jaar lang kunnen
oefenen. Of het de moeite waard was om voor de 2de keer te gaan?? Ronduit: JA! Ook wij kregen de 1ste keer zoveel informatie op ons af dat wij alles ook moesten laten bezinken en er nog eens rustig over na konden denken wat er verbeterd moest worden.
Welnu, na een jaar van oefenen bleek dat er toch nog situaties waren die verbeterd konden worden. Of anders
gezegd, de puntjes op de i zetten.
Wij kwamen een aantal van die “O ja, dat is ook zo” momenten tegen, wat je weer met de neus op de feiten drukt.
Voordat je met ècht plezier motor gaat rijden komt er nog wel wat bij kijken Wij hebben wederom een geslaagd en leerzaam weekend gehad.
Het is heel erg prettig om te horen hoe je met duopassagier minstens zoveel plezier kunt hebben in het (samen-) rijden op de motor, meekijken, step-sturen e.d. Doordat wij regelmatig over een nat wegdek reden kregen wij ook dat onder de knie. Het was dan soms wel koud maar ook leerzaam!

Mochten er nog cursisten zijn die twijfelen of ze een 2de keer moeten gaan; het is zeker aan te bevelen!!

Wij willen de gehele organisatie bedanken voor wederom een geslaagd weekend en wensen jullie alle goeds!
Het is mogelijk dat wij elkaar weer gaan zien in Sauerland.

Veel motorplezier voor alle cursisten

Lammie en Peter Eising

18 mei 2010
Het waren fantastische dagen. Erg veel opgestoken van de goede tips van Gerben en de nuttige theorielessen.
Mooie en afwisselende routes. Vooral ook het weggetje bij Piesport was net een speeltuin voor de motorrijder.
Verder ben ik erg blij met de mooie foto’s die er gemaakt zijn.
Nicole

18 mei 2010
Ik heb ontzettend veel geleerd dit weekend. Mijn zelfvertrouwen wat ik helemaal kwijt was is weer een heel
stuk beter geworden. Ik heb er echt weer moed door gekregen en dat dankzij de instructeur en de mederijders
ik zal nu zeker weer meer gaan rijden.
Groetjes van Petra

18 mei 2010
Te gek weekende. Goeie instructeurs en gezellig. Iedereen stond voor je klaar, zelfs de cameraman als hij zag dat het even niet ging. Mooie routes, goede indeling van de groepen en erg leerzaam. Voor herhaling vatbaar!
Groetjes Sonja

18 mei 2010
Het was een leerzaam maar vooral gezellig weekend zeker voor in de toekomst voor herhaling vatbaar
iedereen bedankt en David in het bijzonder, ook hoe ik in de berm moest rijden 18 mei 2010
Veel geleerd, gelachen, genoten!!!
Locatie is top, eten / verzorging goed geregeld.
Duidelijke uitleg / feedback.
Kortom een aanrader!!!
Gr. Djee aka Joris

18 mei 2010
Langs deze weg laat ik mijn groep weten dat ik een fantastisch weekend heb gehad met Hemelvaart.
Ik mocht weer me als begeleider van een van de bergtrainingen georganiseerd door Moto Sportivo. Ieder keer maar afwachten wie je mee krijgt en of het gezellig wordt.
Deze keer voor mij als begeleider zeer geslaagd mede door de samenstelling v.d. groep, hun interesse in het motorrijden en het feit dat ze erg open stonden voor mij adviezen om het rijden nog leuker te maken.
Ondanks het niet meewerkende weer wil ik toch Berry, Marc, Eddie, Sjaak, Sonja en Wilma bedanken voor
hun aandacht.
Moge jullie nog betere motorrijders worden dan jullie al waren.
Motorgroet Sjoerd

18 mei 2010
Een aanrader voor elke motorrijder… Ga een weekend mee rijden in de Eifel met MotorSportivo…
Ik heb er ontzettend veel van geleerd… heb goede instructies gekregen en de sfeer was erg goed!!
En ik ga volgend jaar zeker weer mee!!

Remke

17 mei 2010
Het was weer toppie mannen. Peter en David en allen anderen natuurlijk ook bedankt voor de tips en de gezelligheid.
We hebben weer veel geleerd. Nieuw disign op de motor van Ed maar dat mocht de pret niet drukken. Ron, Hans, Leo, super groepje hadden we. Erg leuk. Jullie ook bedankt. Zit nu vreselijk af te kicken op mijn werk.
We gaan zeker nog een keer mee. Maken er gewoon een jaarlijks evenement van.

Gr. Ed Grimme (Blackbird XX)

6 mei 2010
In een woord helemaal geweldig. Ik was een beetje onzeker in de bochten, maar dat is na goede tips van Gerben nu een heel stuk beter.
Mooie routes en delen daarvan die met veel plezier nog een paar keer genomen werden.
Leuke groep met een dame die nu ook weet dat handvatverwarming toch wel erg lekker is.
Kortom een mooie belevenis voor een ieder die van lekker sturen houdt.
Ik ga dit zeker nog een keer doen.

Jaap BMW R850

6 mei 2010
Leerzaam weekend

Op een dag in de herfst van 2009 ben ik voor onderhoud bij Moto Port Zelhem en vraag aan de werkplaats chef Martin, weet jij een manier hoe ik kan leren beter om te gaan met mijn GS.
Matin komt met het idee om Peter Dijkstra te bellen en zo gezegd zo gedaan, korte tijd later zaten we in het zonnetje met Peter te praten over de cursus die zij geven en tijdens dit gesprek werd ik enthousiast om deel te nemen aan hun cursus.
Als lid van Motor club de Kraats werd dit onderwerp besproken en vervolgens waren wij op zaterdag morgen 24 april met 6 personen in Venlo om deel te nemen aan dit Eifel trainings weekend.
We werden in aparte groepen ingedeeld, ik zelf kwam in de groep van Arthur die ook een GS heeft.
Dit weekend heeft Arthur ons het nodige bijgeleerd en onder deze mooie weersomstandigheden kunnen we terug zien op een super leerzaam weekend.
Organisatie, Instructeurs en niet te vergeten de mensen van het Eifel Hotel Daun, bedankt voor jullie inzet en de gastvrijheid dit weekend.

Bedankt !!
Henk Verwijs.
BMW 1200 GS

5 mei 2010
Het was een toptraining. Ik zat in de rustige groep en heb genoten. Gerben was top, de groep was heel
leuk, hotel goed, routes en pauzes perfect, mijn cijfer zou 9,5 zijn want 10-en geef ik niet. Zeker voor herhaling
vatbaar.
Oscar

5 mei 2010
Een zeer goed georganiseerd weekend.

Ik heb genoten van de mooie routes het leek wel een pretpark speciaal voor motorrijders. De tips / instructies
van de instruceurs waren zeer nuttig. Ik vond het geweldig hoe de instructeur Gerben de groep aanvoelde en
ondanks de grote verschillen in rijstijl / rijvaardigheid ook iedereen de aandacht kon geven die hij / zij nodig had.
Na deze 3 intensieve dagen zit je met met meer vertrouwen en met nog meer plezier op de motor.

Ik heb mede door de gezellige groep, een goed hotel , leuke instructies en goed eten een toptijd gehad .
Jullie gaan me zeker nog een keer terug zien op een training.

Jos

4 mei 2010
Weekend was super, ook al reed ik als een krant ( dit lag aan mij en niet aan wat anders)
Gelukkig de laatste dag had ik HET weer te pakken, zelfs geslaagd voor de banden proef.
Marcel en Peter bedankt voor een geslaagd weekend, Arthur dank voor de wijze lessen.

Wederom voor herhaling vatbaar(dit laatste geld ook voor Fokko)
Groetjes Kiki

30 april 2010
Superweekend in Daun, Eifel.
Wat hebben we het getroffen met het weer!! Anderzijds zou een rit in de regen ook leerzaam zijn geweest. Ik heb door beter te leren kijken mijn rijtechniek in de bochten aanzienlijk weten te verbeteren! Zeker niet onbelangrijk is de saamhorigheid binnen de groep. Ouwe jongens krentenbrood aan tafel tijdens lunch, diner of aan de bar……..errug gesellug!!!
Bedankt Peter, Marcel en de rest van de instructeurs voor dit fantastische weekend.

Han, op de blauwe FJR

30 april 2010
Oeps! Haarspeldbocht!

We vertrokken zaterdagochtend met 5 personen naar Venlo. Geen van allen hadden we enig idee wat ons te wachten stond, maar het vooruitzicht van 3 dagen in de bergen motor te rijden staat ons allemaal wel aan, en de weergoden zijn ons gelukkig goed gezind.
In Venlo ontmoeten we ook onze 6e medereiziger, alhoewel dit van korte duur is omdat wij over de 5 verschillende groepen verdeeld worden en ik de komende dagen dus voornamelijk met 5 onbekende motorrijders op zal trekken. Binnen de kortste keren went dit echter ook, en we rijden als groep onder begeleiding van Willem lekker met elkaar op.
Eerst een stuk snelweg en daarna komen de wegen door de bergen aan bod. In het begin leeft bij mij nog
de (angstaanjagende) gedachte van scherpe haarspeldbochten, maar al rijdende verdwijnt dit gevoel naar de achtergrond.
Nadat door de instructeurs ook nog de juiste techniek aangeleerd wordt en de aanblik van Esther die op dezelfde motor fluitend door die bochten glijdt, besluit ik dat dit ook voor mij mogelijk moet zijn. Aan de motor kan het immers niet liggen, zo’n Fazer is bij uitstek geschikt voor ritten in de Eifel!
Dus lekker verder toeren, onderwijl het gevoel van tijd volledig kwijtraken en je alleen maar bezig hoeven houden met het maken van leuke bochten, af en toe lachen naar fotograaf Marcel die mooie plaatjes schiet voor onze herinneringen en voor het thuisfront.
Na 3 dagen intensief rijden keren we weer naar huis. Allemaal een goede ervaring rijker met veel leerzame momenten, en het vooruitzicht hiermee volop te gaan genieten van een heerlijke zomer met heel veel motorkilometers.

Corine
Fazer 600

30 april 2010
Ik heb een heerlijk intensief weekend gehad met geweldige stuurervaringen. goed voor mijn rijplezier en zelfverzekerdheid.
Daarnaast was het ook gewoon gezellig en hoefde ik me niet druk te maken over de organisatie omdat dat prima geregeld was!
Ina

27 april 2010
Ervaring bergtraining april 2010
Ja, wat moet je er over zeggen, het was in een woord GEWELDIG. Het weer was natuurlijk super dat hadden we niet voorzien, motor rijden in een mooie omgeving met de zon op je bol, heerlijk, maar dat was natuurlijk bijzaak. Want waar het natuurlijk omging was het bij of afleren van bepaalde technieken ,nou dat weten ze wel bij Moto Sportivo het was zeer goed geregeld zeer professioneel ze weten wel waar ze het over hebben. Arthur bedankt hoor heb veel van jegeleerd het motorrijden is nu nog leuker geworden wat een heerlijk avontuur daar in de Eifel zeer mooie routes mooie omgeving en een super hotel.

Jongens en dame, bedankt voor een super weekend

Eddy met een BMW R 1150 RT

19 september 2009
Ik had van te voren best wel hoge verwachtingen van deze training en dat was niet onterecht! De drie dagen waren intensief, leerzaam, gezellig en te kort. De dag na terugkomst kon ik het niet laten en moest natuurlijk hier de dijk op; oefenen! Echt super om het geleerde ook hier toe te kunnen passen en te ontdekken dat het nu lijkt alsof de dijk minder bochten heeft dan voor het weekend.
’s Avonds op de trapfiets betrapte ik mijzelf er op dat ik ook daarmee de ‘ideale lijn’ aan het rijden was…

Marcel en Peter, ga zo door! Jaap, vooral jij bedankt voor alles.

Groet,
Lot

16 september 2009
Mijn complimenten alles was uitstekend geregeld.
Ik dank jullie voor de uitstekende training en kom zeker nog terug voor een vervolg en neem mijn zoon dan ook mee.

Ronald Kleinenbroich
Triumph Tiger 1050

16 september 2009
Door drie dagen te rijden op onbekend terrein en met wisselende omstandigheden heb ik veel geleerd over
mezelf en mijn motor, en door de instructies en adviezen van Hans en door te kijken naar mede-cursisten ook
veel bijgeleerd. Maar daarnaast was het ook gezellig en vooral leuk om te doen en te ervaren.
Een cursus in deze opzet vind ik een echte aanrader en ik kom graag nog eens.
Ronald Bouman

15 september 2009
Ondanks een lange 1e dag waar de vermoeienis en inspanning een grote wissel hebben getrokken, hebben
we een gezellig, leuk en zeer leerzaam weekend gehad in een mooie omgeving, waar we te weinig van hebben gezien, behalve het asfalt dan. Als het nog niet duidelijk was wat onze zwakke punten zijn, dan weten we het nu.
Voor het toeristje uithangen zullen we nog een keer terug moeten. Prima omgeving om te spelen met je motor en de nodige bergervaring op te doen met zeer kundige instructeurs.
Erik en Tineke

15 september 2009
Goede cursus!
Mooie routes die goed aansloten bij de theorie.
Gr. Jan Pool

15 september 2009
Was een hartstikke gezellig en met nadruk een leerzaam weekend die ik ook elke Goldwin rijder kan aanbevelen.

André Mol

24 juli 2009
Training Eifel 18-20 juli 2009
Een goed georganiseerd weekend met mooie uitdagende routes, een goed hotel en een gezellige gevarieerde groep met enthousiastelingen op diverse merken. Heb zeker veel geleerd omtrent het (door)kijken en de goede lijn rijden.
Met dank aan Jan die in mij toch wel extra energie en tijd heeft gestopt om vooral korte bochten naar rechts en het keren beter onder de knie te krijgen. Klasse Jan, ik heb er echt van geleerd, maar dat wist je en je had het me ook beloofd. Rijden in de Eifel is geweldig en veelzijdig. Als je deze wegen met mooie en verrassende bochten goed kan handelen, kan je inderdaad met nog meer plezier veilig blijven toeren. (Blijf denk ik toch op mijn HD rijden! Dan maar wat harder werken! En iets minder hard dan de Ducati’s uit Gilze!)
Nogmaals dank Jan, maar natuurlijk ook aan Marcel en Peter. Ga zo door!

Ben met de Harley

22 juli 2009
Eifeltoer 18/20 juli
Joepie hoi hoi.
Lekker buiten spelen met andere motor mafkezen.
En ja hoor sommige knutselen net zo graag als ik.
De Eifeltoer 3 dagen korte, lange, langzame, snelle mooie bochten en nog wat verbindings en snelwegen.
Super groepje gezellig hotel en weer wat bij geleerd.
In september weer verder.
Ave Walter gekke boskoper Huizer

30 juni 2009

Geweldige ervaring, duidelijke instructies en tips van instructeur Sjoerd en heel veel gezelligheid. En die biertap raakte ook maar niet leeg….

gr. Marc Oogink

28 juni 2009
Mijn derde training bij Moto-Sportivo. Dan zijn ze of heel slecht, of heel goed. Ik ga voor de laatste optie, want elke training en zelfs iedere dag daarvan voel ik me groeien en sterker op de motor worden. Is the sky the limit??
De voorgaande 2 trainingen was er goed weer geregeld, deze keer leek het wel een training speciaal bedoelt voor die lieden die hun trots pas uit de schuur rollen als Piet heeft gegarandeerd dat het NIET gaat regenen. Voor hen een openbaring dat je dan ook gewoon de weg op kan en nog rijdend ook!
En het oefenmateriaal kwam met BAK-KUH uit de hemel gevallen.
Gelukkig zijn er ook droge uren geweest. Zelf heb ik met alle weertypes heerlijk gereden, zo’n mooi glimmend wegdek dat onder je banden sist heeft ook wel wat!
Ben weer wat moediger geworden in korte rechtse bochten (mijn leerdoel), hoewel één enkel keertje die moed me in de motorlaarzen zonk, waarna Peter me uitnodigde bij hem achterop dezelfde bochtenparade nog eens te doen………. slik, misschien nog een paar trainingen verder dat ik het ook zo hard en schuin durf………..??
Bedankt daarvoor Peter en het was geweldig om heel strak je rijlijnen te volgen, vond het super rijden zo.
Weer veel geleerd en dat is ook jullie opzet. Het was ondanks het zware ongeval van 2 medecursisten en de soms kletsnatte handschoenen weer een heel geslaagd en supergezellig weekend.
JA, ik wil………..nog een keer mee!!!!

Gr. Marja

28 juni 2009
Heb het enorm naar mijn zin gehad tijdens de training. Mede dankzij de leuke groep en goede instructeurs veel mogen leren.
Het motto; niets moet en op 80 % van je kunnen rijden met een goede groepsverdeling, zorgt er voor dat het voor iedereen leuk blijft. Het voelde echt als mini vakantie. Bedankt heb erg genoten!

Miranda van Kessel

24 juni 2009
Beste Moto-Sportivo (Marcel),
Na mijn thuiskomst van een motorvakantie vond ik tot mijn vreugde de
enveloppe met de CD en de foto van de Bergtraining met Hemelvaart. Wat een
groot aantal foto’s.Zoals je op bijgevoegde afbeelding kan zien heb ik het geleerde meteen in
praktijk gebracht. Het was zelfs zo dat ik eerst de Bergtraining wilde doenvoordat ik de echte bergen in ging rijden.
Nogmaals hartelijk dank voor de training en de afbeeldingen.

Met vriendelijke groeten
Willem van Zanten

24 juni 2009
Het was voor mij een zeer grens verleggende ervaring, na +/- 13 jaar niet meer gereden te hebben.
Ondanks dat ik in een rustige groep was in gedeeld vond ik soms het tempo erg hoog met name de snelheden, ik heb redelijk veel achteraan gereden, vooral de laatste dag, hierin ben ik misschien niet goed duidelijk geweest richting Peter, ik had zelf zoiets van de andere zijn vervent motorrijder en hebben meer het recht om goed les te krijgen waardoor ik mezelf ging afzonderen.
Toch heb ik het niet willen missen en kom graag nog een keer een training doen, het is een aanrader voor een ieder die motor rijdt.
Het was een leuke en gezellige groep.
Bianca

24 juni 2009
Door de prachtige routes en goede aanwijzingen van de instructeur, heb ik mijn rijvaardigheid goed kunnen verbeteren.
Bert

24 juni 2009
Hallo allemaal,
Hierbij wil ik iedereen van de groep bedanken voor het fantastische weekend die we met elkaar hebben gehad, zowel de gezelligheid als ook het met elkaar rijden was voor mij een fijne ervaring die ik iedereen kan aanraden!!De verzorging van Sportivo voor zowel de innerlijke mens als de motor was prima daar mede door de hulp van Peter en Marcel mijn
gebroken gaskabel onderweg gerepareerd kon worden, zodat ik de cursus kon afmaken. Kortom terug kijkend heb ik een gezellig en een veel ervaring rijker motor weekend gehad die ik iedereen kan aanraden.
Jacob Van Lindenberg sr (Eifelbergrit 20 tot 22 juni 2009)

23 juni 2009
Geweldig weekend en we komen zeker weten volgend jaar nog een keer terug!
Ik merk dat ik toch weer een stuk zekerder op de motor zit en dat het gele monster van mij gewoon een scheurijzer is 🙂

Heel erg bedankt voor de 3 fantastische dagen!!!!

Groetjes, Karen

23 juni 2009
Erg gezellige dagen gehad, de groep waarin ik reed was goed op elkaar afgestemd de sfeer was goed en ik heb de doelstelling van mijn training zeer goed in kunnen vullen. De instructeur ( Sjoerd ) heef alle tijd genomen om dingen uit te leggen en onderwerpen te behandelen. Ook de snelheid tijdens het rijden kon ik prima volgen. De kamer in het hotel voldeed ruim aan mijn verwachting en het eten was prima.
Al met al een plezierige tijd gehad en ook veel opgestoken, wat ik zeker in de praktijk ga proberen vast te houden. Nu nog even wachten op de foto’s.

Groetjes Wilmar

23 juni 2009
Complimenten voor alles, veel nuttige tips gekregen.
Dit is zeker voor herhaling vatbaar!
Zeker wanneer je een nieuwe motor hebt, en ondanks veel rijervaring, steek je erg veel op.
Kortom een prachtige locatie, goede begeleiding en een goed humeur, ondanks de regen.

Maja M

22 juni 2009
Zo, net terug en uitgepakt een eerste reactie. Met uitzondering van het weer hebben we een geweldig weekend gehad en veel geleerd. Ook de regendag was erg leerzaam, maar een Moezeltochtje met mooi weer is toch leuker.
Verder erg genoten van de tochten, de tips, de contacten en het hotel. We hebben de grenzen van de motoren
weer een beetje verder kunnen verkennen. Kortom toppie mannen. Jammer Marcel en Willem dat we jullie op de terugweg niet meer zijn tegengekomen, behalve dan even bij de flyby bij het benzinestation op de A50. We gaan zeker weer een keer mee. Ga morgen proberen een leuk verslag te maken.
Het hele team bedankt voor een wereldervaring.

Groetjes Ed

22 juni 2009
Peter en Marcel, zoals de andere reacties al laten zien zijn jullie zowel letterlijk als figuurlijk op de goede weg. Lekker doorgaan zo dat levert in elk geval een heleboel kwalitatief betere en dus veiliger motorrijders op. Ik heb het beregoed naar mijn zin gehad zowel met rijden als met eten en alles eromheen. Voor Marcel nog even een snelcursus culinair frans en die komt er ook niet meer weg. Kiki, Walter,Vai en Harold ook jullie bedankt voor het aangename gezelschap en de,veel te snel voorbijzijnde,mooie week.
Groetjes Jan N.

18 juni 2009
Jippieeee hoi hoi.

Bocht na bocht na bocht en weer een bocht jep dit waren erug puike dagen.
Veel te snel voorbij. Ook al heb ik zo’n 4200km gereden.
Oja als je het leuk vind is de natuur ook wel om te zien.
Lekker gevarieerd gezelschap.
Mooie routes en puike adresjes om wat te eten en drinken.
Weer meer plezier van/met m’n motor beleefd.
Coole foto’s die je zelf niet hoeft te maken.
Serieuze mensen die hun kennis en vaardigheid over willen dragen als mede hun ervaring en gevonden uitdagingen willen delen.
Jep ik ga me zo weer in schrijven.

Walter ‘Gekke Boskoper’ Huizer

18 juni 2009
Maandag terug gekomen uit Frankrijk na een 6 daagse bergtraining in de Vercors in een woord helemaal Top.

Het was een goede aanvulling van de Eifel en bochten genoeg om te oefenen.
Een leuke groep, we waren met 4 man en moi en dan Peter en Marcel. Het weer was geweldig, hotel prima, en de bochten…….in overvloed en in alle soorten en maten.
Ben er achter dat het tijd wordt voor een lichtere fiets, waar ik nog meer rij plezier uit kan halen.
Ik kan deze training een ieder aanraden zeker als vervolg op de Eifel training.

Peter en Marcel bedankt voor de gezellige en leerzame tijd en uiteraard.
Zeker tot een volgende keer.
(Jan als je dit leest sorry dat ik je geen gedag meer kon zeggen. ) Groet Kiki

18 juni 2009
Superweek gehad, prachtig weer, veel geleerd en bochten draaien totdat je er helemaal dol van wordt.
Die gasten van Moto Sportivo leren je echt wel een stukje sturen en vertrouwen te krijgen op de motor.
Tegen het einde van de week ging niet alleen de gemiddelde snelheid een stuk omhoog maar ook het vertrouwen en gevoel op de fiets. Aanrader!

Fai

17 juni 2009

Beste Marcel en Peter,

Om te beginnen hoop ik dat jullie een voorspoedige terugreis gehad hebben. Ik heb het door de regen niet gehaald op 1 dag: ben gestopt in Luxemburg. Het weer in de Vercors daarentegen was prachtig, en dat is uiteraard het belangrijkste.
Jullie hebben veel werk en veel zorg besteed aan de reis, en dat was te merken. De routes waren prachtig, en jullie inzet tijdens de cursus groot. Ik heb dan ook veel bijgeleerd. Het was een leuk en goed hotel, toch wel een aanrader voor een langer verblijf (frikadellen, chips en hollandse kaas ontbraken wel voor sommigen, maar het is nu eenmaal Frankrijk).
Ik heb te laat het zwembad ontdekt, komt waarschijnlijk door de biertjes na de dagtocht.
Het is een schitterende week geworden: prachtige routes, leuke groep, goede cursus, goed hotel, uitstekende begeleiding en organisatie: nogmaals hartelijke dank hiervoor. Moest Michelin zijn beoordeling geven, dan zou het drie sterren zijn.

Vele groeten,

Harold.

8 juni 2009
Prima en leerzaam weekend. Gaat zeker een vervolg krijgen, volgend jaar zullen we weer van de partij zijn.

Greetz
Paul en Sjanneke Schut

3 juni 2009
Het weekend was zeer leerzaam. De groep waar ik in reed erg gezellig en goed rekeninghoudend met elkaar.
Onze instructeur Rob vond ik zeer goed. Hij keek goed naar de individuele cursist en gaf goede aanwijzingen.
Voor mij een zeer geslaagde cursus en zeker voor herhaling vatbaar. Tevens waren de avonden in het hotel erg gezellig en de theorie die werd gegeven duidelijk.
Dit zou elke motorrijder moeten doen! Peter, Marcel en de rest van het team: BEDANKT!

Groeten Maureen

3 juni 2009
Ik vond het echt in één woord helemaal geweldig! Ben blij dat ik ben meegegaan. Heb genoten. Gezellige ploeg mensen incl. instructeurs. Zou zo nog een keer mee willen voor een training. Bedankt voor de fijne dagen.

Groetjes Sonja

1 juni 2009
Ik ben net ‘geland’ vanuit de Eifel en wil jullie hartelijk bedanken voor een geweldig leuk en leerzaam weekend.
Heerlijk weer, een mooie omgeving en veel bochten op prima wegen. Wat kun je je meer wensen? Een goed hotel??
Ook dat was dik in orde. Veel lof voor Esther ( instructrice ) die van een stelletje ongeregeld een goed op elkaar ingespeelde eenheid wist te maken.

Groeten aan Roy – de man die met een Harley kan gooien -, Rob, Paul en Esther en iedereen die erbij was dit weekend.

Heb direct de volgende geboekt in juli.
Dat zegt genoeg, toch!!

Peter Bläss

2 juni 2009
Zonder enige ervaring met het rijden in de bergen (het Kopje van Bloemendaal uitgezonderd) ging ik met twijfel deelnemen aan de training. Mijn vrouw zag het als duo nog meer zitten dan ik. Wat hebben wij een geweldig weekend gehad! Heerlijk motor gereden in die prachtige Eifel en veel opgestoken van de instructies en tips van Jeroen. Voor mij was er voldoende persoonlijke aandacht. Het weer en de andere deelnemers in de groep werkten ook mee aan een goede sfeer. Samen met alle andere deelnemers, van jong tot oud en van Supersports tot Tourmachines merk je dat de motor de bindende factor is. Met de andere instructeurs was er ook fijn contact. Met mijn vrouw als duo konden wij heel goed meekomen. Heerlijk hotel met fantastisch eten waarvan je kan genieten na een inspannende dag.
Zeer zeker de moeite waard en goede prijs/kwaliteit verhouding in vergelijk met menige eendaagse training in Nederland.
Om een lang verhaal kort te maken: GEWELDIG!
Marcel en Peter bedankt voor de heerlijke dagen en wie weet tot ziens.
Rob en Mariska

1 juni 2009
Na mijn VRO1 + VRO2 (KNMV) en 25 jaar rij ervaring was ik wel wat sceptisch over de training.
Nu ik weer thuis ben en de rivier dijken naar Nijmegen weer onveilig maak valt het mij op dat deze cursus toch weer de puntjes op de i heeft gezet.
Mijn neef, Gerard Pellikaan (suzuki SV650 S) en ik hebben genoten van het gezelschap en zeker van de gereden routes.
Ook de verzorging in het hotel was/is fantastisch.
Natuurlijk wil ik mijn instructeur Jan niet vergeten, bedankt Jan, dat ik af en toe flink achter je aan mocht vlammen om zodoende de ideale bochten lijn te trainen.

Tegen mijn vrouw heb ik gezegd dat het allemaal niet zo goed ging en dat we volgend jaar weer MOETEN.

Dus Marcel reserveer alvast een plekje in mei voor Gerard en Pieter want we komen geheid op herhaling.

Groetjes en tot volgend jaar,

Pieter Vosselman (R!!))RT)
Gerard Pellikaan (SV 650 S)

29 mei 2009
In november mij opgegeven voor de training. en hoe dichter de datum naderbij kwam begonnen bij mij de twijfels te komen. Heb ik er wel goed aan gedaan en zal het mij allemaal wel lukken. Maandag voor de training een regiotraining gedaan o.l.v. Sjoerd. Daar kwam het gevoel weer iets terug. De vier dagen training in de “langzame” groep, maar dat wel een hecht groepje is geworden, met Rob als onze leidsman, was niet alleen leerzaam. Maar ook zeer plezierig. Vorig jaar had ik het zweet in mijn handen bij de afdaling Piespoter. Maar dit weekend ging ik lachend naar beneden. Een geslaagde training dit voor herhaling vatbaar is. Om goed en voor jezelf betrouwbaar te rijden in de bergen is het van belang zo’n training regelmatig te herhalen.
Kortom een leerzame training met een leuk stel mensen.
Jan Duijvis.

28 mei 2009
Kei leuke ervaring op gedaan.
Na 35 jaar motor rijden toch nog veel geleerd in een weekend.
Geert

27 mei 2009
Hemelvaartweekend 2009

Het begint als “kom, ga mee, weekendje motorrijden in de Eifel vindt jij ook leuk”. Dat was voor mij al genoeg om mee te gaan, ik had niet eens zozeer op de website gekeken wat het precies was. Nou ik kan zeggen dat het geen suffe toertocht was. Alle foutjes die er na 10 jaar motorrijden insluipen worden op vakkundige wijze genadeloos aangepakt door je instructeur. Daarnaast wordt veel extra aandacht besteedt aan het veilig rijden op bochtige wegen met vlotte snelheid. Tuurlijk ben je na een dag geconcentreerd sturen vermoeid, maar het welverdiende biertje aan de bar in het Eifelhotel smaakt dan nog lekkerder!

Peter, bedankt! En ik let op mijn huiswerk…

Germen

27 mei 2009
Je vraagt mensen mee, dan denk je, wat wordt het.
Is het niet te veel in 4 dagen. Nee, het was goed te doen. Veel geleerd dit was goed te merken op de terug weg. Het was of ik door een andere bril keek, veel verder vooruit en daar door veel ontspannender. Het was een heerlijk weekend, ook voor duo’s. Zeker voor herhaling vatbaar.
groet Arend ,Geke.

26 mei 2009
Hemelvaartweekend

het was weer een kadootje … helemaal goed.
de perfecte pasvorm voor iedere motorrijd(st)er.
genoten van de creatieve trainings onderdelen,
mooie routes, proffessionele begeleiding, met een fijne groep mensen in een heerlijk hotel.
zo’n weekend gun je iedereen.

Marijn en Ariann

26 mei 2009
Uitstekend verzorgd weekend, veel geleerd. Bevlogen team met goed doordacht concept.
Erg leuk om ook de oefeningen erom heen bij te hebben (band/remmen).
Voor mij voor herhaling vatbaar!

Gerda

26 mei 2009
Korte reactie of verslag”Hé, heb je zin om mee te gaan op een bergtraining?” Zo begon mijn eerste kennismaking met MotoSportivo toen mijn oom ca. een half jaargeleden dit aan me vroeg. Na eens op de site te neuzen leek het me wel een aardig idee. Niet wetende wat me te wachten stond, ik had mijn eerste motor net een 5000 km onder de kont, gaf ik me op, gezamelijk met nog een 6-tal familieleden.
Afgelopen hemelvaartweekend was het zover. Op naar Venlo voor een 4-daagse bergtraining en wat heb ik
genoten! De eerste dagen wat zwaar als gevolg van een gebrek aan ervaring, maar het was dan ook een training.
En die is per definitie uitdagend. Goed in de groep gezet door MotoSportivo viel er genoeg te leren. Mede door het mooie weer was het gewoon een 4tal superdagen om door de Eifel te mogen toeren.
Tom en Marlou zorgen voor een geweldige sfeer in Eifelhotel Daun. Tot viltjes onder de barkruk aan toe…;-)
En rijden over een band stelt écht niks voor.

Team MotoSportivo/Efelhotel Daun: Es wahr Spitzenklasse!!

Dries Vrielink

26 mei 2009
Korte reactie: Heeeeeeeeeeeel veel geleerd dit weekend en er zit nog rek in, dus : wordt vervolgd!

Groet, Marja

25 mei 2009
Bergtraining 21 t/m 24 mei 2009

Net bijgekomen van een prachtig weekend, nu eerst maar even een reactie.

Via een collega, Arend Kroeze, een uitnodiging gekregen om aan een bergtraining mee te doen. Wij zijn vorig
jaar met z’n 4-en naar Sauerland geweest wat geresulteerd heeft in de interesse van zo’n training. Het is toch
wel even “iets” anders dan Nederland….

Geen idee wat ons te wachten stond zijn we hieraan begonnen. Vanaf de site en de eerste info die wij kregen
waren we al enthousiast. Het kwam allemaal professioneel over. De praktijk bleek nog mooier te zijn dan de
verwachtingen!! Er werd zelfs gekeken naar de rugzak die wij bij ons hadden. Ook daarbij kregen wij adviezen
om het rijden nòg plezieriger te maken.
Na de training konden ook wij zeggen dat de KIJK- , rij- , èn remtechnieken die bij ons “geprogrammeerd” stonden voor verbetering vatbaar waren. Met als uitgangspunt om VEILIGER te rijden en daardoor meer PLEZIER te beleven aan het rijden op de motor. Wij vonden de training intensief en professioneel. Wij kwamen om iets te leren en dat gebeurde ook en wel in een geweldige sfeer en een prachtige omgeving. (Wel veel gelachen…)
De manier waarop een ieder “bekeken” en gecorrigeerd werd was heel erg prettig.
Ook een avondje foto’s kijken, wat een vinding. Dat we de eigen “acties” kunnen nabestellen is erg leuk.
Om het verhaal niet langer te maken wil ik besluiten met:
Een fantastisch weekend in een geweldige sfeer en een rustgevend hotel (was ook wel nodig…)
Marcel en Peter, bedankt en graag tot de volgende keer. Want op herhaling komen wij zeker!!! (Eerst verder oefenen).
Ook wil ik Remco, Ron en Germen bedanken, wij vonden het plezierig om met jullie samen te rijden.

Groeten aan allemaal

Lammie & Peter Eising

17 mei 2009
Weekend 2-4 mei, Bergtraining

Fijn en veilig motorrijden begint bij een goede rijtechniek. Ook met 20 jaar rijervaring heb ik tijdens deze bergtraing
van Moto-Sportivo weer veel geleerd! Fijne instructeurs (en instructrice!) die je uitstekend vertellen wat er wel en niet goed gaat. Plaats op de weg, kijktechniek en bochten techniek zijn onmisbaar voor de zichzelf respecterende motorrijder, en dat maken ze bij Moto-Sportivo heel goed duidelijk.
De gezellige sfeer, het goede hotel en restaurant en de gezamelijke interesse maakt de bergtraining echt geweldig.
Een must voor iedereen!

Mariele (Geel-zwarte CBF 1000)

14 mei 2009
Beste Peter en Marcel,

Het was voor mij de eerste keer dat ik een bergtraining heb gedaan, maar kort maar krachtig: het zal zeker niet de laatste keer zijn! Het gebeurt niet zo vaak dat je drie dagen achter elkaar je hobby kunt beoefenen, maar met name de sfeer, gezelligheid, instructies, contact met de instructeurs en andere motorrijders maakte het een superweekend.
Ik kan het iedereen aanraden!
Tot volgend jaar.

Richard Meulenbroek
Prinsenbeek

12 mei 2009
Buiten gewoon een geweldige ervaring!
Zal zeker vaker met motosportivo op training gaan!
Groet, Lucian Dura

11 mei 2009
Weekend van 2, 3 en 4 mei 09

Beste mensen,
Genoten van jullie aanwezigheid en natuurlijk de vooruitgang van een ieder op rijgebeid. Geniet, blijf tussen de lijntjes en misschien tot een volgende keer.

Groetjes Jaap

P.s. Ook namens Jolanda die genoten heeft achterop. Groetjes

8 mei 2009
Beste motormuizen,

Ook ik sluit me aan bij de positieve ervaringen van deze bergtraining onder leiding van vakbekwameinstructeurs die geweldig hun motor en wegenkennis naar de motormuizen overbrengen. Zo zie je maar elke dag valt er wat te leren. Helaas ging vriend
Martin onderuit maar gelukkig gaat het weer goed met hem. Hans van Dijk nogmaals bedankt voor je inzet.
De groeten aan mijn teamgenoten.

Herman

8 mei 2009
Het was in een woord SUPER!!
Veel geleerd, veel gelachen, veel plezier gehad met z’n allen!
Volgend jaar zijn wij weer van de partij!

Gr Richard de Jong

7 mei 2009
Het was een geweldig weekend. Alle mensen van Moto-Sportivo verdienen een geweldige pluim. De organisatie was perfect.
Ik heb tenminste geen missers kunnen ontdekken. Prachtige tochten, kundige en geduldige instructeurs en een goed en gezellig hotel. Wat kun je nog meer wensen. Ja, goede instructie en goede suggesties om je rijtechniek te verbeteren. Ja, en die kregen we natuurlijk ook. Kortom: er valt eigenlijk niets te verbeteren aan de bergtraning zoals ik die heb meegemaakt.
Ik vind het een heel goed idee om ook in andere gebieden dit soort trainingen te organiseren. Zo kun je steeds in een andere mooie streek je techniek en vaardigheid op peil houden. Mij zien ze zeker nog eens terug daar bij Moto-Sportivo (sprak hij dreigend).
Dank voor een geweldig weekend.

Hans Peeters

5 mei 2009
Gaaf en veel geleerd, mijn motor en ik passen nu echt bij elkaar. Had al veel rij ervaring in de bergen en bochten, nu is het kwartje eindelijk gevallen en dat geeft zoveel meer rijplezier en ook een stuk veiligheid voor je zelf en anderen.
Zeker voor herhaling vatbaar, want er valt altijd meer te leren.
Het hotel was tevens ook een Toppertje, ook een leuke plek om zo heen te gaan.

Bedankt voor alles.

X Kiki

4 mei 2009
Esther heeft het naar mijn bescheiden mening echt super gedaan.
Veel aanwijzingen, op de weg, op papier, met extra vragen op papier en erg betrokken bij de groep.
Ik vond het leuk om te zien dat ze er zelf ook van genoot!
Nogmaals bedankt, Esther!

Met vriendelijke groet,
Wim

12 mei 2009
Uitstekend naar mijn zin gehad.
Een prima formule zoals jullie deze hanteren.
Henk

12 mei 2009
Een zonnig weekend met een verblijf in een gemoedelijk hotel met allemaal gelijkgestemden, schitterende routes met voldoende rustmomenten en dat alles in een gemoedelijke sfeer. De juiste ingrdienten voor een zeer geslaagd weekend.
Robert Scholten

8 mei 2009
Van de eerste tot de laatste minuut hebben we genoten van de training van instructeur Jan. De organisatie was geweldig, van de eerste ontmoeting tot het ijsje als afscheid. Duidelijke instructies,prettige manier van begeleiden en mooie routes.
De weergoden waren ons gunsig gezind, zon en droog. Alhoewel we al jaren in o.a. de Eiffel rijden, hebben we veel van de training opgestoken.
Met name het aansnijden van de haarspeldbochten was een verbeterpunt. Ook hebben we ervaren dat het rijden met hogere snelheden in een groep erg plezierig en veilig kan verlopen. Het hotel in Daun was perfect en een echte aanrader! We reden in kleine, goed op elkaar afgestemde groepen, en er was ruimte voor eigen tempo als we dat wilden.
We waren verrast over de diversiteit van de deelnemende motoren. Van een bejaarde Harley tot een groep gifgroene Kawa’s en alles wat daar tussen denkbaar is. Een supe rervaring deze training.!!!!! Bedankt voor dit onvergetelijke weekend en de foto’s…..

Henny en Henk Hoorn

28 april 2009
Sinds gisterenavond ben ik terug van de bergtraining in de Duitse Eifel en ik krijg de grijns maar niet van mijn gezicht. Het weekend was in 1 woord geniaal. Met behulp van de aanwijzingen van ‘onze’ instructeur Jeroen heb ik mijn rij- en kijktechniek weerverder aan kunnen scherpen waardoor het vegen over de Duitse wegen nog leuker was. Hiervoor mijn dank aan Jeroen.

De geselecteerde routes zijn stuk voor stuk geweldig. Ik had voor dit weekend al het een en ander aan routes door de Eifel gezien. Echter elke keer wanneer ik dacht dat het niet beter kon kwamen we bij een bochtig stuk of een mooie klim die nog weer beter was dan alles ervoor.

Het Eifelhotel in Daun is gewoon goed vwb de faciliteiten. De gastvrijheid van de motorrijdende uitbaters Tom en Marlou is echter super. Hier kan je je echt thuis voelen. Een echte aanrader, ook buiten de bergtraining om.

Valt er dan helemaal niets te klagen?
Als het dan echt moet: 4 dagen was nog beter geweest!!!

Marcel, Peter en de rest van het team: bedankt voor het geweldige weekend en als de omstandigheden het toelaten zien jullie mij zeker nog eens terug!!!

Martijn
BMW R1100RS

Ps. Indien mensen de rij-filmpjes die ze gemaakt hebben op Youtube of iets dergelijks zetten is het wellicht een idee om de link te plaatsen op de www.moto-sportivo.hyves.nl zodat andere deze filmpjes ook kunnen vinden.

21 september 2008
Hier een verslag van Miranda, wie het weekend als duo passagier heeft mogen ervaren. Met mijn motor rijbewijs wel al in de pocket, was dit een uitgesproken gelegenheid om een hoop te zien en te leren. De kennis van de instructeurs heeft zijn steentje wel bijgedragen. De bergtraining voor het aanvoelen van het ideale toerengebied, aftasten van de schakelmomenten, en rempunten, inschatten van de acceleratie, zoeken naar de grens van bandengrip…ja ben er helemaal klaar voor, laat die bergen maar komen! Dit weekend met al die motor rijders bij elkaar, die saamhorigheid, die passie, de leuke maar ook minder leuke regen momenten, is het de inzet, de gesprekken, de lol wie het weekend tot een groot succes hebben gebracht,top!
Ga zo door! met de vriendelijke groetjes van Miranda!

17 september 2008
Rij nu al 12 jaar motor maar er viel nog heeel veel te leren, heb de motor de laatste dag eindelijk weer eens open kunnen gooien iets wat je in Nederland met al zijn flitsers, laserguns en onopvallende politie auto’s niet snel meer doet, je wordt een beetje lui, de regen was de eerste dagen niet echt leuk, maar het leert je anders omgaan met de motor. Heb de motor op zijn kant gelegd zonder al te veel schade en ben blij achteraf dat ik niet onder een auto gegleden ben.
De les hieruit is: “rij je eigen wedstrijd” en let niet op een ander, kijk waar jij heen wil. (vertrouw niet op een BMW rijder met een garmin hahahaha)
Heb het in een groep rijden ook anders meegemaakt. Normaal rij ik altijd alleen, dus geen treintje rijden want dan is de kans op ontsporing groter.
Voor de rest ben ik weer wat wijzer en de fundering voor een beter en veiliger motorrijden is gelegd, zal zeker nog een keer meegaan om met droog weer nog meer te kunnen genieten van al die prachtige bochten,heb nog te weinig zeeuws rubber achtergelaten. Ik zal mijn sporen achterlaten!!
Complimenten voor de organisatie, zal nog eens wat mensen optrommelen om ook mee te gaan, dus wees gewaarschuwd
I’ll be back

RRens

15 september 2008
Prachtig en zeer leerzaam weekend! Stevige regen tijdens de eerste twee dagen bracht naast klamme kleding (iets meer geld uitgeven voor goede laarsen loont toch echt…) een perfecte kans om onder minder makkelijke omstandigheden te trainen. Niet te geloven wat je met de juiste rijtechniek uit een motor kunt halen op nat, bochtig asfalt! De laatste dag bracht een prachtig septemberzonnetje de mogelijkheid om het geleerde ook onder ideale rijomstandigheden in praktijk te brengen.

Organisatie, instructeurs en mededeelnemers bedankt voor dit weekend!

Zeer voor herhaling vatbaar!

Patrick.

21 juni 2008
3 Dagen intensief motorrijden. Een recht stuk weg kom je bijna niet tegen. Wel veel bochten, naar boven en naar beneden. Langzame en snelle, krappe en ruime bochten. En iedereen krijgt persoonlijke aan-dacht van de instructeurs om zijn rijtechniek telkens weer bij te schaven. En het werkt! Na het einde van de Bergtraining zit je nog zekerder op de motor dan toen jebegon. Voeg daarbij de mooie omgeving van de Eifel en de Moezel en het prima en gezellige hotel en het weekend kon niet meer stuk!

Gerard de Haan

15 juni 2008
Hai Moto Sportivo,

Bedankt voor het leuke en leerzame motorrijweekend.
Ik heb ervan genoten! Mooie routes, goede instructeurs en gezellige mensen.
Zeker voor herhaling vatbaar!

Hartelijke groet,
Helene
Den Haag

11 juni 2008
Ook voor de minder snelle motorrijd(st)er is zo’n bergtraining zeer geschikt. Het is echt aan te bevelen. Je leert op een zeer aangename manier er heel veel van!
Jeroen, bedankt. Maar natuurlijk ook veel dank aan de andere mannen: Marcel, Jan en Willem. Het waren leerzame én gezellige dagen. Fantastische routes trouwens die jullie hebben gemaakt!

Birgit

10 juni 2008
Hoi Marcel, Willem en de rest van ons kluppie.

Bedankt voor de heerlijke bergtrainingsdagen.
200% genieten was het en veel geleerd.
Goed hotel en fijne begeleiding.
Over 14 dagen ga ik het nog een keer dunnetjes overdoen… hoezo verslaafd hahaha

Groetjes Herma

10 juni 2008
Ben je een jong gastje of een oude rot,komt je motor vers uit de showroom of is het al bijna een rijdend museumstuk, ben je man of vrouw,dit is voor iedereen en voor elk niveau een prachtige en leerzame ervaring en ook nog eens een prima verzorging.
Jongens bedankt!!!!!!

Geert vrieze

10 juni 2008
De bergtraning van 7 t/m 9 juni was echt super!!!!
Ik reed mee als duo passagier, ook ik heb tips gekregen over duo passagier en dus ervan geleerd. Waadoor het rijden voor ons alle twee een stuk makkelijker en soepeler ging.
Het waren 3 geweldige dagen. De omgeving was super mooi en lekkere bochten. Het hotel was ook goed en de groep was ook hartstikke gezellig.
Bedankt, marcel, jan, willem en jeroen voor de 3 geweldige dagen en ook bedankt voor de mensen die mee waren. Een tip voor de lezers, wil je je inschrijven voor een bertraining als rijder met of zonder duo passagier, GEWOON DOEN!!!!!!!!!!!!
Je leert er veel van en het was SUPER. Wij willen volgende jaar ook weer gaan.

Groetjes alicia (duo passagier)

10 juni 2008
1 dag na de training en nu op mijn werk ……
Vraag me af wat ik hier doe …..
IK WIL TERUG!! Het was zoo gaaf!
Marcel, Jan, Willem en Jeroen, jullie zijn super!
Dit wordt lang nagenieten ….

Groeten, Robert

9 juni 2008
Beste Peter, Marcel en trainers van het Team MotoSportivo,

Steeds vaker moesten wij ’s morgens met lede ogen aanzien hoe de motors van de parkeerplaats
vertrokken en enthousiast ’s avonds terugkwamen… vol verhalen.. rijk aan ervaringen. Voor ons was
het afgelopen weekeinde zover dat jullie ons erbij konden indelen. Wij hebben genoten, bekend in de
Eifel maar onbekend met de technieken reden wij mee met de instructeur. Ons voordeel was niet langer
een voordeel daar iedereen met de aangeleerde techniek snel de bochten en wegen goed kon inschatten..
Speciale aandacht wordt gegeven d.m.v. ondersteunend beeldmateriaal (foto’s) en zeer bruikbare tips.
Afwerking, gezelligheid, sympathie en geduld staan bij jullie hoog in het vaandel.

Wij zullen het zéker aanbevelen en hopen snel weer mee te kunnen.. bedankt!
Tom en Marlou van de Wetering

9 juni 2008
Een prachtige motorweekend gehad en ook nog veel bijgeleerd zelfs na 170.000 km rijervaring.
Mooie wegen, mooi weer, en heel fijne collega’s.
Als enige Vlaamse Belg kan ik het weten.
Interessante discussies gevoerd over hangmatten en pinkers. Zo leert iederen wat bij.

Met hartelijke motorgroeten en op tijd pinken bij het afslaan.
Willy

7 juni 2008
Erg mooi en leerzaam,snap alleen niet wat we hier in nederland met een stuur op de motor moeten, na dit weekend…
willem duyster

6 juni 2008
weekend 30 mei-2 juni was een super weekend, mooie bochten, lekker weer, goed hotel, goede instructies,
mooie foto’s, lekkere thee, Ramona was lief en volgend jaar maar weer terugkomen.
Groetjes Marcel(BMW GS Adventure)

4 juni 2008
Hallo allemaal.
Ik heb voor het eerst, nu met deze bergtraining, in de bergen gereden en kreeg daardoor de schrik te pakken.
Durfde niet meer te rijden. Mijn vriendin peptalken houden daar ben ik haar heel erg dankbaar voor, ook de trainer erbij gehaald. Uiteindelijk toch weer op de motor gestapt door de goede begeleiders. Veel geleerd.
Eerst nog moeilijk maar daarna was het echt genieten.
En de vierde dag vond ik het echt jammer dat het de laatste dag was. Allemaal heel erg bedankt.
Voor diegene die nog een bergtraining willen doen kan ik alleen maar zeggen………..DOEN!!!

Groetjes van een heel erg blije motorrijdster Marjori

4 juni 2008
Eifel bergtraining 30 mei t/m 2 juni.
In 1 woord ”SUPER.”

Na een regenachtige ochtend bij Venlo werd het weer alleen maar beter. De verwachtingen waren niet al te best, maar uiteindelijk hebben we met z`n allen zitten te zweten op de motor (31 graden).
Tijdens het weekend zijn de lachspieren behoorlijk op de proef gesteld en al snel had groep 1 zijn mascotte na een opmerking op de eerste avond.

Ik vond het een super leerzaam weekend. Ik denk dat het slim is om soortgelijke trainingen jaarlijks te volgen.
Na zo`n weekend zit je gewoon weer een stuk vertrouwder op de motor.

Over het hotel kan ik ook kort zijn. Perfect geregeld en allemaal leuke mensen (vooral Ramona was fav. in groep 1).
De motoren konden in de nachtelijke uren netjes in de garage.

Rene B (suz gsx 1000R groep 1 (pinguin club))

3 juni 2008
Het was een gezellig, leerzaam weekend.
Koffers op een gsx f is echt een not done.
Het is geen gezicht en je blijft de fiets corigeren.
Als het van jullie mag, dan ben ik er volgend jaar weer.
Ik kan nog een hoop leren.

Jeffrey van Ee

1 juni 2008
Even bedanken voor de leuke dag bij Motor Eibergen afgelopen zaterdag.
Ik vond het doodeng om na al die jaren weer op een motor te stappen (een demo, dus niet eens mijn eigen).
Maar met die ervaren instructeurs voor en achter mij, die me weer even lieten zien hoe ik de bochten het beste
kon aansnijden, werd het vertrouwen met elke kilometer groter.
Kortom, ik heb de motorkriebels weer te pakken en heb inmiddels alweer een flinke rit gemaakt met onze eigen Kawa.
Jippieeeh! Nu nog sparen voor een bergtraining…
SUCCES en wie weet tot gauw! En Peter, hopelijk zit je zelf ook weer snel op de fiets, sterkte met je herstel!

Hartelijke groeten, Manita Weijenberg

22 mei 2008
Ik heb een geweldig weekend gehad. Het was mijn tweede bergtraining in het gebied.
Erg leuk om te merken dat bergen deze keer toch iets minder steil leken en bochten wat minder scherp.
Heb nu zelfs meer gezien dan alleen maar asfalt met witte strepen. Prachtige omgeving, mooie uitzichten
en leuke routes. Beregezellig! De grillavond was helemaal een succesnummer 😉 Ik ga weer volgend
jaar zeker weer een weekendje inplannen.

Grtzzz,

Andrea

17 mei 2008
Hoi allemaal!
Ik ben het pinksterweekend meegeweest met de bergtraining en… het was echt hélemaal geweldig!!!
Schitterende omgeving, goede instructies, leuke instructeurs, prima hotel, goede organisatie, héél veel
haarspeldbochten en vooral ook erg gezellig!
Een aanrader dus voor iedere biker die van bochtjes houdt.
Marcel en de rest, hartstikke bedankt en (ook Peter) tot volgend jaar!
Groetjes Annoeska

15 mei 2008
Wij hebben een TOP weekend gehad!
Veel geleerd, gelachen en gevoeld.
Bewuster geworden en veiliger de weg op.
Gefeliciteerd met jullie formule.
Het werkt voor ons.
Tot later,
Groet,

Marijn en Ariann

Verslagen

“Het wordt zo langzamerhand een gewoonte dat deze “Drent” uit Roden mee gaat met Moto Sportivo. Dit keer mee naar Oostenrijk. Een heel avontuur. Vertrek op donderdag naar een tussenovernachting in Leonberg. Het gemoedelijke hotel Hirsch. Vrijdag vertrokken naar Zams in Oostenrijk. Ik was net een kwartier voor Marcel gearriveerd. Na wat bijpraten de kamerindeling gekregen en ‘s avonds een lekker biertje genomen. Zaterdag de kennismakingsrit. Samen met Mark en Rick deze rit gereden. Onze instructeur was ditmaal Cees op zijn onderhoudsvrije super Pan European. Wel even wennen voor Cees want de leerlingen reden allemaal op een BMW R1200 GS. Even overleggen wie voorop rijdt en achteraan. De GS uit Roden was de meest onervaren rijder, maar dat drukte voor mij de pret niet. Mijn motor had net een grote beurt gehad en eigenlijk waren dit de eerste kilometers voor mij. Alles was weer even wennen en dat meteen in de bergen. Maar alles went weer. Mooie bergen, mooie passen, mooi weer en vanaf woensdag gingen alle ritsen van de motorpakken open. Het was echt mooi weer.
En dan komt Cees weer met tips en aanwijzingen. “Probeer eens die achterrem” vóór de bocht.
Ik wist het eigenlijk wel, maar waarom zou je dat in Drenthe doen? Maar in de bergen een verademing.
De bochten gingen, en vooral die naar beneden, ineens een stuk sneller. Je snelheid regelen met de achterrem en niet zitten ouwehoeren met je gashandel. Toch weer iets geleerd. Heb vertrouwen in je motor en vooral je voorband. Dan komt de rest vanzelf.
En dan is het gek dat de berg omhoog mij veel moeilijker afgaat dan naar beneden. Te weinig motorbeheersing zal het wel zijn.
Of er zit iets tussen mijn oren wat er niet behoort te zitten.
Eigenlijk was ik de tegenpool van Mark. Als een volleerde danser naar boven, maar naar beneden moest hij alle zeilen bijzetten om mij weer bij te houden. Rare mensen die GS rijders.
Ook alle bewondering voor de vriendin van Rick. Onervaren achterop in de bergen, maar toch mooi gedaan. Nu zelf nog een motor. Kijk Rick maar eens lief aan.
En dan vraagt Cees of ik nieuwe koffers wil. Ik reed met alle koffers en topkoffer. Lekker breed en ruimte genoeg voor ditjes en datjes onderweg. Ik zeg hoezo? Blijkbaar is mijn plaats op de weg zodanig dat het tegemoet komend verkeer mijn linker koffer eigenlijk niet kan missen.
En ik maar denken dat als mijn stuur er langs kan, dan kunnen mijn koffers er ook wel langs. Daar was Cees het niet mee eens.
Maar bedankt voor de tip, vanaf nu rij ik iets meer rechts. Leef ik ook langer. Kom ik Cees ook weer eens tegen in de toekomst.
Dan het hotel. Een hotel met alles erop en eraan. Massage mogelijkheden, fitness, zwemmen en relaxen. Het eten voortreffelijk.
En op maandag live muziek achteraf. www.luimartin.at. Toch jammer dat ik niet kan dansen. Volop mogelijkheden. Maar daar had Cees geen tip voor. En dat is dan zóóóóó jammer.
Maar ik wil toch positief afsluiten. Mooie groep, goede instructeur en goed georganiseerd door Marcel.
Daarbij gevoegd mooi weer en wat wil je dan nog meer.
Een vriendelijke groet uit Roden.”

Johan ten Hoor

Bergtraining Oostenrijk 19 t/m 26 juni 2015

“Van 18 t/m 20 april heb ik een rijtraining gevolgd bij Moto Sportivo (een zogenaamde ‘bergtraining’). Ik had ondertussen het gevoel een beetje stil te staan met het beter leren motorrijden en ik had niet het idee zelf de volgende ‘sleutel’ te gaan vinden. Afijn. Kost wat geld maar ik was erg benieuwd.

In totaal was het 3 dagen rijden en ik rijd nu na de training een stuk strakker. Was ingedeeld in de ‘snelle’ groep hoewel dat snelle in mijn groep wel meeviel. Organisator gaf ook aan dat motorrijders zichzelf erg snel vlot vinden maar dat het meestal nogal meevalt.
BMW was goed vertegenwoordigt met een paar GS’en. Waren volgens de eigenaren fantastische motoren om mee te rijden ‘maar ze hadden wel wat last van terugroepacties enzo’. Gemiddelde leeftijd in mij groep was 45+ maar dat had ik ook wel verwacht. Als je jong bent, onsterfelijk en verschrikkelijk goed kan motorrijden heb je tenslotte geen motortraining nodig. Anyway.

Vrijdag morgen begonnen met een stuk snelweg rijden. Bedoeling was om even wat kilometers te maken richting eifel en het rijden in baksteenformatie te oefenen. Op pad zonder instructie met een stop na +/- 40 minuten over het hoe en wat. Dat hele baksteen rijden bleek ook vrij lastig als je met een onbekende groep rijdt. Tijdens de eerste stop vroeg onze instructeur eerst is hoelang iedereen al rondreed op zo’n tweewieler en maakte vervolgens de vergelijking met mij (als motorrijder met net 4 jaar zijn rijbewijs) dat hoe ‘jonge’ mensen rijden die ook daadwerkelijk wat kilometers maken vaak veel meer rijden op de manier die instructeurs graag zien (m.b.t. volgafstanden, lijnen door de bocht. Positie in het verkeer). Ook nog wat tips en tricks m.b.t. het baksteen rijden en het verbeterde direct…..Verschil tussen dag en nacht.
We begonnen nu met zijn allen daadwerkelijk als een groep te rijden in plaats van alleen maar elkaar in de wielen te rijden.

Die dag en de dagen erna hebben we alleen maar in de bergen gereden waarbij allerlei soorten stuurwegen aan bod kwamen. Van het snelle bochtenwerk tot (heel) krappe haarspeldbochtjes. Ook elke dag een stuk motoroefening (langzame manoeuvreeroefeningen. Remoefeningen en het rijden over een autoband). Voor iedereen erg leerzaam.
Ikzelf bleek mijn bochten te ruim te nemen. Als in dat ik te lang wachtte met het naderen van de apex van de bocht en daardoor te wijd uitkwam. Ik reed teveel de ‘circuit’ lijn wat op de openbare weg niet zo fijn is i.v.m. tegemoet komend verkeer.
Het duurde even voordat ik de ‘juiste lijn’ ging rijden. Jezelf dingen afleren duurt toch even maar na een paar uur had ik het aardig door. Voor de rest nog gewerkt aan het meer ontspannen zitten op de motor en ik heb een geslaagd en leerzaam weekend gehad. De hele groep reed na deze 3 dagen ook zichtbaar beter, vlotter en veiliger.

Ook is niemand de fout ingegaan (wat ik tot nu toe nog nooit heb meegemaakt met het rijden in een groep in het buitenland….Gebeurt altijd wel wat)

Ik kan iedereen een bergtraining aanraden. Of je nu jong, oud, ervaren of onervaren bent. Iedereen zal naderhand merken dat hij/zij een stuk strakker, vlotter en veiliger kan motorrijden.”

Bas Zilver

Bergtraining Eifel 18 t/m 20 april 2015

“Voor het weekend van 9 tot en met 11 augustus 2014 toch maar weer eens ingeschreven voor een cursus rijden in de bergen bij Moto Sportivo. In 2009 had ik ook al eens meegedaan, maar dat leek al weer zo lang geleden.
Aangezien ik uit het mooie vlakke Roden kom waar echt geen bergen zijn maar alleen maar mooie bosrijke omgevingen was dit toch wel weer een spannende beleving. Na een voorovernachting bij Hotel van der Valk werden de cursisten opgevangen door Marcel en zijn instructeurs. Het voelde meteen heel relaxt en gemoedelijk.
Na indeling in groepen vertrokken we richting Duitsland. Mooi over vlakke wegen net zoals in Drenthe. Hoezo moeilijk? De eerste dag liep dan ook wel lekker. De tweede en derde dag waande ik mij al niet meer in Drenthe. Mooie omgeving en ook nog eens bergen. Sommige met van de enge haarspeldbochten. Dat ik dit kon overleven. Mijn groep bestond naast mijzelf uit Frank, als vertegenwoordigers van het mannelijke geslacht, en voor de rest alleen maar dames. En dat vonden we ook niet erg. Met ons beiden een beetje achteraan tokkelen zodat onze rijstijl niet al teveel opviel. Want dat kon ook een stuk beter. Maar ja, onze instructrice had onze bedoelingen al lang door, ze zag ook alles, en we mochten, moesten er ook aan geloven. Volgen alstublieft en instructies opvolgen. Niks geen lanterfanten.
Tussentijds stoppen en bespreken wat goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. Beheerster rijden en vooral de bocht naar rechts konden stukken beter en vergeet die achterrem niet. De weersvoorspellingen waren ook somber, regen en nog eens regen. Maar dat bleek reuze mee te vallen. Alleen zondagmiddag een fikse bui op de helm en daardoor heel leerzaam.
In de regen rijden is net als op droog asfalt, maar dan anders. Deze dagen heb ik weer heel veel kunnen bijschaven aan mijn rijstijl. Nog steeds niet optimaal maar de verbeterpunten zitten wel weer tussen mijn oren.
En we hebben als groep vooral veel zelfvertrouwen gekregen, dankzij de kwaliteiten van onze instructrice en dat is een kunst die weinigen beheersen. Maar ja, in het noorden van ons landje zijn zo weinig heuvels om te oefenen.
Dus Marcel en Esther, I’ll be back soon.
Groeten uit Roden.”

Johan ten Hoor

Bergtraining 9 t/m 11 augustus 2014

Bergtraining 29 mei t/m 1 juni 2014

8-7-2014
Geschreven door Ellen Aries

Hemelvaartweekend 2014

EllenVan tevoren had ik wat twijfels of ik een 4-daagse bergtraining aan zou kunnen. Ik had nog geen jaar mijn rijbewijs. Daarom heb ik eerst een VRO gedaan in Lelystad. Na dat dagje oefenen kreeg ik wat meer vertrouwen en heb ik mij samen met mijn vriend toch ingeschreven. Het is een intensief lang weekend met veel nieuwe ervaringen geworden. We hadden een voorovernachting in Venlo geboekt. Nooit eerder had ik echt in de regen gereden, maar die woensdag was er geen ontkomen aan. Het gutste de hele dag en we hadden 150 km te gaan. Er waren veel files door vakantieverkeer, de regen en meerdere ongelukken, waardoor dit alvast een uitdagende rit voor mij was. De donderdagochtend begon al vroeg met de kennismaking met Marcel, Nicole en de rest van de groep. KNMV-instructeur Jan kende ik al van de VRO. Na de koffie en enige uitleg gingen we op pad. Rijden in een groep was voor mij de volgende nieuwe ervaring. Niet je eigen tempo kunnen bepalen en opletten op je voorganger, de rijders achter je en het overige verkeer is toch even wennen. Eerst reden we zo’n 50 kilometer snelweg. Bij een tussenstop legde Jan de theorie van het bochten rijden uit aan de hand van de vier K’s. Eenmaal van de snelweg af volgden al gauw de eerste ruime bochten. Om beurten reed iedere cursist achter Jan aan, waarbij hij met handgebaren aanwijzingen gaf met betrekking tot kijkgedrag, positie op de weg, snelheid, remmen, schakelen en gasgeven. Daarbij zag hij in zijn spiegels echt alles! En dan natuurlijk vooral de dingen die niet goed gingen. Die werden dan ook van prompt van feedback voorzien. Naarmate we verder reden werden de bochten korter en kwam er meer hoogteverschil. En ineens was hij daar: mijn eerste haarspeldbocht! Geen idee waar het precies was, maar we hebben het weggetje een paar keer op en neer gereden om er zoveel mogelijk van te leren en te genieten. En we waren niet de enigen. Na een stevige lunch reden we verder. Op een vrachtwagenparkeerplaats werden onder het toeziend oog van de chauffeurs verschillende oefeningen gedaan. Met pylonnen werden haarspeldbochten nagebootst. Vooral het kijkgedrag en afschuinen werd geoefend. Daar waren die vermaledijde “achtjes” dus voor! Op naar het hotel in Gerolstein. De motoren konden in de garage, de kamer had een mooi uitzicht over het meertje en de heuvels, het bier stond koud en het drie gangen diner smaakte prima. En ondertussen kwamen de verhalen los. Na een enerverende dag zochten de meesten al vroeg hun mandje op. De tweede dag zaten we om 9.00u alweer in het zadel. Via mooie weggetjes kwamen we bij de Moezel. Hoogtepunt was toch wel de spaghettiweg bij Piesport. Alsof hij speciaal voor motorrijdend Nederland was aangelegd! Meerdere malen hebben we die heen en weer gereden. Of de dorpsbewoners daar blij mee waren waag ik te betwijfelen. Bij de koffiestop op het Panoramaterras konden we de bochten mooi overzien. Tijdens de lunch in Bernkastel Kues hebben we geleerd wat “flammkuchen” zijn, een soort kruising tussen een pannenkoek en een pizza. Lekker! In de middag was vooral een smal bosweggetje erg leuk om te rijden. Waar? Geen idee. Nicole heeft steeds de navigatie voor haar rekening genomen. Dat was erg fijn, zo konden de cursisten zich helemaal concentreren op het rijden. Al met al was het weer een intensieve dag en voor mij wel zo intensief dat ik ’s nachts in mijn bed nog “bochtjes lag te draaien”. Kennelijk moest er iets verwerkt worden in mijn bovenkamer. Gevolg was dat ik me de volgend e dag niet fit genoeg voelde om te gaan rijden. Jammer, maar veiligheid voor alles! En “een dagje terras” met duo Mieke was ook prima.

EllenDe laatste dag alweer. Marcel en Jan hadden nog een leuke oefening in petto, rijden over een autoband om te voelen wat het doet als je over een obstakel op de weg rijdt. Het leek heel wat, maar het viel uiteindelijk reuze mee. Zelfs “met losse handjes”. De route voerde ons naar een bikerscafé voor de lunch. Dit ligt aan het begin van de “Totenweg” Als waarschuwing hangen foto’s van ernstige ongelukken in de gang aan de muur. Tja, en dan moet je nog een heel stuk rijden… De weg was mooi en inderdaad uitnodigend om het gas open te trekken. We hebben het toch maar netjes gehouden. Wat later in de middag kwamen we uit bij het eindpunt van de training, een ijssalon waar het erg moeilijk kiezen was uit de vele coupes die te bestellen waren. De één zag er nog lekkerder en groter uit dan de ander. Een mooie gelegenheid om te evalueren, de certificaten te overhandigen en afscheid van elkaar te nemen. Op naar huis en voor mij op naar het volgende record: nog nooit zoveel kilometer s op één dag gereden! Het was een intensief, leerzaam en gezellig weekend. Ik heb mijn grenzen leren kennen, ben er ( af en toe) overheen gegaan en heb ze ook verlegd. Ik hoop er nog vele kilometers plezier van te hebben. Met dank aan Marcel en Nicole voor de goede organisatie en de flexibele opstelling. En dank aan Jan voor de uitstekende instructie!

Ellen

Bergtraining 3 t/m 5 mei 2014

6-5-2014

Geschreven door Peter van der Hoek

Met de Wing op training

Peter van der HoekNa 38 jaar niet gereden te hebben, sinds 1.5 jaar weer op de motor.
Na een aantal lekkere toertochten in Noord Holland te hebben gereden op mijn Honda VT 800 moest er iets groters komen, om samen met mijn vrouw te gaan genieten van deze prachtige sport.
Het werd een Gold Wing GL 1800. Ik vond dat er wel wat aan mijn rijvaardigheid mocht worden geschaafd en daarom via Marcel Steijger van Moto Sportivo voor een bergtraining aangemeld.
Wat een ervaring, ik dacht dat ik best wel goed reed, het tegen deel was waar!! Op de eerste dag verzamelen in Venlo, vanwaar we naar Gerolstein in Duitsland vertrokken, en gezellige ploeg met veel diverse motoren. Opgedeeld in groepen ging het richting de Eifel.
Bij de eerste koffie stop vertelde de instructeur wat hij had gezien en gaf tips hoe het beter en veiliger kon, geen lul verhaal maar gewoon goed onderbouwd met voorbeelden. Na aankomst in het hotel een gezellig samenzijn en uitwisseling van ervaringen onder elkaar. Het hotel was uitstekend geschikt voor de Motorrijder, zelfs plaats om je motor in een box te stallen. Zwembad er bij, een prachtig uitzicht met de ondergaande zon, wie heeft dat!!
De tweede dag voorafgaand een uitgebreide briefing van wat ons te wachten staat en de tips en uitleg waarom het zo belangrijk is om het op die manier te doen. De veiligheid staat hoog in het vaandel in de training van Moto Sportivo. Heel veel geleerd die dag met mijn Wing, ik had de grootste en de zwaarste en de langste motor, dit maakt het niet makkelijker om de haarspeld bochten te doen uiteindelijk begon het kwartje te vallen, en dat geeft heel veel zelf vertrouwen. Na een uitstapje, tijdens een ontwijk actie van mij, zie je hoe belangrijk het is om je zelf te dwingen je kijkpunt goed vast te houden. Een hele ervaring en een eye opener voor mij deze training.
De laatste dag werd op het parkeer terrein nog rijvaardigheid geoefend en het overrijden van objecten op de weg. Een hele ervaring welke ik niet had willen missen. Hierna was het in de praktijk brengen van het geleerde het thema, en gingen wij op pad via een prachtige route uiteindelijk richting Venlo.
Ik wil Marcel en de instructeurs bedanken voor deze training en hun inzet!!! Het was geweldig!
Ik heb geleerd dat ik sportief kan rijden met de Wing, maar het is een blijft een toermotor. Ik zal zeker nog een aantal keren mee gaan om de rijvaardigheid nog beter te maken.

Hartelijke groeten Peter van der Hoek

Bergtraining 7 t/m 9 september 2013
18-9-2013
Geschreven door Klaas ten Veen

Mijn rijvaardigheidstraining belevenis!
Daags voor de Eifeltraining had ik een toeristische route naar het vertrekpunt in Venlo gepland die ik met mijn Zumo wilde rijden.

Dat is helaas niet gelukt, want mijn Zumo viel onderweg steeds uit en dat terwijl hij onlangs nog was voorzien van nieuwe software en kaarten. Gelukkig had ik de bestemming aardig in m’n hoofd zitten.
Toen kwam de volgende verrassing, want ineens werd ik geconfronteerd met een fikse regenbui en onweer. “Nou, dat begint al lekker goed”, zei ik tegen mezelf.
De Moto Sportivo routes die ik gedownload had gaven tijdens de trainingen gelukkig geen enkel probleem. Achteraf bleek het probleem te liggen aan de nieuwste update versie van de stem Clair.

Werk aan de winkel
De volgende ochtend hadden wij onder het genot van koffie en cake, de eerste kennismakingmeeting met de vier instructeurs en werden de groepsindeling plus allerlei informatie voor de komende dagen aan ons meegedeeld. Voordat wij als afzonderlijke groep van het parkeerterrein vertrokken, kregen wij van instructrice Esther gelegenheid om ons aan elkaar voor te stellen door iets te vertellen. Daarna kregen wij van Esther nog allerlei aanwijzingen voor het eerste gedeelte van de route.
Als je al tweeëntwintig jaar motor rijdt, denk je wel aardig te kunnen motor rijden. Ja toch?
Maar bij de eerste instructiestop werd door Esther al aangeven dat er voor onze groep nog heel veel te leren valt. Dus werk aan de winkel. Viel dat even tegen, zeg!

Die twee ogen van Esther

Op gegeven moment moest ik voorrijden, maar dat vond ik niet zo prettig. Sterker nog, ik werd er nerveus van. Die twee ogen van Esther, die achter mij reed, zagen alles. Ook van de deelnemende cursisten die achter haar reden, zag zij alles. En bij de volgende stop kwam zoals verwacht, de niets ontgaande, kritische Esther met haar feedback. En ze had alle recht om ons aan te spreken, want haar motorbeheersing, rij- en kijktechniek plus haar enorme gedrevenheid voor veilig motorrijden dwongen respect af.
Gelukkig waren de kritische opmerkingen van Esther, steeds opbouwend. Zij kon zowel met woorden als met schetstekeningen, de situaties op enthousiaste wijze uitleggen.

Speciale tips en adviezen
De organisatoren Marcel en Peter, hielden elke ochtend en avond een presentatie, zo ook de zondagochtend na het ontbijt. Er werd aangegeven dat het de hele dag zou regenen en mede daardoor kregen we speciale tips en adviezen hoe te rijden op natte, vuile en bochtige wegen. Ik was van plan om tegen Esther te zeggen: “Als ik straks moet voorrijden, laat ik dat liever over aan een ander “.
Maar om eerlijk te zijn, ik heb nog nooit in de regen zo prettig, ontspannen en relaxed motor gereden als deze dag.
Van Esther kregen wij als groep een compliment, want zij zag dat we al goede vorderingen maakten.

De derde dag gingen we vrolijk verder om het geleerde van de twee voorgaande dagen in de praktijk te volbrengen. Kortom, het waren prachtige, leerzame en gezellige motordagen, waarna ik naar huis vertrok met een koffertje vol nieuwe ervaringen, die ik thuis verder kan uitbouwen.
M’n complimenten aan de organisatoren van Moto Sportivo. Is er dan helemaal niets teleurstellends te melden? Ja natuurlijk wel, het was teleurstellend dat deze drie dagen zo snel voorbij waren.
Klaas ten Veen, Hilversum.

Bergtraining 8 t/m 10 september 2012

Geschreven door Sep van Doormaal

Op zaterdag 8 september jl. reisde ik met een bepakte motor af naar een hotel in Venlo. Daar zou de start plaatsvinden van een driedaagse bergtraining van Moto Sportivo. Dit zou voor mij de eerste keer rijden in de Eifel worden en trouwens ook de eerste keer überhaupt in het buitenland. De weergoden waren ons in elk geval zeer gunstig gezind: elke dag circa 27 graden en geen spatje regen in het vooruitzicht! Eenmaal aangekomen in Venlo werd de motor gestald en een praatje gemaakt met andere deelnemers. Al gauw bleek dat een weekendje Moto Sportivo voor veel cursisten een feest van herkenning is: het recidive cijfer bleek behoorlijk hoog te liggen. Maar ook als nieuweling vond je snel aansluiting.

Na de de bekendmaking van de groepsindeling (5-6 cursisten en 1 instructeur) en de onderlinge kennismaking, begon het echte werk. In formatie reden we de eerste kilometers over de snelweg om snel in de Eifel te geraken en beurtelings wordt er van koppositie gewisseld. Zo kreeg de instructeur, die telkens in tweede positie reed, een goede indruk van ieders rijkwaliteiten.

Eenmaal aangekomen in de Eifel werd me pas echt duidelijk hoe belangrijk een goede kijktechniek is bij het motorrijden. Waar je in Nederland nog wegkomt als je je blikveld even laat afdwalen of niet consequent vooruit kijkt, wordt dit in de Eifel afgestraft. Bovendien kwam ik er ook al snel achter dat ik mijn rijvaardaardigheden vooraf te hoog had ingeschat door voor de “sportieve” groep te kiezen. Hierdoor reed ik soms op meer dan 80% van mijn capaciteiten, iets waar bij de introductie door de organisatie juist nog voor gewaarschuwd werd. Sportief rijden in de Eifel bleek echt andere koek dan mijn eigen ‘rondje-rond-de-kerk’ waar ik de bochten inmiddels van kan dromen. Maar gelukkig kon ik al tijdens de lunch op de eerste dag overstappen naar een andere groep.

Gedurende de drie dagen werd er onderweg regelmatig gestopt voor evaluatie en onderricht. Onze ervaren instructrice Esther ten Hof zag al vrij snel van elke cursist wat de individuele verbeterpunten waren. Met haar praktische tips en theoretische onderbouwing wist ze op een prettige en motiverende manier haar kennis en vaardigheden over te brengen. Deze persoonlijke benadering in combinatie met Esthers gedrevenheid om van elke cursist een betere motorrijder te maken sloeg bij mij heel goed aan. Zo was het voor mij bijvoorbeeld zaak om niet meer “terug te kijken”: ik had namelijk de neiging om wel ver vooruit te kijken maar ondertussen ook de kwaliteit van het wegdek een paar meter voor me te willen controleren. Dat dit funest is voor een vloeiende bochtentechniek spreekt voor zich. Kijken (en blijven kijken!) waar je naartoe wil is het devies: zo simpel maar wel o zo doeltreffend.

Onderdeel van de training waren ook verschillende oefeningen. Zo werd onder andere de noodstop geoefend: want iedereen heeft tijdens zijn examen een noodstop moeten uitvoeren, maar de meesten hadden dit nog nooit gedaan met hun eigen motor. Een andere oefening was de halve draai: dat dit een nuttige vaardigheid om te beheersen was zou gedurende het hele weekend nog blijken tijdens het nemen van de vele haarspeldbochten. Verder werd er ook aandacht besteed aan aspecten als groeprijden, inhalen en verschillende bochtentechnieken. Tot slot was er nog een oefening om de gyroscopische krachten te demonstreren van een rijdende motor: door over een autoband te rijden kon je aan den lijve ondervinden dat je bij kleine obstakels beter gas bij kunt geven dan te remmen.

Aan de inwendige mens werd ook gedacht: gedurende het hele weekend maakten we op diverse locaties kennis met de Duitse keuken en bijbehorende gastvrijheid. Ook in het mooi gelegen hotel Daun waar we verbleven kwamen we niets tekort. Bovendien was de onderlinge sfeer uitstekend, zowel in ons eigen groepje als in de grote groep. Maar dat kan ook bijna niet anders als je circa dertig mensen bij elkaar zet die allemaal dezelfde passie delen!

Op maandag aan het einde van de middag was in Aldenhoven de groep voor de laatste keer compleet en werden er onder het genot van een grote coupe ijs de certificaten uitgereikt door de organisatie. Daarna was het eigenlijk ieder voor zich, echter vervolgens zijn we nog met ons eigen groepje richting Nederland gereden. En dat zei ook wel wat over het onderlinge saamhorigheidsgevoel. Moe maar voldaan reed ik de laatste kilometers huiswaarts terugdenkend aan een zeer geslaagd weekend en met het gevoel een betere motorrijder te zijn geworden!

Moto Sportivo bedankt en tot de volgende keer! En Esther bedankt voor alles wat ik van je heb mogen leren! Het was super!

Groeten van Sep

Bergtraining 8 t/m 10 september 2012

Geschreven door Anne Toes

7-10-2012

Motorrijden in de Eifel.

Tijdens een plaatselijke toertocht kwam ik een stand van Moto-Sportivo tegen. Ach je kent het wel, mooie plaatjes van motoren door een prachtig gebied. Ik zat dat zo eens te bekijken en in mijn gedachte reed ik daar, tussen de wijnranken door, richting een klein stadje aan de Moezel. Dit zou ik ook eens moeten doen, dacht ik zo.

Ooit heb ik het er met mijn zwager over gehad. Samen een paar dagen rijden, in de Eifel of een vergelijkbare omgeving. Nu leek me dit een uitgelezen moment om dit plan te realiseren. De volgende dag ben ik naar hem toe gegaan en heb ik het hem voorgesteld. Het leek hem ook bijzonder leuk om te doen. We hebben de Moto-Sportivo site bezocht en daar zagen we dat er nog plaatsen beschikbaar waren voor de driedaagse bergtraining (8 t/m 10 september 2012) in de Eifel. De datum kwam ons ook goed uit dus veel bedenktijd hadden we niet nodig om de inschrijving te regelen.

De eerste dag zijn we behoorlijk vroeg vertrokken om op tijd in Venlo te zijn. We hadden ook een voorovernachting kunnen boeken maar dat was in ons geval niet nodig. Hier werden we aan alle instructeurs voorgesteld en in groepen verdeeld. Dit gaat op basis van ervaring en type motor. Het eerste stukje reden we over de snelweg. Iedereen kreeg zo de tijd om te wennen aan de groep, het rijden in een groep, het niveau en niet te vergeten hoe eerder we in de Eifel waren, met die mooie weggetjes, hoe beter het was. De eerste stop gebruikte de instructeur om wat aanwijzingen te geven en te peilen of het tempo juist was.

Regelmatig liet de instructeur een ander voorop rijden, hij reed er dan achter om het rijgedrag te observeren. Keek werkelijk naar alles wat we op de motor uitspookten. Dan volgde een korte stop om te evalueren. We kregen dan tips mee en de voorste rijder verhuisde dan naar achteren in de groep. Kon hij rustig de opgedane ervaringen op zich in laten werken en in de praktijk gaan brengen.

Bij de volgende stop was de lunch. En wat staat er dan op het menu zo halverwege de Eifel? Een schnitzel met friet en een braadworst met zuurkool. En nog andere lekkernijen, er was keus genoeg en het smaakte heerlijk.

Met een volle buik weer op de motor, genoeg energie voor de middagetappe. De wegen bevatten geen rechte stukken meer, lekker veel bochten met ook veel aanwijzingen van de instructeur. Als je de Hollandse polders gewend bent is dit toch wel even wennen. Voor we het door hadden was de middag voorbij en reden we weer bij het hotel, in het mooie plaatsje Daun, de oprit op. Het hotel was voorzien van een tiental die we mochten gebruiken om de motoren te parkeren. Snel inchecken bij de Belgische eigenaar en lekker onder de douche. Onderweg hebben we het flink warm gehad, gemiddeld was het een graadje of 28.

’s Avonds kregen we een soort theorieles. Hier liet een van de instructeurs aan de hand van wat afbeeldingen zien hoe we het beste door verschillende soorten bochten kunnen rijden en waar de juiste lijnen liggen. Bijzonder leerzaam en ik wilde dat de volgende dag zeker in de praktijk brengen. Daarna stond er een maaltijd voor ons klaar. De chef kok had een heerlijk buffet klaar gezet en zelf stond hij achter een “riesen bbq” alwaar hij verschillende soorten vlees voor ons aan het bereiden was. Een heerlijke maaltijd na een vermoeiende en leerzame dag. Niet al te laat gingen we slapen, morgen een mooie dag voor de boeg.

Een uur of zeven ging de wekker, mijn zwager stond steeds als eerste op, om eerst effe te paffe. Zo tegen acht uur aan het ontbijt. Zelf had ik niet zo’n honger, had vast te maken met de heerlijke en overvloedige maaltijd van de avond ervoor. Nadat iedereen zich in zijn of haar motorpak had gehesen liepen we richting de garageboxen. Daar stonden alle motoren bij elkaar die dit weekend mee waren, een stuk of vijftig. Toch altijd een prachtig gezicht, zoveel moois bij elkaar. Eén voor één vertrokken de groepen de heuvels in. Onderweg kwamen we elkaar wel eens tegen, soms omdat een groep uitleg kreeg en soms omdat de ene groep wat sneller reed dan de andere. De instructeurs hadden daar goede afspraken over en het inhalen ging dan ook vlekkeloos.

Op een gegeven moment kwamen we van een beboste bergtop richting de Moezel, zagen we ineens een prachtig stukje weg voor ons tussen de wijnranken door. Hee, dacht ik dit lijkt die foto wel die ik zag op die stand van Moto-Sportivo.

Mijn hart ging er sneller van kloppen, zo’n mooi stukje landschap met een hand vol haarspeldbochten. Beneden aangekomen bleek dat we hier even bleven, we mochten hier de berg een paar keer op en neer rijden. Dat was duidelijk niet tegen dovemansoren gezegd. Ieder voor zich reed de berg op en neer eventueel met de instructeur zodat hij je advies kon geven. Marcel, de fotograaf, maakte al de hele reis foto’s maar voor mijn gevoel stond hij op deze helling de meeste geheugenkaartjes vol te schieten. Veel te snel kregen we het sein dat we klaar waren in deze speeltuin van het bochtige asfalt. Halverwege de helling bleek een restaurant te zitten, was me nog niet opgevallen, waar we even uit konden blazen. En waar we ook konden genieten van een prachtig uitzicht over de lager gelegen landerijen met de Moezel die zich als een slang tussen de heuvels beweegt.

Zoals eerder gezegd: telkens als we een eindje hadden gereden ging een andere uit de groep voorop rijden. Onze groep bestond uit zes personen inclusief de instructeur. Per dag reed ieder wel een keer helemaal achteraan maar ook vooraan. Hier leerden we ook het meeste van. Het was te merken aan de hele groep dat er beter gereden werd, beter gekeken naar de bochten: waar de bocht begint maar vooral ook waar die ophoudt. Het juiste moment kiezen om in te sturen. Elke bocht moest weer beoordeeld worden en elke bocht was een uitdaging.

Er waren in onze groep twee motoren met een camera. Later in het hotel hebben we dat terug kunnen zien, het was toch heel bijzonder om jezelf te zien rijden. Daarnaast maakte de fotograaf ontzettend veel foto’s, deze werden tijdens het avonddiner getoond.

Aan het einde van de training werden de foto’s op cd gezet. Een leuke herinnering met mooie plaatjes in een schitterende omgeving.

Veel te snel brak dag drie aan, deze dag moest de bagage weer op de motor. Ook deze dag zat vol met de mooiste wegen van de Eifel. Niet dat het wegdek altijd even fraai was maar ook dat was een onderdeel van de training. Een beetje grind of zand op de weg maakte niet uit, de banden hadden wel grip of anders wel weer als het stukje steen onder je wiel weg gleed. Dit alles werd extra onder de aandacht gebracht tijdens de extraatjes die deze cursus zo compleet maakte.

Het rijden over een autoband, de extra remproeven en de oefeningen om de haarspeldbochten voor te bereiden hebben mijn rijvaardigheid goed gedaan. Op deze dag kwamen we toch een aantal krappe haarspeldbochten tegen, kon ik gelijk de laatst beschreven handelingen in de praktijk brengen.

De laatste stop was bij een ijsboer ergens vlak bij de A65. lekker sorbetje en een woordje van de organisatie met een heus certificaat.
Op de terugreis merkte ik dat deze bergtraining me goed geholpen heeft, ik bekijk het verkeer en de weg (bochten) anders dan drie dagen geleden.

Al met al een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden. Mijn zwager en ik, wij weten het zeker, volgend jaar gaan we weer.
Alle informatie is te vinden op www.moto-sportivo.nl

Anne Toes

Bergtraining 9 t/m 11 juni 2012

Geschreven door Peter Bläss

17-6-2012

Motorvrienden/vriendinnen,
Na een geslaagd afgelopen weekend met Peter Dijkstra als instructeur (met Katja als duo passagier) en super gemotiveerde medecursisten: Albert, John, Richard, Klaas en Martin heb ik de BMW beloofd binnenkort weer te gaan sturen richting het te gekke bochtenwerk van de Eifel/Moezel. Wat is het toch fijn en nuttig om met je medecursisten, die gaandeweg je motormaatjes worden, ervaring en kennis op te doen in een ongedwongen sfeer en elkaars leermomenten onder leiding van een sympathieke en bekwame instructeur te delen. Iedereen heeft zich tijdens deze leerzame en ook uiterst gezellige dagen, een niveautje hoger op de ladder van het motorrijden weten te tillen. Het is altijd weer genieten om met de brommer en gelijkgezinden op stap te zijn! Vanaf 2009 neem ik deel aan de trainingen van MS en ben ontgroend door dé instructrice Esther ten Hof. Zij is voor mij een levensredder en eye-opener geweest want het enige wat ik destijds kon was gas geven. Nou ja, dat dacht ik te kunnen…: -) Haar niets ontgaande blik, haar techniek, gedrevenheid, tips (over veiligheid) en duidelijke uitleg zijn voor mij de basis geweest voor het worden van een ‘bewuste’ motorrijder. De daaropvolgende instructeurs met (weer) Esther en Peter in het bijzonder hebben me weer verder weten te helpen me te ontwikkelen, waarvoor dank! Zonder MS had dit mannetje al heel wat vaker onvoorbereid een bermvluchtje geoefend of erger. Kijk ernaar uit om de fraaie plaatjes die Marcel geschoten heeft, uit de brievenbus te halen. Altijd leuk om mooie momenten te herbeleven… Tot de volgende training en iedereen bedankt weer!! Sportieve groeten, Peter Bläss

Bergtraining 10 t/m 13 juni 2011

Ervaring van een 24 jarige
Geschreven door Kevin Verwoert
20 juni 2011

Beste mensen,

We schrijven inmiddels een week na mijn eerste rijvaardigheidstraining van moto sportivo. Warm gemaakt door alle verhalen van mijn vader kon ik natuurlijk niet wachten voordat ik zelf eens mocht sturen in die verschrikkelijk mooie Eifel.

Lees meer…

Paasweekend Moto Sportivo
Geschreven door Jolanda Verwijs
19 mei 2011

Naar aanleiding van vorig jaar en mijn vraag of ik mee mag met de SUPERKRAATS zijn wij met Pasen een weekend met Moto-Sportivo naar de Eifel geweest voor een trainings weekend in de bergen. We zijn op ons gemak via Lunteren: Peter Kruithof en in Ede: Jan Leeuwis opgehaald richting het zuiden gegaan.

Lees meer…

Bergtraining Paasweekend 22 t/m 25 april 2011

Geschreven door Deborah Koolen
27 april 2011

Afgelopen weekend genoten in de Eifel van de motortraining. Donderdagavond was ik al naar een B&B gereden in Velden, zo’n 3 km van het vertrekpunt af. Vrijdagochtend half 9 verzamelden we bij het Van der Valk hotel in Venlo. Daar was de kennismaking en daarna werden we in groepen verdeeld. Ik zat bij de rustige groep (had ik ook aangegeven) en met zijn zessen plus instructeur zijn we toen op pad gegaan. Het eerste stukje wel snelweg in Duitsland maar daarna al snel binnendoor verder. Onderweg werd er ook regelmatig gestopt voor uitleg.

Lees meer…

Dolomieten: here we come!!
Geschreven door Esther ten Hof (Instructrice Moto Sportivo)
7 september 2010

Dolomieten: here we come!!

Net als vele voorgaande jaren stond ook dit jaar weer een week motorrijden gepland in het walhalla voor de motorrijder die van sturen houdt: de Dolomieten!! Het toeval wilde dit keer dat de oprichters van Moto Sportivo, Peter Dijkstra en Marcel Steijger, in diezelfde week 40 kilometer verderop in een hotel zaten om van daaruit de routes voor volgend jaar uit te zetten en geschikte pauze- en lunchlocaties te zoeken.

Lees meer…

Motorweekenden
Geschreven door Fam. Vedder
28-9-2010

In juni is mijn man een weekend naar de Eifel geweest met zijn neef.
Op vrijdagmiddag gingen ze weg, zodat ze zaterdag niet zo vroeg uit bed hoefden en het rustig aan konden doen.Maandagavond kwam hij thuis met veel positieve verhalen en hij zei dat wij ook samen zo’n weekend moesten gaan doen.Dus in september was het dan zo ver, we gingen samen naar de Eifel (prachtige omgeving!).

Lees meer…

Triompfantelijke Motor Zegetocht
Geschreven door Reinder Vonk
15 september 2009

U heeft een proefrit gemaakt op de Triumph Tiger; een uitstekende keuze van een motor alom geprezen door pers en klanten. U maakt daarmee kans op het fantastische training arrangement in Duitsland.
Reinder, er is een brief gekomen; het lijkt erop dat je een prijs hebt gewonnen. Ja dat zal wel brom ik en kijk naar de brief die, volgens het logo, van Triumph komt. Niet alleen bovenstaande tekst staat in die brief, maar ook: graag bieden wij u als één van de vier winnaars, de bergtraining aan. En ook: graag willen wij weten of u gebruik wenst te maken van deze aanbieding door uw deelname te bevestigen aan Giel van der Heiden.
Pure nep natuurlijk denk ik, een emailadres uit Engeland? Maar dan dat logo op die brief? Toch maar even reageren: niet geschoten, altijd mis.
Vrijwel direct krijg ik een verrassend (Nederlands) antwoord: bedankt voor je reactie, de bergtraining vindt plaats op 12, 13 en 14 september; lees hier het volledige verslag

Bergtraining 20 t/m 22 juni 2009

Geschreven door Marja van Tellingen:
28-6-2009
Mijn derde training bij Moto-Sportivo. Dan zijn ze of heel slecht, of heel goed. Ik ga voor de laatste optie, want elke training en zelfs iedere dag daarvan voel ik me groeien en sterker op de motor worden. Is the sky the limit??
De voorgaande 2 trainingen was er goed weer geregeld, deze keer leek het wel een training speciaal bedoelt voor die lieden die hun trots pas uit de schuur rollen als Piet heeft gegarandeerd dat het NIET gaat regenen. Voor hen een openbaring dat je dan ook gewoon de weg op kan en nog rijdend ook!
En het oefenmateriaal kwam met BAK-KUH uit de hemel gevallen.
Gelukkig zijn er ook droge uren geweest. Zelf heb ik met alle weertypes heerlijk gereden, zo’n mooi glimmend wegdek dat onder je banden sist heeft ook wel wat!
Ben weer wat moediger geworden in korte rechtse bochten (mijn leerdoel), hoewel één enkel keertje die moed me in de motorlaarzen zonk, waarna Peter me uitnodigde bij hem achterop dezelfde bochtenparade nog eens te doen………. slik, misschien nog een paar trainingen verder dat ik het ook zo hard en schuin durf………..??
Bedankt daarvoor Peter en het was geweldig om heel strak je rijlijnen te volgen, vond het super rijden zo.
Weer veel geleerd en dat is ook jullie opzet. Het was ondanks het zware ongeval van 2 medecursisten en de soms kletsnatte handschoenen weer een heel geslaagd en supergezellig weekend.
JA, ik wil………..nog een keer mee!!!!

Gr. Marja

Deel je ervaringen met Moto Sportivo

Pin It on Pinterest

Share This